۲۸ فروردین ۱۳۸۷، ۱۶:۳۹

کنگره اخلاق پزشکی(2)

حیات دنیوی فرصتی برای رشد معنوی است

حیات دنیوی فرصتی برای رشد معنوی است

عضو هیئت علمی مؤسسه‌ پژوهشی حکمت و فلسفه ایران طی سخنانی در دومین کنگره بین‌المللی اخلاق پزشکی اظهار داشت: از منظر حکما جسم انسان امانتی است الهی که به ‌صورت زندگی در دنیا موقتاً در دست حقیقت انسانی انسان گذاشته شده و حیات دنیوی فرصتی است جبران‌ناپذیر برای رشد معنوی و ارتقاء انسانیت.

به گزارش خبرنگار مهر، در نخستین نشست تخصصی "اخلاق پزشکی از دیدگاه  اسلام و ادیان" که در دومین کنگره بین‌المللی اخلاق پزشکی در ایران امروز در سالن همایشهای صدا و سیما آغاز به کار کرد دکتر شهین اعوانی به بحث درباره "مرز درمان، فزونی خواهی جسمانی و ترمیم" پرداخت.  

عضو هیئت علمی مؤسسه‌ پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در آغاز سخن اظهار داشت: پزشکان معتقدند معنا و مرز درمان در پزشکی مشخص است. درمان معالجه یا کاهش مرض و به قدر طاقت بشری و زمینه علمی تخصصی، بازگرداندن جسم بیمار به سلامت، از وظایف اصلی پزشک است و علم پزشکی احکام اخلاقی مشخصی در این باره دارد.

وی افزود: از منظر حکما جسم انسان امانتی است الهی که به ‌صورت زندگی در دنیا موقتاً در دست حقیقت انسانی انسان گذاشته شده و حیات دنیوی فرصتی است جبران‌ناپذیر برای رشد معنوی و ارتقاء انسانیت.

دکتر اعوانی با دو تعریف فوق به این موضوع پرداخت که وقتی مراجعه‌کننده به پزشک، بیمار نیست و به لحاظ جسمی در سلامت کامل به سر می‌برد، ولی او فزونی‌خواه در بهبود است و خواسته‌اش از طریق مداخله‌ ژنتیکی یا جایگزینی تدریجی اعضای بدن، افزایش نیروی قوای بدنی، انجام عمل جراحی به منظور تغییر یا زیباتر کردن چهره است، آیا اموری از این گونه نیز در زمره‌ درمان و معالجه محسوب می‌شود؟ به عبارت دیگر، با پیشرفت علم طب و تکنولوژی مربوط به آن، معیار و میزان دستکاری و ترمیم هر عضو از بدن کجاست؟ آیا این جراحی‌های و دستکاری‌ها سبب خروج انسان از طبیعت خویش نمی‌شود؟ به لحاظ اخلاقی ما تا چه اندازه مجاز به دستکاری در جسممان هستیم؟

دکتر اعوانی با اشاره به سخن کانت گفت : کانت معتقد است جسم ما مطیعی خودکامگی آزادانه ما نیست و اجازه نداریم آن ‌را کاملاً در اختیار خود بدانیم. نظام‌های حقوقی بعضی کشورهای اروپایی (از جمله فرانسه، اسپانیا، انگلیس و هلند) نیز فرد را به عنوان مالک تام‌الاختیار بدن خود، به معنایی که آزادانه هر کاری را که بخواهد نسبت به آن انجام دهد و بیش از هر چیز به مقاصد تجاری آن را به کار بندد، نمی‌شناسد.

وی در ادامه سخنش به بررسی دیدگاه کانت و دو دیدگاه مطرح در جهان کنونی ‌پرداخت که یکی دیدگاهی است که می‌گوید طبیعت انسان با جسم او مطابقت دارد و هر گونه دستکاری بر جسم انسان، به طبیعت او لطمه می‌زند.» و دیگری دیدگاهی که می‌گوید خلاقیت انسان در خدمت تکامل زندگی اوست و هرگونه تغییر یا دستکاری بر جسم انسان یا حیوان که در قالب تکامل جای گیرد، می‌باید علمی شود.

کد خبر 666212

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha