۳ اردیبهشت ۱۳۸۷، ۱۵:۵۶

گزارش تحلیلی مهر/ تلاش تازه غرب ؛ پیگیری رویکردهای سیاسی در قالب حقوقی آژانس

گزارش تحلیلی مهر/ تلاش تازه غرب ؛ پیگیری رویکردهای سیاسی در قالب حقوقی آژانس

خبرگزاری مهر - گروه انرژی هسته ای : با نگاهی به مواضع گروه 1+5 در ماه گذشته و رویدادهایی چون لغو دیدار البرادعی-آقازاده و در نهایت زمینه چینی برای سفر فوری هاینونن به ایران ، باید این احتمال را در نظر گرفت که 1+5 آرایش جدیدی در قبال ایران اتخاذ کرده که همانا افزایش فشار سیاسی در قالب حقوقی آژانس است.

سفر اولی هاینونن معاون پادمانی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران در حالی صورت می گیرد که منابع خبری رسمی و از جمله ملیسا فلیمینگ سخنگوی آژانس ماموریت اصلی هاینونن را پیگیری "مطالعات ادعایی-اتهامی" می دانند که کشورهای غربی آن را در آخرین گزارش البرادعی گنجاندند.

به گزارش مهر، تلاش 1+5 و به ویژه آمریکا برای گنجاندن مطالعات ادعایی-اتهامی در گزارش فوریه 2008 البرادعی با هدف "تحت الشعاع قرار دادن پایان موضوعات باقیمانده شش گانه بین ایران-آژانس" انجام شد. پس از صدور قطعنامه 1803 شورای امنیت که چند هفته پس از صدور گزارش البرادعی صورت گرفت، دکتر احمدی نژاد رسما اعلام کرد" تهران دیگر به جز آژانس با هیچ طرفی مذاکره نخواهد کرد".

ملیسا فلیمینگ سخنگوی آژانس ماموریت اصلی هاینونن را پیگیری "مطالعات ادعایی-اتهامی" می داند که کشورهای غربی آن را در آخرین گزارش البرادعی گنجاندند

 موضع فوق بر اساس این تحلیل از پرونده هسته ای شکل گرفت که پرونده هسته ای ایران صرفا بعد حقوقی دارد و تنها راهکار حل آن در چارچوب نهاد فنی-تخصصی آن یعنی آژانس است. از سوی دیگر و به اعتقاد برخی کارشناسان چالش هسته ای در طول 5 سال اخیر چه بخواهیم و چه نخواهیم ابعاد متنوع و پیچیده ای مثل ابعاد سیاسی نیز پیدا کرده است.

اما با نگاهی به مواضع 1+5 در ماه گذشته و رویدادهایی چون لغو دیدار البرادعی-آقازاده؛ مصاحبه های جهت دار البرادعی و در نهایت زمینه چینی برای سفر فوری هاینونن به ایران می توان دریافت که 1+5 آرایش جدیدی در قبال ایران اتخاذ کرده ، آرایش جدید مبتنی بر موضع اعلام شده از سوی تهران و با این قالب جدید است که 1+5 تلاش می کند اهداف سیاسی خود را کاملا در قالب حقوقی آژانس وارد کند و از این طریق به ایران فشار بیاورد.

با نگاهی به مواضع 1+5 در ماه گذشته و رویدادهایی چون لغو دیدار البرادعی-آقازاده؛ و سفر فوری هاینونن به ایران می توان دریافت که 1+5 آرایش جدیدی در قبال ایران اتخاذ کرده است.

از نقطه نظر طراحان این سناریو ؛ تهران در شرایطی قرار می گیرد که عملا "چانه زنی سیاسی" برای تهران به حداقل کاهش پیدا خواهد کرد و با بسته شدن دهلیزهای محدود مذاکره سیاسی درباره پرونده هسته ای، تهران مجبورخواهد بود به کلیه تصمیمات و رویکردهای سیاسی-حقوقی-فنی آژانس تن در دهد. ضمن اینکه چون اعلام شده است ایران تنها با آژانس گفتگو خواهد کرد، جای اعتراضی هم باقی نخواهد ماند. بنابراین هوشیاری مسئولان کشورمان در این زمینه ضروری است.

این نکته هم قابل تامل است که تداوم این شرایط جدید در میان مدت، ایران را از ایفای نقش سنتی روسیه -چین در معادله هسته ای  و بهره برداری از رقابتهای شرق و غرب هم محروم خواهد کرد.

به گزارش مهر، می توان گفت این ماموریت ویژه یا لاقل زمینه چینی برای ایجاد این آرایش جدید، برعهده اولی هاینونن(دیپلماتی که سوابق خاصی و قابل تاملی در خصومت با ایران دارد) گذاشته شده است. معاون پادمانی البرادعی در شرایط به ایران آمده است که می توان او را علاوه بر موقعیت تخصصی-فنی اش در آژانس، به خاطر اظهارات گاه و بیگاه غیر واقعی اش ، نماینده سیاسی گروه 1+5 هم دانست.

کد خبر 670167

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha