به گزارش خبرنگار مهر در اراک، بهار یادآور پرواز کسی است که توانست افقی در دنیای فلسفه معاصر ایران در دنیا پدیدار کند و دوباره نگاهها و اندیشه ها را معطوف فلسفه و عرفان اسلامی نماید.
استاد حسن لاهوتی، شاگرد چهل ساله استاد آشتیانی، در اظهار نظری در مورد استاد آشتیانی گفته است: فکر استاد همه این بود که به حقیقت برسند و عمری را در این راه ریاضت حکیمانه کشیدند، ایشان تصور نمی کردند به غیر از کتاب و درس در این دنیا چیز دیگری نیز هست، استاد سالها به تربیت شاگردان، تالیف و تصحیح آثار علمای بزرگ فلسفه و عرفان اسلامی اهتمام داشتند.
حسن لاهوتی می افزاید: آشتیانی عارف و حکیم بزرگی است که به آنچه که خداوند بر گردن او نهاده معرفت حقیقی یافته و بدین امر نیز ادای دین کرده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در اراک، علامه آشتیانی را نماینده فلسفه صدرالمتعلمین و احیاء کننده فلسفه در قرن حاضر دانست و گفت: علامه آشتیانی از میان روشهای مشاع که ابوعلی سینا پیشتاز آن بود و بر عقل تاکید دارد و روش اشراقین سهروردی و مشرب عرفانی محی الدین، روش جدید فلسفی تولید و به جهان فلسفه عرضه کرد.
حجت الاسلام علی هاشمی با تاکید بر نوآوری در فلسفه توسط علامه آشتیانی تصریح کرد: روش فلسفی وی که اصولا فلسفه به عقل و استدلال و منطق تاکید دارد شکل عرفانی داد و همین نکته قابل تامل، مهمترین تلاش فلسفی وی محسوب می شود.
هاشمی استفاده از روایات و احادیث در اثبات عقل را از دیگر ویژگی های کار وی خواند و بیان داشت: همچنین شکل عرفانی دیدگاه وی اسلامی است و کار وی بی نظیر است.
این مقام فرهنگی استان مرکزی ادامه داد: این عالم فرزانه در عمر با برکت خود، شرحهای متعددی بر کتابهای متعدد نوشت و بر یکی از کتابهای امام راحل نیز مقدمه نوشتند.
استاندار استان مرکزی نیز در گفتگویی در این زمینه با تاکید بر اینکه استان مرکزی، استانی شخصیت پرور است و به عقیده محققان حداقل در 200 سال گذشته بیشترین موثران و رهبران دینی و علمی از خطه استان مرکزی بلند شده اند که مدعای عینی این امر امام راحل و اندیشمند و فیلسوفانی مانند علامه آشتیانی است عنوان کرد: علامه آشتیانی پیشتازی در عرصه علم و فلسفه بود که نخبگان دنیا را با فرهنگ غنی اسلامی حیرت زده کرد و شاگردان بزرگی تربیت کرده است.
عبدالله سهرابی با تاکید بر پاسداشت جایگاه علما و بزرگان علمی یادآور شد: نشان دادن شخصیت این بزرگان که معلمان جامعه محسوب می شوند پویایی علمی را تضمین می کند و به جوانان برای رشد امید می دهد.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان مرکزی نیز به همین مناسبت در گفتگو با خبرنگار مهر در اراک با تاکید بر اینکه وی از معدود اندیشمندان معاصر است گفت: وی میراث دار اسلام و ائمه است که توانست با همت و پشتکار خود در عرصه دین، فلسفه و عرفان اسلامی دنیا را به سمت اسلام معطوف کند.
حجت الاسلام احمد رضائیان افزود: شاهد همه آنچه پیرامون این فیلسوف و استاد بزرگ گفته می شود، کتابهای اوست که غنی از علم و تحقیق است که مطالعه آن را باید به جوانان به خصوص پویندگان علم و فلسفه توصیه کرد.
وی با اشاره به اینکه مراسم تجلیل از این اندیشمند قرار است در آشتیان برگزار شود، خاطرنشان کرد: این زمان فرصت خوبی برای معرفی داشته های علمی و معنوی جامعه و شناساندن شخصیتهای بزرگ و نخبه به جوانان است و اگر نباشد این کار، علم در محبس می ماند.
استادجلال الدین آشتیانی که به فیلسوف صدرایی نامیده شد، فرزندی از دیار آشتیان در استان مرکزی است وی به سال 1304 خورشیدی در شهرستان آشتیان دیده به جهان گشود و بعد از طی مراحل ابتدایی تحصیلات در زادگاه خود، برای تکمیل آموختههایش راهی حوزه علمیه قم شد و با فراگیری دروس مقدماتی در مدرسه فقه و اصول آیت الله بروجردی حضور یافته و مرحله خارج را به اتمام رساند.
این استاد بی بدیل فلسفه به واسطه علاقه به حکمت و عرفان به مدت هشت سال در حوزه درسی علامه طباطبایی حاضر شد و متون اصلی این رشتهها را به همراه یک دوره کامل فقه و اصول و بخشی از تفسیر قرآن گذراند. استاد آشتیانی برای تکمیل آموختههایش در حکمت صدرایی، رحل اقامت در قزوین افکند و از محضر آقا سید ابوالحسن رفیعی قزوینی بهره مند شد و از آنجا راهی نجف شدند و به مدت دو سال از دروس استادان حوزه علمیه نجف استفاده کرد. وی بعد از بازگشت، در تهران مدتی به حوزه درسی میرزا احمد آشتیانی رفته و برای رفع اشکالات خویش از راهنماییهای آقا میرزا مهدی آشتیانی نیز برخوردار بود.
آشتیانی در سال 1338 خورشیدی به سمت مدرس دانشگاه مشهد در رشته فلسفه و تصوف اسلامی انتخاب و دو سال بعد به سمت دانشیاری در همان رشته ارتقاع یافت وی در مدت نزدیک به چهل سال تا سال 1380 خورشیدی، پیش از تشدید بیماری که فرصت تحقیق و تدریس را از بین برد، به تدریس حوزه و دانشگاه پرداخت و همزمان به تألیفاتی در حکمت دینی و تصحیح متون خطی حکما و عرفای سدههای پیشین مشغول بود.
استاد جلال الدین آشتیانی، فیلسوف اسلامی و حکیم متاله الهی، پس از گذراندن بیماری طولانی و بر اثر کهولت سن در سن هشتاد سالگی در سوم فروردین ماه سال 1384 دار فانی را وداع گفت و در جوار امام هشتم در مشهد به خاک سپرده شد. وی از بازماندگان حکمت صدرایی در ایران محسوب می شد که آثار منحصر به فردی را خلق کرده است.
برخی از آثار وی عبارتند از هستی از نظر عرفان و فلسفه، شرح حال و آرای فلسفی ملاصدرا، شرح بر زاد المسافر ملاصدرا، شرح مقدمه قیصری بر فصوص الحکم، شرح فصوص الحکم فارابی، تفسیر سوره توحید، رساله المشاعر ملاصدرا، اصول المعارف فیض کاشانی، تمهیدالقواعد ابن ترکه، الشواهد و الربوبیه ملاصدرا، المبدا و المعاد ملاصدرا، نقد النصوص فی شرح نقش النصوص عبدالرحمن جامی، منتخباتی از آثار حکمای الهی ایران.
گرچه علامه آشتیانی تا آخر عمر خویش بدون همسر و فرزند زیست اما در طول عمر خود و بیش از 50 سال فعالیت علمی 50 اثر به مانند فرزندانی خلف بر جای گذاشت که هم اینک چراغی در مسیر اندیشه ورزی اندیشمندان و جوانان ایران و جهان است.
در زمان حیات وی قرار بود کنگره علامه آشتیانی در استان مرکزی برگزار شود و مقدمات این کار توسط گروهی از اندیشمندان و مسئولان استان انجام شده اما به دلیل بیماری و پس از آن رحلت وی این امر محقق نشد و اقدامی را که می توانست وی را به جوانان دیگر بیشتر معرفی کند ناکام گذاشت.
گرچه وی در دنیای فلسفه مرکب تاز شناخته شده ای است با این حال به نظر می رسد رحلت وی نباید معرفی بیشتر وی را به تعویق اندازد و باید به دنیبال فرصتی برای شناساندن بیشتر وی بود.
استاندار مرکزی در همین رابطه با اشاره به اینکه همزمان با گرامی داشت روز معلم از مقام شامخ این استاد برجسته در زادگاه وی تجلیل می شود، عنوان کرد: با حضور رئیس مجلس به عنوان چهره فرهنگی کشور از جایگاه استاد علامه آشتیانی در آشتیان با حضور خانواده، مردم و استادان و شخصیت های بزرگ کشور تجلیل می شود.
ایجاد بنیاد علامه آشتیانی کوچکترین کاری بود که می توانست بخشی از خدمات وی به دنیای فلسفه و عرفان اسلامی و علم پاس دارد که امید است به همت شاگردان و مسئولان کشور انجام شود.
نظر شما