۲۴ اردیبهشت ۱۳۸۷، ۹:۱۲

آغاز اجلاس پروتکل ایمنی زیستی/ تصمیم‌گیری درمورد نقض کنندگان کارتاهنا

آغاز اجلاس پروتکل ایمنی زیستی/ تصمیم‌گیری درمورد نقض کنندگان کارتاهنا

چهارمین اجلاس پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا از روز گذشته با حضور هیئتهایی از بیش از 130 کشور جهان به مدت یک هفته در شهر بن در آلمان تشکیل خواهد شد.

دکتر بهزاد قراه یاضی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره این اجلاس گفت: به نظر می رسد این اجلاس مهمترین اجلاس متعاهدین پس از تصویب پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا در سال 1999 میلادی است. موضوعات مهمی نظیر رژیمهای پایبندی اعضاء به مصوبات در مورد ایمنی زیستی، نحوه نمونه برداری و ردیابی محصولات تراریخته، جزئیات برچسب زنی محصولات تراریخته ای که مورد تبادل بین المللی قرار می گیرند، آنالیز احتمال خطر و مدیریت احتمال خطر، مسئولیت و جبران غرامات، ظرفیت سازی، مسائل اقتصادی - اجتماعی مرتبط با محصولات تراریخته است که در این اجلاس مطرح می شود.

وی با بیان اینکه تیم اعزامی از جمهوری اسلامی ایران با وجود کثرت نفرات از عدم ارتباط و ضعف تخصصی برخی نمایندگان دستگاه ها (نظیر وزارت امور خارجه) رنج می برد، گفت: پیش بینی می شود حقوق ملت ایران در این اجلاس تأمین نخواهد شد، برای مثال به نقض تعهدات برخی کشورهای عضو که سهم عمده ای از صادرات عمده ذرت و دانه های روغنی به کشورمان را در اختیار دارند، می پردازد و مصرانه از اعضای این هیئت می خواهد که بر روی احقاق حقوق ملت بزرگ ایران پافشاری کنند.

وی با اشاره به برخی مواد پروتکل ایمنی زیستی گفت: بر اساس مواد 11 تا 13 و 18 پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا، کشورهای عضو موظفند علاوه بر برچسب گذاری بر روی محصولات تراریخته ای که مورد تبادل بین المللی قرار می گیرند ( بر اساس این پروتکل برچسب زنی برای ارائه محصولات تراریخته در بازار داخلی کشورها الزامی نیست)، پیش از صادرات محصولات تراریخته خود به سایر کشورها نظر موافق کشور وارد کننده را جلب کنند.

رئیس انجمن علمی ایمنی زیستی گفت: اما کشورهایی نظیر کانادا، برزیل و آرژانتین که منبع مهمی برای واردات دانه های روغنی نظیر سویا، کلزا و ذرت تراریخته به کشور محسوب می شوند هرگز این محصولات را برچسب گذاری نکرده و از جمهوری اسلامی ایران نیز اجازه نگرفته اند.

وی اظهار داشت: موضوع تراریخته بودن برخی محصولات وارداتی به ایران بر اساس آزمایشات به عمل آمده توسط کارشناسان دستگاههای مختلف به اثبات رسیده ولی برخی مسئولین این گزارشات را انکار می کنند.

قره یاضی با اشاره به یکی از موضوعاتی که در دستور کار چهارمین اجلاس متعاهدین قرار دارد گفت: اتخاذ تصمیم در مورد اعضایی که به طور مکرر پروتکل ایمنی زیستی کارتاهنا را نقض می کنند یکی از موضوعاتی است که در دستور کار این اجلاس قرار دارد.

کد خبر 682186

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha