به گزارش خبرنگار مهر در انزلی، باقری استاد ریاضیات دانشگاه صنعتی شریف تهران عصر شنبه در همایش بزرگداشت حکیم عمر خیام در انزلی اظهار داشت: حکیم عمر خیام یکی از چهرههای درخشان تاریخ علم جهان و یکی از پنج ریاضیدان و شاعر بزرگ ایران است.
وی اظهار داشت: گرچه در کشور ایران، خیام را بیشتر به جهت رباعیات او میشناسند اما در اروپا نخست به عنوان یک ریاضیدان بزرگ مطرح شد.
باقری خاطرنشان کرد: ژوکوفسکی خاورشناس معروف، خیام را با ولتر متفکر بزرگ فرانسوی و ابوالعلاء شاعر عرب مقایسه کرده است، نظامی عروضی نیز از خیام به عنوان یک منجم عالیقدر یاد کرده و خود را شاگرد وی میداند.
حکیم " غیاثالدین ابوالفتح عمربن ابراهیم خیام نیشابوری" ریاضیدان، اخترشناس ، فیلسوف و ادیب مسلمان ایرانی سال ۴۳۹هجری قمری متولد شد.
گرچه مقام علمی او بالاتر یا همتراز با شعر و فلسفه اوست اما شهرت او به واسطه نخستین ترجمه رباعیاتش توسط "فیتزجرالد" به زبان انگلیسی، جهانی شد.
وی که در دوره حکومت سلجوقیان میزیست در اخترشناسی، ریاضیات، علوم ادبی، دینی و تاریخی به حدی استاد بود که صاحب عنوان "حجتالحق" بوده است.
خیام نه تنها اصلاحکننده گاهشمار ایران بود بلکه نقشش در "حل معادلات درجه سوم" و مطالعاتش درباره "اصل پنجم اقلیدس" نام او را به عنوان ریاضیدانی برجسته در تاریخ علم ثبت کرده است.
"رساله فیالبراهین علی مسایل الجبر و المقابله"، "رساله فی شرح ما اشکل من مصادرات اقلیدس"، "رساله مشکلات الحساب" در ریاضیات و "میزان الحکمت" در فیزیک ، "لوازم المکنت" در دانش هواشناسی و "نوروزنامه" در تاریخ و ادبیات ایران باستان و رسالاتی چند در حکمت و فلسفه از آثاری است که از خیام به جا مانده است.
این دانشمند ریاضیدان، اخترشناس، فیزیکدان، موسیقیشناس، فیلسوف و ادیب مسلمان ایرانی در سال ۵۱۷هجری قمری در نیشابور وفات یافت.
مقبره خیام در صحن امام زاده محروق نیشابور قرار دارد و میعادگاه عاشقان شعر و فلسفه و ریاضیات و نجوم است.
مراسم گرامیداشت حکیم عمر خیام ریاضیدان، شاعر و فیلسوف بزرگ ایران در خانه ریاضیات زنده یاد سایه بان در بندرانزلی برگزار شد.
نظر شما