۴ خرداد ۱۳۸۷، ۱۱:۴۶

گزارش خبری تحلیلی مهر/

سایه همکاری هسته ای روسیه -ایران بر قرارداد اتمی مسکو-واشنگتن

سایه همکاری هسته ای روسیه -ایران بر قرارداد اتمی مسکو-واشنگتن

خبرگزاری مهر - گروه انرژی هسته ای : یک تحلیلگر مسائل بین المللی با بعید دانستن تصویب توافقنامه هسته ای روسیه و آمریکا در کنگره آمریکا تصویب یا عدم تصویب آن را تحت تاثیر همکاری های هسته ای صلح آمیز روسیه و ایران ارزیابی نمود.

به گزارش خبرگزاری مهر، روسیه و آمریکا در اسفند 86، یک توافقنامه هسته ای به ارزش پنج میلیارد دلار با هم منعقد کردند و با امضای این توافقنامه، صادرات اورانیوم روسیه به آمریکا حدود 50 درصد افزایش پیدا کرد.

همچنین ولادیمیر پوتین در آخرین روز ریاست جمهوری خود به شکلی نمادین، یک قرارداد غیرنظامی هسته ای با واشنگتن امضا کرد.
 
این قرارداد به دو طرف اجازه داد تا همکاری خود را در زمینه هایی از جمله بانک اورانیوم و ذخیره مواد هسته ای گسترش دهند و همچنین این امکان را برای دو طرف فراهم می کند تا با یکدیگر در زمینه برنامه های راکتور پیشرفته کار کنند.

"جرج بوش" رئیس جمهوری آمریکا و پوتین در نشست هشت کشور بزرگ صنعتی جهان در سن پترزبورگ در سال 2006 از دولتهای خود خواستند تا این توافق را امضا کنند، اما با مخالفت برخی از اعضای کنگره آمریکا روبرو شد.

در حالی که رئیس جمهوری آمریکا بارها از کنگره کشورش خواسته است تا در قرارداد هسته ای واشنگتن و مسکو بازنگری کند، اما قانونگذاران آمریکایی با آن مخالفت کرده اند.

بسیاری از قانونگذاران آمریکایی می گویند که روسیه به دلیل حمایت از برنامه هسته ای ایران، شایستگی این رفتار را ندارد.

"نورم کولمن" که همچون "جرج بوش" رئیس جمهوری آمریکا یک جمهوریخواه است، گفت : بوش در تلاش برای توافق هسته ای با روسیه به حجم گسترده نگرانیها در کنگره گوش نمی دهد.

وی در بیانیه ای اعلام کرد:" من برای جلب حمایت همکاران خود در کنگره برای تصویب پیش نویسی تلاش می کنم که مانع این توافق می شود؛ مگر آنکه به نگرانیهای ما رسیدگی شود."

"ایلینا روز لتینن"جمهوریخواه هم گفت :"این توافق همکاری هسته ای با روسیه با مخالفت زیادی از سوی هر دو حزب روبروست و این حقیقتی است که پیش از تصمیم دولت برای فرستادن این توافق به کنگره به خوبی روشن شد."

دکتر" سید رضا میرطاهر"، کارشناس مسائل بین المللی در گفتگو با گروه انرژی هسته ای خبرگزاری مهر، توافقنامه هسته ای روسیه و آمریکا را ادامه توافقات هسته ای دهه 90 میلادی دانست و آن را در راستای تبادل مواد هسته ای ودانش و فناوری هسته ای ارزیابی کرد.

دکتر میرطاهر با دشوار دانستن احتمال تصویب این توافقنامه، نگرانی از انتقال پیشرفتهای هسته ای آمریکا به جمهوری اسلامی ایران را از بزرگترین نگرانی های نمایندگان کنگره آمریکا در تبادل دانش هسته ای با روسیه عنوان کرد.

وی آمریکا را در تلاش برای استفاده از پیشرفت روسیه در مسائل هسته ای اعلام نمود و آن را نوعی ژست حسن نیت از سوی آمریکا به روسیه قلمداد کرد.

این کارشناس مسائل بین المللی ادامه داد: برخی دموکراتهای کنگره آمریکا معتقدند روسیه با این کشور همکاری کافی نداشته است .

میرطاهر به گستردگی پیشرفت هسته ای هر دو کشور اشاره کرد و گفت : اگر چه آمریکا از دانش هسته ای بالایی برخوردار است ؛ روسیه از مدتها قبل و  از زمان شوروی سابق تاسیسات بسیار گسترده هسته ای در اختیار داشته و هزاران دانشمند هسته ای پرورش داده است و پیشرفتهای گسترده ای به ویژه در مسائل نظری هسته ای داشته است و همین موضوع آمریکایی ها را علاقه مند به تبادل فناوری با روسیه کرده است . 

کد خبر 688650

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha