به گزارش خبرنگار مهر، محمود صلاحی امروز در همایش بین المللی چابهار، ترانزیت و توسعه محور شرق در تهران گفت: با توجه به قرارگرفتن ایران در آستانه یک تحول گرانسنگ اقتصادی، توجه به ایجاد زیرساختها به ویژه در بخش حمل و نقل ضروری است ، این درحالی است که ایجاد زیرساختها از جمله توسعه محور شرق با مبداء چابهار، منطقه ویژه اقتصادی سرخس و گسترش شریانهای ارتباطی این قلمرو، مورد توجه مدیران و زمامداران کشور است.
مشاور رئیس جمهور در امور مناطق آزاد و ویژه اقتصادی افزود: برخورداری از پتانسیلهایی نظیر منابع انسانی ارزان، ذخایر کانی و لایه های انرژی، افزون بر ویژگی های یگانه جغرافیایی مشتمل بر دسترسی به آبهای آزاد و قابلیت پیوند با کشورهای آسیای میانه، آرام گرفتن در کانون خاورمیانه جدید و همسایگی با 15 کشور جهان از طریق مرزهای آبی و خاکی، موجب شده ایران مانند یک پل، همسایگان خود را از انزوا خارج کند.
وی تصریح کرد: در دهه های اخیر همگامی و همگرایی میان همسایگان خاوری و باختری ایران توسعه یافته است و این امر توسعه زیرساختها در بخشهای جاده ای، ریلی و دریایی در محور شرقی کشور را بیش از پیش ضروری می سازد.
به گفته صلاحی، گسترش محور ترانزیتی شرق به مثابه یک پروژه با افق بهره گیری بهینه از ظرفیتهای ترانزیتی منطقه سیستان و بلوچستان و بخصوص چابهار خواهد بود، افزایش سهم ایران در ترانزیت و حمل و نقل بین المللی کالا، ارتقاء عملکرد بندر چابهار تا تبدیل آن به جایگاه یک مگاپورت، تقویت گروه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیتی با کشورهای همجوار شرق و شمال شرقی، ارتقاء سطح متوسط درآمد و شاخصهای توسعه در نواحی شرق کشور، کاهش فعالیتهای غیررسمی اقتصادی و قاچاق برخی از دستاورهای تبدیل چابهار به یک منطقه ترانزیتی خواهد بود.
این مقام مسئول در دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور تصریح کرد: مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ایران نیز با آرمان همدستی با اقتصاد جهانی و میوه چینی از بوستانهای سرمایه گذاری داخلی و خارجی، تلاش می کنند تا پتانسیلهای نهفته خود را به قابلیتهای بالفعل در کارزارهای تجاری و اقتصادی بدل سازند.
مشاور رئیس جمهور در امور مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: از جمله این پهنه ها چابهار است که بر بستر یکی از چهارراه های راهگذر جنوبی تهاترات جهانی در جنوبشرقی ایران قرار گرفته که می تواند به لحاظ مختصات ویژه خود با آبهای آزاد قادر است نقش موثری در ترانزیت کالا به کشورهای آسیای میانه و افغانستان و بالعکس ایفا کند.
وی گفت: ویژگی های این منطقه سبب شده که چابهار که در حاشیه دریای عمان و اقیانوس هند قرار گرفته و توان آن را دارد که از طریق آبهای آزاد با سایر نقاط جهان بخصوص کشورهای شبه قاره هند، خاور دور و آفریقای شرقی ارتباط داشته باشد و یکی از 14 نقطه استراتژیک دنیا محسوب شود.
صلاحی گفت: طرح 18 ماده ای توسعه محور شرق بعنوان کریدور ترانزیتی شرق ایران را از مبداء ورودی بندر چابهار تا نقاط خروجی مرزهای شمالی کشور ترسیم می سازد، گفت: این طرح در سال 1381 توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی وقت ارائه و در هیئت دولت به تصویب رسید، در راستای طرح توسعه محور ترانزیتی شرق چندین پروژه بزرگ زیرساختی با مشارکت سازمانها و نهادهای گوناگون طراحی شده که از مهمترین آنها می توان به طرح توسعه بندر چابهار اشاره کرد.
وی خاطرنشان کرد: اجرای طرح مذکور ظرفیت بندر چابهار که به سبب استقرار در دل یک خلیج و موقعیت ایده آل برای توسعه فیزیکی تا سه برابر یعنی از 2 به 6 میلیون تن افزایش یابد. برای تحقق اهداف منطقه آزاد، لایحه انضمام بنادر شهید بهشتی و کلانتری به اراضی منطقه، یکی از پروژه های حائز اهمیت طرح توسعه محور شرق است.
در ادامه محمدطاهار باقری زاده، مدیرعامل منطقه آزاد چابهار نیز گفت: بندر چابهار با پیشینه بیش از 2 هزار سال همواره در تعاملات تجاری و اقتصادی بین المللی، از نقش پررنگی برخوردار بوده؛ موقعیت استثنایی و استراتژیک این بندر در کنار نزدیکی به آبهای آزاد جهان، اهمیت این نقطه را مضاعف کرده و بستری برای شکوفایی و توسعه ملی و منطقه ای کشور فراهم کرده است.
مدیرعامل منطقه آزاد چابهار افزود: جمهوری اسلامی ایران چابهار را نقطه مطلوب و آغازین محور ترانزیت شرق از آبهای آزاد می داند و تسهیلات لازم را برای ورود و حضور سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی خارجی و داخلی فراهم نموده است.
وی تصریح کرد: به تعبیری محور شرق در جمهوری اسلامی ایران، آبهای آزاد اقیانوس هند و دریای عمان و قبل از ورود به خلیج فارس موقعیتی را فراهم می آورد که صاحبان کالا با آرامش و سرعت در کمترین زمان ممکن و حداقل هزینه جابجایی، محمولات خود را به انجام رساند.
در ادامه سیدمهدی هاشمی سرپرست وزارت کشور نیز گفت: از جمله اهداف تعیین شده در سند چشم انداز بیست ساله، ایجاد تحول و تغییر اساسی در زیرساختهای اقتصادی بعنوان راهبرد و خط مشی مورد تاکید جمهوری اسلامی ایران است و از جمله اصلاحات بنیانی، تقویت و گسترش مناطق آزاد تجاری مدنظر قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: این مناطق فرصتها و امکاناتی فراهم می کند تا با استفاده بهینه از مزیتهای اقتصاد ملی، دانش محوری و موقعیت سرزمینی کشور، بتوان پایه های اقتصاد ملی را با استعدادها و فناوری های برتر جهانی تلفیق نموده و با حضور در بازارهای جهانی و تکمیل و تثبیت حلقه های بازرگانی بین المللی برای تحقق اهداف تشویق و توسعه صادرات گامهای موثری برداشت.
هاشمی گفت: موقعیت منطقه آزاد چابهار به عنوان نزدیکترین نقطه به آبهای آزاد، موقعیتی استثنایی برای ایجاد بسترهای لازم به منظور توسعه عملیات ترانزیت از طریق سرزمین ایران با توجه به کوتاهی مسیر و امنیت کامل در منطقه ایجاد نموده است.
نظر شما