به گزارش خبرنگار مهر، دکتر غلامحسین الهام شب گذشته در اولین گردهمایی روابط عمومی های دانشگاهها و مراکز پژوهشی وزارت علوم گفت : دانشگاهها می توانند سرچشمه و سرمشق برنامه ریزی در کشور باشند .
وی با اشاره به مسئولیت ویژه دولت نهم گفت : رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره از همه دولتها حمایت کردند و در دولت آقای هاشمی به دلیل ویژگیهای شخصیتی و ساختاری حمایت قوی تری نیز وجود داشت.
سخنگوی دولت ادامه داد: در دولت آقای هاشمی رفسنجانی یک رسانه منتقد وجود داشت که آنهم با احتیاط لازم حرکت می کرد، نشریات همسو با گفتمان دولت رشد یافته بودند و لذا در آن فضا حمایتهای قوی از سوی رهبر معظم انقلاب وجود داشت .
وی گفت : در آن دوره سیاستهای اجرایی دولت حمایت می شد اما یک انتقاد گفتمانی با این دولت بر سر بحث عدالت وجود داشت .
الهام با اشاره به دوره ریاست جمهوری خاتمی گفت: دوره خاتمی از نظر گفتمانی از دوره سازندگی برآمده بود یعنی با این دوره، سازندگی ریشه اختلافی در بسیاری از جاها ندارد مگر در برخی موقعیتها برای توسعه سیاسی که فضای جدیدی را باز می کند و آنجا اختلافاتی مشاهده می شود.
وی اضافه کرد: در این دوره گرچه ساختار اجرایی متفاوت است اما حوزه حمایت اجرایی رهبر معظم انقلاب ازاین دولت با همان قوت پیش رفت . البته این دولت بیشتر بر امر فکر سازی و گفتمان سازی در جامعه کار کرد و در این جهت بیشترین همت دولت معطوف به توسعه سیاسی بود. لذا فضای فکری نقد و گفتگو بر مسایل اجرایی و مشکلات اقتصادی و گرفتاریهای جاری در جامعه غلبه پیدا کرد. از این رو گفتمان این دولت مطلوب روشنفکران و نخبگان بود و گرایش نخبگان به این دولت بیشتر از گرایش توده ای و مردمی است.
وی درادامه اظهار داشت : صرف نظر از حمایتهای اجرایی، حمایت رسانه ای نیز در این جهت از دولت خاتمی بسیار گسترده تر بود به طوری که بخشی از نیروهای فکری این دولت به جای اینکه درگیر دولت شوند، وارد عرصه رسانه شدند و دولت نیز ازآنها حمایت کرد. البته صرف نظر از بحث محتوایی از نظر ساختاری برای اینکه دولت بتواند ارتباط گسترده با همه حوزه ها داشته باشد، به این سر شاخه ارتباطی از طریق رسانه نیاز دارد.
الهام افزود: لذا آن دولت صرف نظر از محتوا از نظر شکل و قالب، درباره رسانه کار درستی کرد. رویش رسانه ای همسو با دولت در دوره خاتمی وجود داشت و رسانه ها در واقع رسانه های دولتی بودند. نه به این معنا که دست نشانده باشند بلکه معتقد به آن دولت بودند.
وی اظهارداشت: رسانه ها به دلیل تعهد و ایمان به گفتمان دولت، فعال بودند و دولت نیزبه وسیله منابع مالی وهم به لحاظ اجتماعی و سیاسی برای حمایت از این رسانه ها تلاش کرد و تا تعطیلی و برخورد قانون و نهادهای حاکمیت نیز جلو رفت.
سخنگوی دولت خاستگاه جریاناتی که در 18 تیر ایجاد شد را رسانه دانست و گفت: نقادی این دولت ظرفیت رسانه ای نداشت و جز رسانه ملی که به تدریج در دور دوم خلاء نقادی جریان دوم خرداد را پوشش داد و فضای نقادی در رسانه ملی شکل گرفت، رسانه های مکتوب بسیار محدود به نقادی می پرداختند.
وی اظهار داشت: این فضا مشخص می کند که نقاد میان جریان نخبه وجود ندارد و نقاد دوره خاتمی، نقاد همسو و همگرا است و هر چه نقادی کند به هم افزایی در این دولت کمک می کند. این مجموعه، چالشهایی را در عرصه حاکمیت به خاطر مبانی خود به وجود آورد اما از نظر حمایت رسانه ای در جامعه روند خوبی را دنبال کرد.
الهام گفت: نقادی مرکزیت نظام از نظر گفتمانی در این دوره قوی تر از دوره قبل وجود دارد و رویکرد عدالت و رویکردهای مبانی فکری و اعتقادی و ارزشی نظام قوی تر و پر رنگ شد. این یعنی نگرانی از تغییر به سمت فضای سکولاریستی که حساسیتهای فکری جدی تری را دامن زد واین نقادی ، از نظر فکری جریان اصلاح طلبی را تقسیم کرد به اصلاحات دینی و اصلاحات آمریکایی.
وی با بیان اینکه در دولت نهم فضای اجرایی ضعیف تر است گفت : حمایتهای همیشگی رهبری دراین راستا وجود دارد. اما در ساختار اجرایی مجلس هفتم که از نظر غلبه فکری مجلس اصولگرا است و بیشترین ابزار نقادی و برخورد را هم با دولت نهم داشته است و به نسبت مجلسهای قبل با دولتهای قبل، چالشهای شدید تری را با دولت نهم دارد.
سخنگوی دولت افزود: در بخشهای تصمیم گیری و نظارتی حجم سئوال، استیضاح، عدم رأی اعتماد، حجم مصوبات هم عرض با تصمیمات دولت کارنامه پر چالشی داریم که البته برای جمهوری اسلامی مایه افتخاری است.
وی با تأکید بر اینکه در عرصه رسانه ای این دولت رسانه ای را تولید نکرده است گفت: در عرصه رسانه، جریانی که از ابتدا در مقابل این دولت قرار گرفت، منتقدانه بود. طوری که تاب جشن پیروزی درانتخابات را نیز نداشتند و ممنوع شد. لذا شاهد هستیم که این جریان جریانی است که از سوی کارکرد، با دولت زاویه پیدا کرده و اساسا یک رقیب است و می خواهد که دولت توفیق نداشته باشد.
الهام براز عقدیه کرد: یک نقطه قوت این است که بین گفتمان انقلاب وگفتمان رهبری و گفتمان دولت ، انطباق گفتمانی وجود دارد. یعنی ما مسیر دولت ، خاستگاه دولت و رویکردهای آن در تمام عرصه ها را نیز بر مطالبات انقلاب اسلامی منطبق می دانیم. این یعنی اینکه پس از تحولات در جامعه و فاصله هایی که ایجاد شده بود، در دولت نهم بازگشت و رجعت به گفتمان انقلاب اسلامی صورت گرفته است.
وی این موضوع را نقطه عالی امتیاز دانست و گفت: از این جهت ما نسبت به این حوزه مسئولیت مضاعفی داریم که مطالبات مردم نیز از این دولت مبتنی بر همین است. یعنی دوباره انقلاب اسلامی امام، در عرصه اجرائیات دولت احمدی نژاد شکل گرفته، امید جهانی فراهم و قدرت فراملی ایجاد کرده است.
به گزارش مهر ، سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: امروز این دولت به خاطر دماندن روح در فضای فکری استقلال طلبانه و عدالت محور انقلاب اسلامی یک حرکت و نشاط جهانی ایجاد کرده و به همین نسبت در فضای فراملی قدرتی را فراهم کرده است. به ما فرصت تولید فکری و اندیشیدن داده است که باید از آن استفاده کنیم و در عین حال مسیر رسیدن به اهداف و قدرتهای علمی و فناوری و سیاسی را در جمهوری اسلامی شتاب بخشیم و این مرهون جرأت و جسارتی است که رئیس جمهوری فراهم کرده است.
وی یادآور شد: از سوی دیگر ما از فضای شکلی سنگینی در مواجهه با عرصه فضاسازی رسانه ای برخورداریم و نتوانسته ایم آنچه را ایجاد کرده ایم به فضای عمومی جامعه منتقل کنیم. مردم بی واسطه این موضوعات را دریافت کرده اند و نخبگان را دور زده اند.
الهام گفت: ارتباط مستقیم با مردم ناشی از ارتباط مستقیم گفتمانی و اعتمادی است که بین مردم و دولت با کارکرد احمدی نژادی ایجاد شده است ، اما این موضوع به وسیله رسانه ها پوشش مناسب را پیدا نکرده است. جریان نخبه گرا و تمدن ساز کشور که مدعی تمدن سازی در کشور است باید در عرصه رسانه ای در مبادی خود تجدید نظر و از فرصت سوزی تاریخی پرهیز کند و واقع بینانه از این فرصت و ظرفیت استفاده کند.
وی اظهار داشت: برخی زمزمه ها شنیده می شود که مردم را نسبت به رفتار بدخواهان نظام، نگران می کنند و عده ای علاقه مند هستند که فضای تحریم را بزرگ کنند و در عین حال همزمان می بینیم که جریان بیگانه نیز همین روش را دنبال می کنند. در این فضا، ارتباط روابط عمومی با رسانه حساس تر است و روابط عمومی ها نقش ویژه ای دارند به شرط اینکه این سیستم را باور داشته باشند.
سخنگوی دولت عنصر روابط عمومی در ارتباط با سیستم را به زندگی زناشویی تشبیه کرد و گفت: مجموعه ای که به عنوان روابط عمومی وارد عرصه اجرایی دانشگاه یا وزارتخانه شده، باید مدیران خود و سیاستهای حاکم را باور داشته باشد. روابط عمومی ها اگر مجموعه خود را باور نداشته باشند، توفیق پیدا نمی کنند و مانند افراد خانواده عمر را در کنار یکدیگر می گذرانند و تحمل می کنند اما حرکت رو به جلو و نوآوری که با عشق میسر می شود، اتفاق نمی افتد.
وی با بیان این نکته که از آزادی به معنای واقعی حمایت می کنیم و با سانسور در این عرصه مخالف هستیم، تأکید کرد: دولت نهم در عرصه نوآوری و تولید، فضای جدیدی را در دانشگاهها ایجاد و از تولید نرم افزاری حمایت می کند.
نظر شما