به گزارش خبرنگار مهر، دکتر زهرا نوع پرست امروز دریک نشست خبری درخصوص شیوع نابینایی در جهان، افزود: براساس آمارهای جهانی ، 90 درصد نابینایان در کشورهای جهان سوم هستند .
وی با اشاره به اینکه اجرای طرح پیشگیری از تنبلی چشم ، برای یازدهمین سال است که در ایران اجرا می شود ، گفت: در سال گذشته یک میلیون و 700 هزار کودک 4 تا 6 سال تحت پوشش طرح پیشگیری از تنبلی چشم قرار گرفتند که این آمار در مقایسه با سال 85 ، 8 درصد افزایش داشته است بطوریکه در سال 86 ، 80 درصد کودکان داوطلبانه تحت پوشش این طرح قرار گرفتند.
مدیر کل دفتر پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی تاکید کرد: آمار اجرای این طرح درسال گذشته نشان می دهد که 16 هزار کودک دارای تنبلی چشم و 54 هزار و 400 کودک نیز دارای اختلالات بینایی بوده اند.
نوع پرست ادامه داد: از کل کودکان دارای اختلال بینایی ، 6 هزار و 300 کودک خانواده های نیازمند هزینه خدمات جراحی و عینک از سازمان دریافت کرده اند.
وی از خریداری 38 دستگاه غربالگر بینایی به کمک وزارت رفاه خبر داد و افزود: براساس برنامه ریزیهای صورت گرفته قرار است در سال جاری 130 هزار کودک 3 ساله توسط این دستگاه تحت پوشش غربالگری بینایی قرار بگیرند.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر در هر استان 3 تا 4 مرکز مشاوره ژنتیک وجود دارد ، خاطر نشان کرد: بهزیستی معادل 70 تا 100 درصد تعرفه مراکز مشاوره ژنتیک خصوصی را پرداخت می کند و هدف سازمان در سال جاری گسترش این مراکز است.
مدیر کل دفتر پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی با بیان اینکه سال گذشته 47 هزار و 393 نفر به مراکز مشاوره ژنتیک دولتی و خصوصی ما مراجعه کرده اند ، تاکید کرد: براساس آمارهای جمع آوری شده ، 75 درصد مراجعه کنندگان ازدواج فامیلی داشته اند که البته با توجه به اینکه ازدواج فامیلی در تمامی مراکزثبت نمی شود به همین دلیل نمی توان آمار دقیق ازدواج فامیلی را در کشور مشخص کرد.
وی گفت: میانگین هزینه آزمایشات ژنتیک 100 هزار تومان و مشاوره ژنتیک نیز 20 هزار تومان است و در حال حاضر 127 مرکز مشاوره ژنتیک خصوصی و دولتی در کل کشور وجود دارد .
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته هزینه مشاوره ژنتیک 8 هزار و 300 نفر مراجعه کننده به مراکز خصوصی را بهزیستی پرداخت کرده است ، افزود: 10 هزار و 600 نفر نیز در خصوص پرداخت هزینه آزمایشات ژنتیک کمک موردی دریافت کرده اند که سقف این کمکها نیز 500 هزار تومان است.
نوع پرست با بیان اینکه 10 درصد مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره ژنتیک به آزمایش ژنتیک نیاز دارند ، تصریح کرد: 80 درصد افرادی که آزمایش ژنتیک را انجام می دهند با 250 هزار تومان مشکل هزینه آزمایش آنان بر طرف می شود.
مدیر کل دفتر پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی گفت: در سال جاری برای 10 هزار نفر پرداخت هزینه آزمایشات ژنتیک درنظر گرفته شده است که بدین منظور درخواست 2 میلیارد تومان اعتبار از وزات رفاه و تامین اجتماعی کرده ایم که در صورت تامین اعتبار این امر اجرایی می شود.
به گفته وی تمامی افرادی که قصد ازدواج دارند بهتر است مشاوره ژنتیک انجام دهند .
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته 800 هزار ازدواج انجام شده است ، افزود: باید مشاوره ژنتیک اجباری شود بنابراین به ازای هر 1500 ازدواج یک مرکز مشاوره نیاز داریم . انجام مشاوره ژنتیک میزان خطر و احتمال بروز خطر را مشخص می کند اما هیچ وقت نمی گوید که دو نفر با هم ازدواج نکنند به همین دلیل مردم نباید از مراجعه به این مراکز ترسی داشته باشند.
نوع پرست درخصوص آمار معلولیتها در کشور خاطر نشان کرد: براساس سرشماری سال 85 ، یک میلیون و 12 هزار نفر یعنی حدود یک درصد از افراد جامعه دچار معلولیت هستند اما این آمار درست نیست و حتی تعداد معلولینی که توسط بهزیستی شناسایی شده اند و پشت نوبت هستند از این تعداد بیشتر است و می توان گفت حدود 4.2 درصد از جمعیت کشور دارای معلولیت هستند.
مدیرکل دفتر پیشگیری از معلولیتهای بهزیستی به غربالگری شنوایی نوزادان و شیرخواران اشاره و تاکید کرد: برای اولین بار بهزیستی با هدف غربالگری شنوایی نوزادان زیر یک ماه اقدام به اجرای این طرح کرده است و البته در تلاش هستیم تا در 24 تا 48 ساعت اول تولد نوزاد این طرح اجرایی شود.
وی با اشاره به اینکه 137 دستگاه غربالگر شنوایی در سراسر کشور وجود دارد ، گفت: در سال گذشته، 136 هزار و 725 شیرخوار تحت پوشش این طرح قرار گرفتند و این آمار 11 درصد موالید کشور را شامل می شود و پس از اجرای آن تشخیص داده شد 343 نفر از این نوزادان دچار اختلال شنوایی هستند.
نوع پرست با بیان اینکه در سال جاری قصد داریم 30 درصد نوزادان را تحت پوشش این طرح قرار دهیم، افزود: چنانچه غربالگری شنوایی تا قبل از 6 ماهگی تشخیص داده شود می توانیم تکلم طبیعی را به نوزاد برگردانیم اما بعد از این مدت تکلم طبیعی نخواهد بود.
وی درخصوص طرح آگاه سازی از معلولیتهای ناشی از انفجار مین نیز گفت: در طرح در سال جاری در 5 استان کشور اجرایی خواهد شد و سال گذشته نیز با اجرای آن، 136 هزار و 725 نفر تحت پوشش قرار گرفتند.
نظر شما