پیام‌نما

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ‌اللَّهِ جَمِيعًا وَ لَا تَفَرَّقُوا وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ‌اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَ كُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ‌اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ * * * و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اهل بیت (علیهم السلام)] چنگ زنید، و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد کنید آن گاه که [پیش از بعثت پیامبر و نزول قرآن] با یکدیگر دشمن بودید، پس میان دل‌های شما پیوند و الفت برقرار کرد، در نتیجه به رحمت و لطف او با هم برادر شدید، و بر لب گودالی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد؛ خدا این گونه، نشانه‌های [قدرت، لطف و رحمت] خود را برای شما روشن می‌سازد تا هدایت شوید. * * * معتصم شو به رشته‌ى يزدان / با همه مردمان با ايمان

۶ خرداد ۱۳۸۷، ۱۳:۵۳

پایان اسارت هزار ساله کتاب کاشغرلی / تعیین جایزه برای یابنده کتاب دیگر

پایان اسارت هزار ساله کتاب کاشغرلی / تعیین جایزه برای یابنده کتاب دیگر

"دیوان لغت ترک" نوشته محمود کاشغرلی - متعلق به سال 1072 میلادی - که پس از 9 قرن پیدا شد، صبح امروز با حضور مقامات بلندپایه ترکیه در بزرگترین کتابخانه استانبول رونمایی شد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دیار ادبیات ترکیه، این کتاب با حضور "ارطغرل گونای" وزیر فرهنگ و گردشگری، "معمر گولر" فرماندار استانبول و مقامات دیگر در کتابخانه آثار نویسندگان ملی این شهر رونمایی شد.

محمود کاشغرلی اندیشمند قرن یازدهم در سال 1072 م. این کتاب را نوشت و در سال 1074 به خلیفه عباسی در بغداد اعطا کرد. دست نوشته های این کتاب در سال 1910 در کتابخانه فاتح ملت پیدا شد.

کاشغرلی کتاب دیگری با عنوان "نحو در زبان ترکی" هم دارد که علاوه بر اینکه در آن دستور زبان ترکی را کاملا شرح داده، تاریخ زبانهای کهن و زنده دنیا را هم به تفصیل و با شواهدی مستدل توضیح داده است. این کتاب نزدیک به 10 قرن پیش گم شده و هنوز پیدا نشده است و دولت ترکیه برای یابنده آن جایزه تعیین کرده است. این کتاب که به منظور آموزش زبان ترکی به اعراب تهیه شده بود، پس از گذشت چند سال از نگارش در شهر کابل افغانستان مفقود شد و هنوز هیچ اثری از آن نیست.

زمان دقیق تولد محمود کاشغرلی مشخص نیست ولی ترکها سال 2008 را هزارمین سال تولد او نامیده اند. با این حال برخی روایتها از تولد او در سال 1005 حکایت می کند. وی از جمله دوستان ابوالفضل بیهقی بوده که رباعیات عمر خیام را نیز به ترکها معرفی کرد. او در "دیوان لغت" مکررا از این رباعیات استفاده کرده است. کاشغرلی سال 1102 در ترکیه درگذشت.

کد خبر 690088

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha