۱۸ خرداد ۱۳۸۷، ۱۹:۳۱

در صربستان مطرح شد:

امام خمینی رهایی بخش ملت ایران/ معنویت سیاسی، ویژگی بارز انقلاب اسلامی

امام خمینی رهایی بخش ملت ایران/ معنویت سیاسی، ویژگی بارز انقلاب اسلامی

تعدادی از اندیشمندان، شرق شناسان و اساتید دانشگاه های بلگراد ضمن شرکت در همایش شناخت انقلاب اسلامی از طریق امام خمینی در پایتخت صربستان با تاکید بر نقش رهایی بخش حضرت امام(ره)، معنویت سیاسی را ویژگی بارز انقلاب اسلامی ایران دانستند.

به گزارش خبرنگار مهر، همایش " شناخت انقلاب اسلامی ایران از طریق امام خمینی " توسط رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بلگراد و میزبانی بخش شرق شناسی و مطالعات خاورمیانه دانشگاه مگاترند با حضور استاد دانشگاه تهران و چند تن از اندیشمندان صرب در محل این دانشگاه برگزار شد.

در ابتدای مراسم، خانم بیلینا استویانویچ، معاون دانشکده جغرافیای سیاسی دانشگاه مگاترند ضمن خیر مقدم به حضار و معرفی شرکت کنندگان و سخنرانان، مراسم را افتتاح کرد.

سید مرتضی میرحیدری، سفیر ایران در صربستان دیگر سخنران این مراسم بود که در سخنان خود ضمن تشکر از حاضران و مسئولان دانشگاه مگاترند به بیان ویژگی ها و خصوصیات تاریخ ایران پرداخت.

وی با اشاره به برخی نقاط تاریخی سرزمین ایران، گفت: کشور ما همواره تاریخی پرمخاطره داشته و بارها از سوی کشورهای دیگر مورد حمله قرار گرفته است؛ پیروزی انقلاب اسلامی نقطه عطف تاریخ ایران و روزی بزرگ برای ایرانیان است.

میرحیدری افزود: شعار اصلی امام خمینی، نه شرقی و نه غربی بود اما این شعار نه به معنای قطع رابطه با شرق و غرب بلکه به مفهوم داشتن روابطی بر اساس اخلاق و عدالت با این دو قطب جهان بود.

اولین مقاله ارائه شده به این همایش، توسط دکتر محمدرضا جوادی یگانه، استادیار جامعه شناسی دانشگاه تهران با عنوان «جنبش های تجددخواهانه ایرانیان و تداوم و تمایز آن در انقلاب اسلامی ایران» بود که نگارنده آن ضمن قرائت بخش هایی از نوشته اش، گفت: انقلاب اسلامی در عین تمایز مشخص از سایر جنبش های اجتماعی، شباهت هایی با سایر جنبش های ایرانیان در دو سده گذشته داشته و حتی به نوعی تداوم آنها نیز بوده است.

دکتر یگانه افزود: خواست عمومی ایرانیان برای تجدد در این دوران و نیز عدم موفقیت راه حل های ارائه شده برای دستیابی به تجدد، حلقه وصل انقلاب اسلامی به سایر جنبش های اجتماعی ایرانیان است؛ درخواست آزادی که خواسته انقلاب مشروطه بود و استقلال خواسته جنبش ملی شدن صنعت نفت نیز نشانگر این تداوم هستند.

این استاد دانشگاه تهران ادامه داد: هر چند این مسائل خواست عمومی بوده اما پاسخ امام خمینی به آن، پاسخی یگانه و قابل توجه بوده است؛ پاسخ اسلامی امام به این مساله آن را از سایر جنبش های اجتماعی ایران متمایز می کند؛ البته این سخن بدان معنا که سایر جنبش ها وجه دینی نداشته اند نیست بلکه به این معنی است که انقلاب اسلامی ایران، هم در بعد نظری و هم در ابعاد عملی، اسلام را به عنوان یک راه حل ارائه می کند.

اولیور پوتژیتسا، دیپلمات وزارت خارجه صربستان، مترجم کتاب ولایت فقیه امام خمینی به زبان صربی و مولف کتاب «انقلاب اسلامی امام خمینی» متفکر دیگری بود که به ارائه مقاله خود در این همایش پرداخت. وی با اشاره به رشد و پیشرفت ایران پس از جنگ تحمیلی به تشریح خصوصیات و ویژگی های امام خمینی و انقلاب اسلامی پرداخت. به اعتقاد وی معنویت سیاسی، ویژگی بارز انقلاب اسلامی و امام خمینی است.

پوتژیتسا در ادامه، به تبیین مفهوم ولایت فقیه پرداخت و به چاپ کتاب حکومت اسلامی به زبان صربی در اولین سالهای پس از انقلاب اسلامی اشاره کرد.

مقاله دیگری که در این همایش ارائه شد و مورد بررسی قرار گرفت، توسط خانم دکتر ناتاشا استانوویچ، استادیار و مسئول بخش مطالعات خاورمیانه دانشگاه مگاترند قرائت شد که در آن در خصوص جنبه های اقتصادی انقلاب اسلامی سخن گفته شده بود. 

این استاد دانشگاه مگاترند در این مقاله، برقراری عدالت اجتماعی و بهبود وضعیت اقتصادی را از اهداف انقلاب اسلامی عنوان کرده  و به نظرش ارائه کنسرسیوم های اقتصادی به خارجیان، افزایش واردات خارجی، و دیگر ناکارآمدی های رژیم پهلوی، باعث نارضایتی های گسترده در جامعه ایران شده بود که در چنین شرایطی انقلاب اسلامی و شخصیت امام خمینی، نجات دهنده مردم ایران بوده است.

در پایان این مراسم خانم بیلینا استویانویچ، معاون دانشکده ضمن ابراز رضایت از این برنامه گفت: من از این جمله امام خمینی خیلی تحت تاثیر قرار گرفته ام که ایشان خود را رهبر نمی دانست بلکه خود را یک خدمتگزار برای مردم معرفی می کرد.

در ابتدا و انتهای این مراسم نیز فیلمی کوتاه با محوریت حیات امام خمینی(ره) و نظریات و دیدگاههای ایشان در ابعاد فرهنگی و دانشگاهی به نمایش در آمد.

ویژه نامه ای در خصوص امام خمینی و انقلاب اسلامی نیز بین شرکت کنندگان در این مراسم توزیع شد. در این برنامه علاوه بر اساتید و دانشجویان بخش مطالعات خاورمیانه تعدادی از علاقمندان به ایران، ایرانیان مقیم و چند تن از کارکنان نهادهای ایرانی در صربستان نیز حضور داشتند.

کد خبر 695276

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha