۲۳ فروردین ۱۳۸۳، ۱۴:۵۹

گزارش گفتگوي صاحبنظران با "مهر" درباره حوادث اخير عراق (1)

عراق، ويتنام ديگر يا پروژه انتخاباتي بوش

عراق، ويتنام ديگر يا پروژه انتخاباتي بوش

اكثر قريب به اتفاق كارشناسان و تحليلگران مسايل منطقه اي و بين المللي آمريكا را مسئول حوادث خونبار اخير در عراق دانسته و مي گويند آمريكا تنها كشوري است كه از اين حوادث سود برده و منافع خود را تامين شده مي بيند.

دكتر اسدالله اطهري تحليلگر مسايل سياسي در اين باره مي گويد: نا آراميها به حضورنظامي بيشتر نيروهاي آمريكايي درعراق و خودداري آمريكا از واگذاري قدرت به عراقي ها منجر خواهد شد.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اينكه دولت آمريكا براي حفظ وجهه بين المللي و داخلي خود، همسايگان عراق را عامل عدم موفقيت در ايجاد آرامش و امنيت دراين كشور معرفي مي كند، گفت: آمريكا براي توجيه افكارعمومي داخلي تنظيم قانون اساسي عراق و مساله انتقال قدرت به عراقي ها را به عنوان دو گام اساسي در راستاي تحقق دموكراسي در عراق معرفي مي كند.
وي موضع آيت الله سيستاني به عنوان رهبر بخش عمده اي از شيعيان عراق را منطقي ترين موضع در برابر اشغالگران دانست.
دكتر اطهري در بخش ديگري از اين گفتگو تاكيد كرد عراق سفره اي گسترده است كه آمريكاييها در آن يكه تازي مي كنند و طبيعي است كه گروه هاي سياسي عراقي براي بدست آوردن سهم بيشتري از آن مبارزه كنند، بر اين اساس بايد گفت در شرايط حاضر اين كشور با شرايط صلح و ثبات فاصله زيادي دارد.
اين تحليلگر امور بين الملل، درپاسخ به اين سوال كه آيا افزايش نا امني ها درعراق منجر به تحمل ناپذيري و شكست آمريكا و خروج از اين كشور خواهد شد يا خير، گفت : آمريكا شكست در پروژه عراق را شكست در كل پروژه قرن 21 ايالات متحده مي داند و بر اين اساس از هر ابزاري براي حفظ عراق حتي در شرايط بسيار سخت استفاده خواهد كرد.
دكتر اطهري افراطي گري را پاسخ مناسبي براي اشغالگري آمريكا در عراق ندانست و تاكيد كرد: در شرايط موجود بهترين راه مبارزه با اشغالگري آمريكا درعراق مبارزه حقوقي است چرا كه عراقي ها در مبارزه خشونت آميز مطمئنا برنده نخواهند بود.

مجيد ملكان كارشناس روابط بين الملل
نيز در اين خصوص مي گويد: با توجه به استفاده ابزاري آمريكا از نا امني هاي اخير در عراق وسوء استفاده از اين نا امني تحولات اخير نشان مي دهد كه دوران ماه عسل آمريكا در عراق پايان يافته است.
ملكان افزود: نا امني گسترده و كشتار مردم غيرنظامي در جريان درگيري هاي مختلف نشان مي دهد كه آمريكا قصد دارد كه جو عراق را نظامي و امنيتي كند و در اين ميان امنيت و ثبات مردم عراق براي نيروهاي آمريكايي اهميتي ندارد.
وي افزود: زماني كه عراق بطور كامل توسط نيروهاي آمريكايي و متحدانش اشغال شد همه به ادعاهاي دولت كاخ سفيد دلگرم شدند كه عراق مي تواند به زودي از ترس و وحشتي كه در دوران رژيم صدام جاري بود رهايي پيدا كند و به صلح و آرامش دست يابد. چنانچه آمريكاييان به راحتي بتوانند درخيابان هاي عراق قدم بزنند و به آينده اين كشور اميدوار بودند تا حدي كه اين نكته در اذعان عمومي رسوخ كند كه عراقيها نيز كه از رهايي از صدام خرسند بودند با آنان رفتاري عادي خواهند داشت
.
اين كارشناس روابط بين الملل ادامه داد: امروز پس از گذشت يك سال از اشغال عراق يك آمريكايي به اين دليل كه آمريكايي است نمي تواند درخيابان هاي عراق قدم بزند زيرا مردم عراق و مسلمانان اين كشور به دليل بغضي كه از دولت كاخ سفيد دارند، هر غربي و به ويژه آمريكايي را نماد بوش مي دانند وحاضر به مدارا با وي نيستند
.
ملكان تاكيد كرد : درست است كه مردم عراق از ديكتاتوري صدام حسين به شدت ناراضي بودند اما از حضور و وجود آمريكا دركشورشان نيز تنفر دارند و به همين دليل و با طولاني شدن زمان حضور آمريكا درعراق اين خشم بيش از پيش خود را نشان مي دهد و اين نا امني ها در واقع دليلي بر اين مدعا است.
وي در خصوص اتهام آمريكا به ايران مبني بر دخالت ايران در امور عراق اظهار داشت: با توجه به مشتركات فرهنگي و ديني گسترده دو ملت عراق و ايران و تاثير امنيت اين كشور بر امنيت جمهوري اسلامي ايران مطمئنا تهران نمي تواند در نا امني هاي اين كشور دخيل باشد. در واقع آمريكا سعي دارد كه ناكامي ها و اجرايي كردن سياست امنيتي كردن عراق را با متهم كردن كشورهاي همسايه عراق كه با اهداف اشغالگري اين كشور در عراق مخالفند به جلو ببرد و متاسفانه برخي گروهها از جمله مقتدي صدر نيز به عنوان مكمل اين سياست در حال عمل هستند
.
وي افزود : اين نا امني ها اقدام آمريكا را در عدم واگذاري قدرت به مردم عراق در ماه ژوئن را توجيه پذير مي كند و آمريكا از اين توجيه پذيري به طور گسترده اي دفاع خواهند كرد حال آنكه انتخابات رياست جمهوري آمريكا نيز بر اين سياست آمريكا در عراق صحه مي گذارد.

طه هاشمي مديرمسئول روزنامه انتخاب
نيز در اين خصوص گفت: گروههاي افراطي در عراق با ايجاد نا امني در اين كشور كاملا منافع و اهداف آمريكا را تامين مي كنند.
وي يكي از علت هاي پيچيده تر شدن اوضاع عراق را نزديكي به انتخابات رياست جمهوري آمريكا دانست و افزود: هر چه به زمان برگزاري انتخابات نزديك مي شود، بوش احساس مي كند اهرم هاي قوي و امكان وسيعي كه براي انتخاب شدن در دور دوم را فراهم آورده بود تا نحوه انتخابش در دوره اول را جبران كند، در افكار عمومي آمريكا تبديل به نقطه اي منفي و سياه براي او مي شود.
هاشمي خاطرنشان كرد: گزارش هاي داخل عراق و افغانستان امروز به افكار عمومي آمريكا منتقل مي شود و بوش با اعتراضات مردمي بسيار وسيعي مواجه است و اين نشان مي دهد كه او نتوانسته افكار عمومي خود را قانع كند.
اين كارشناس مسايل سياسي تصريح كرد: به دنبال اين نا آرامي هاي در عراق بوش قصد قدرت نمايي دارد تا توجه مردم آمريكا را به حفظ جمهوري خواهان در كاخ سفيد جلب كرده تا آنان احساس كنند كه با آمدن دمكرات ها به قدرت با وضعيت بي ثبات عراق، امكان برقراري آرامش درمنطقه وتامين منافع آمريكا وجود ندارد و تنها شخص بوش است كه مي تواند اين بحران ها را مهار كند.
مديرمسئول روزنامه انتخاب با اشاره به اينكه برخي از حركت هاي افراطي در عراق به هيچ وجه به نفع عراق، ملت و آينده اين كشور نيست، گفت : برهم زدن وحدت و ايجاد آشوب زمينه هاي حضور نظامي و امنيتي بيشتر آمريكا در عراق و به تاخير انداختن انتخابات آزاد در اين كشور را پديد آورده و نشان مي دهد كه اين اقدامات با حسن نيت صورت نمي گيرد.
وي تاكيد كرد: به هر ميزان وضع عراق آرام تر باشد افكار عمومي جهاني بيشتر آمريكا را براي برگزاري انتخابات آزاد تحت فشار قرار مي دهد اما اگر وضع امنيتي عراق آشفته تر به نظر برسد حضور نظامي و امنيتي آمريكا در اين كشور توجيه خواهد شد به همين جهت به نظر مي رسد وقوع اين مسايل اتفاقي نبوده و برنامه اي از قبل طراحي شده است.
هاشمي با تاكيد بر اينكه ايجاد برخي گروهها در عراق را نبايد بدبينانه نگاه كرد، اظهار داشت: تشكيل گروهها تا حدودي معلول آزادي است كه تصور مي شود به دنبال سقوط صدام به وجود آمده است.
وي افزود: برخي از عملكردهاي اين گروهها به شدت در جهت تامين منافع اشغالگران عراق است كه اين مساله از دو حال خارج نيست يا اينكه اين گروهها از بلوغ كافي برخوردار نبوده و رهبران آنان در مبارزه بي تجربه هستند و عملكردشان در جهت خواست اشغالگران است و يا اينكه غيرمستقيم يا حتي مستقيم براي كمك به منافع آمريكا در عراق گام بر مي دارند.
در موقعيتي كه بوش هم براي توجيه حضور نظامي و امنيتي و هم براي تعويق انتخابات آزاد و ممانعت از خواست مردم به شدت نيازمند وضعيت آشفته در عراق است اين اقدامات شبهه برانگيز است.

کد خبر 69628

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha