فریدون حسنپور در آستانه آغاز بیست و دومین جشنواره فیلم کودک در همدان درباره تفکیک این گونه سینمایی به خبرنگار مهر گفت: نکتهای که در سینمای دنیا هم اکنون مورد توجه قرار گرفته تفکیک سینمای کودک از نوجوان است. طوری که حتی در برخی جشنوارههای خارجی بخش سینمای نوجوان با رویکرد تازه مورد ارزیابی قرار میگیرد.
وی افزود: مثلا جشنواره مونترال کانادا به طور مجزا آثار مربوط به سینمای نوجوان را مورد داوری قرار میدهد. سال گذشته نیز که ما در جشنواره فیلم کودک همدان داور بودیم، در بیانیه پایانی تفکیک این دو سینما را از یکدیگر مطرح کردیم. من معتقدم موضوعهای این دو با یکدیگر متفاوت و بهتر است در دو بخش مورد ارزیابی قرار گیرد.
نمایی از فیلم سینمایی "نشانی"
کارگردان فیلم سینمایی "وقتی همه خواب بودند" با اشاره به حمایت نکردن ارگانهای مرتبط از سینمای کودک ادامه داد: در سینما و تلویزیون وقتی صحبت از سینمای کودک و نوجوان میشود متاسفانه نگاهها هم کوچک و بودجهها کم میشود. در صورتی که این سینما نیاز به نگاه جدی دارد.
وی ادامه داد: سینمای کودک و نوجوان در کنار مولفههای هنری میتواند سرگرمکننده باشد و بچهها و خانوادهها را به سینما بکشاند. من خودم "تعطیلات تابستانی" را با تمرکز بر مسائل نوجوانان ساختم اما در اکران عمومی خانوادهها هم از آن استقبال کردند. در دنیا هم فیلمهایی که در ژانر کودک ساخته میشود که با وجود داشتن بار فلسفی مورد استقبال بچهها قرار میگیرد.
حسنپور تاکید کرد: مسائل سینمای کودک و نوجوان فراتر از این صحبتهاست و باید در این زمینه سمینارها و نشستهای متعدد برگزار کرد. همیشه در این مواقع که نزدیک برگزاری جشنواره کودک هستیم از کارگردانان درباره این سینما سئوال میشود. در حالی که باید در طی سال گردهماییهای متعدد برپا و در این ارتباط به رشد سینمای کودک در دنیا نیز توجه شود.
این فیلمساز احیاء سینمای کودک را منوط به تجلی یک اراده ملی در سطح وسیع دانست و افزود: ما امروز در اطراف خودمان کلمه تهاجم فرهنگی را زیاد میشنویم. تهاجم فرهنگی در مرحله اول روی کودکان و نوجوانان تاثیر میگذراد. این افراد در جامعه از جمله اقشار آسیبپذیر هستند و چند سال است حتی یک سریال خیلی خوب برای کودکان در تلویزیون ساخته نشده است.
وی گفت: من وقتی برای تلویزیون "دوستان خوب" را ساختم، همان سالها رضا میرکریمی "بچههای مدرسه همت" و کیومرث پوراحمد "قصههای مجید" را تولید کردند. اما سالهاست دیگر چنین کارهایی ساخته نمیشود. چون هر وقت در این باره صحبت میکنیم، بودجهها کم میشود. "هری پاتر" با چند صد میلیون دلار ساخته شده، ولی بودجه ما برای سینمای کودک بسیار کم است.
حسنپور افزود: بخش خصوصی نمیتواند در سینمای کودک سرمایهگذاری کند، چون برگشت سرمایه وجود ندارد. این موضوع تنها اراده ملی میطلبد. از سویی ممکن است بودجه دولتی برای این پروژهها هزینه شود اما در اختیار فیلمسازانی قرار میگیرد که در این زمینه تجربه کافی ندارند. گاهی سینمای کودک باعث میشود عدهای فیلمساز شوند و به این حیطه قدم بگذارند.
این سینماگر با اشاره به جشنواره فیلم کودک و نوجوان همدان گفت: برگزاری جشنواره فیلم کودک و نوجوان فرصتی مغتنم است که اگر سالانه برپا نشود همین چند فیلم هم ساخته نمیشود. امسال خیلی از کارگردانان این حوزه فیلمی برای حضور در جشنواره ندارند و معتقدم برای احیاء این سینما باید فارابی، تلویزیون، حوزه هنری و نهادهای فرهنگی آثار کودک و نوجوان تولید کنند.
وی در ادامه بیان کرد: من احساس میکنم یادمان رفته بچهها برای بزرگ شدن نیاز به خوراک فرهنگی دارند. چند روز پیش در مطبوعات خواندم رشد ایدز در داخل کشور کم شده و یکی از دلایلی که در این مطلب به آن اشاره شده بود ساخت سریالهایی با این مضمون بود. این امر نشان میدهد کار فرهنگی تاثیری بسزا میتواند در سطح جامعه بگذارد.
حسنپور در پایان گفت: بچههای ما برای دیدن برنامههای متنوع پای تلویزیون مینشینند یا به دیدن یک فیلم به سینما میروند. وقتی مجری حرفهای تکراری میزند، وقتی تلویزین ما برنامهسازی مناسب برای کودکان و نوجوانان نمیکند یا فیلم مناسب در این ارتباط ساخته نمیشود، بچهها به سمت دیگر کشیده میشوند.
نظر شما