به گزارش خبرنگار مهر، عصر دیروز سه شنبه 21 خرداد ماه در نشست نقد و بررسی کتاب "جانشناسی و جهانشناسی" اثر ویلیام چیتیک در شهر کتاب مرکزی برگزار شد، دکتر مجدالدین کیوانی مترجم آثار عرفانی و ادبی به بیان ویژگیهای کاری و کتاب چیتیک پرداخت.
دکتر کیوانی در آغاز با اشاره به سابقه دوازده سال اشتغال در زمینه ترجمه و تحقیق در آثار چیتیک گفت: مترجم بنا به سرشت کار خود بیش از هر کس به مؤلف نزدیک می شود و چه بسا نکاتی را در یابد که خود مؤلف نیز به دلایل مختلف متوجه آنها نشده است.
وی تأکید کرد: نظم فکری، عمق دانش، رعایت حدود سخن، اشراف بر مطالب، قدرت سنجش، تلاش در واضح نویسی، رعایت صورت و محتوا، همدردی با مخاطب و پرهیز از خودنمایی از اموری است که مترجم در مؤلف تشخیص میدهد و بر این اساس مؤلفان را تقسیمبندی و به آنها درجه میدهد.
دکتر کیوانی با تأکید بر ویژگیهای مذکور گفت: مهمترین ویژگی چیتیک گستردگی علمی اوست. چیتیک به یک خط و مسلک فکری بسنده نکرده و یک پا در مسیحیت غرب و یک پا در تائوئیزم چینی دارد، هم اسلام را میشناسد و هم یهودیت را، هم عرفان ژاپنی را و هم فلسفه آفریقایی را.
دکتر کیوانی تأکید کرد: چیتیک در محدوده اسلام هم ابن عربی را می شناسد و هم مولانا و احمد سمعانی را، در حوزه شیعهشناسی هم دعاهای امام علی(ع) را می شناسد و هم ملاصدرا و دکتر نوربخش را. او در جستجوی مشترکات است، نه اختلافات.
وی در ادامه تسامح نسبت به آرا و عقاید و بی غرض بودن را ویژگی دیگر کارهای چیتیک خواند و گفت: چیتیک به رغم آنکه سالها در عرفان و باورهای عرفانی تأمل داشته، دچار آفت انجماد نشده و هیچگاه فریفته و رمیده نامها نبوده و همواره از تحجر و گزینشی فکر کردن گریخته است.
کیوانی مبانی استوار علمی و وسعت عمق دانش را دیگر ویژگی کارهای چیتیک خواند و گفت: چیتیک در زمره واصلان و پختگان عرفان و فلسفه اسلامی است و از مرحله تقلید گذشته و به مقام اجتهاد رسیده است. شیوه نگارش پاکیزه و خالی از تکلف و هنرمندیهای بی مورد و دقیق دیگر ویژگی آثار چیتیک است. نثر روان و بی دست انداز او و احتراز از نوشتار طولانی و لفاظی از ویژگیهای مهم آثار چیتیک است.
وی به آشنایی بسیار نزدیک، مستقیم، صمیمانه با تاریخ و معارف اسلامی و فارسی توسط چیتیک اشاره کرد و گفت: چیتیک سالها در ایران درس خوانده، با دانشگاهها و شخصیتهای مهم علمی و عرفانی ایران ارتباط داشته، از دانشگاه تهران دکترای خود را دریافت کرده و با چهرههای مهمی چون دکتر نصر، سید جلال الدین آشتیانی، علامه سید محمد حسین طباطبایی ارتباط داشته است.
دکتر کیوانی در بخش دیگری از سخنان خود به کتاب "جان شناسی و جهان شناسی" چیتیک اشاره کرد و گفت: این کتاب که واپسین اثر چیتیک است، دارای یک مقدمه و هفت فصل است و هدف از این اثر کم حجم و پر مغز یافتن وجوه مناسبت نظرات متفکران اسلامی با دنیای امروز است و در آن چیتیک در پی اثبات این نکته است که اندیشه ورزان امروز می توانند بر مبنای اسلامی راههایی برای حل معضلات امروزی بشر پیشنهاد کنند.
نظر شما