به گزارش خبرنگار مهر، مناظره هسته ای عبدالله رمضان زاده سخنگوی دولت هشتم و مهدی فضائلی مدیرعامل سابق خبرگزاری فارس ظهر امروز در محل فرهنگسرای رسانه برگزار شد.
در ابتدای این میزگرد که با مدیریت مراد عنادی مجری صدا و سیما برگزار شد، رمضان زاده با تقدیر از فضای ایجاد شده برای اظهار نظر در موضوع هسته ای گفت : در این شرایط که بسیاری از رسانه ها از درج مطالبی خلاف سیاست های رسمی در موضوع هسته ای منع شده اند اقدام فرهنگسرای رسانه قابل تقدیر است.
وی با بیان اینکه سیاست و تدبیر وقتی معنا پیدا می کند که در خدمت توسعه و رفاه ملی باشد گفت : اگر سیاستی به مردم ضربه زد و باعث ایجاد دردسر و بحران و خطر شده و اسم این را نمی توان سیاست خارجی یا تدبیر گذاشت اسم آن ماجراجویی است.
وی افزود: سیاست خارجی باید در خدمت سیاست داخلی باشد.
سخنگوی دولت خاتمی سپس با اشاره به اینکه انرژی هسته ای حق مسلم همه کشورها است گفت: علم و فن آوری میراث مشترک بشری است و همه آحاد بشر حق دارند از آن استفاده کنند و این واقعیتی انکارناپذیر است اما یک حق چگونه به دست می آید و آیا ما برای به دست آوردن یک حق باید همه چیز را فدا کنیم؟
رمضان زاده مدعی شد آنچه که امروز به عنوان دانش هسته ای در کشور مطرح است 25 درصد آن مربوط به دوره قبل از اصلاحات ، 65 درصد مربوط به دوره اصلاحات و 10 درصد مربوط به دوره فعلی است و جالب است که بحرانی که ملت امروز با آن مواجه است 10 درصد آن مربوط به دوره قبل از اصلاحات 20 درصد آن مربوط به دوره اصلاحات و 70 درصد مربوط به دوره فعلی است.
وی با انتقاد از رویکرد هسته ای بعد از پایان دولت خاتمی گفت : اول گفتند نگاه به غرب اشتباه است و ما باید به شرق نگاه کنیم نتیجه آن شد که به چین و روسیه پول دادند و در نهایت هم همه قطعنامه ها را امضا کرد و امروز کار به جایی رسیده است که چینی ها حتی برای اسباب بازی برای بازرگانان ایرانی LC و اعتبار باز نمی کنند و نتیجه آن شد که دوباره نگاه به غرب را در پیش گرفتند.
رمضان زاده گفت: اول می گفتند قطعنامه صادر نمی شود وقتی قطعنامه صادر شد گفتند اگر قطعنامه دوم صادر شود ما از ان پی تی خارجی می شویم. قطعنامه دوم هم صادر شد اما کاری نکردند. گفتند قطعنامه های شورای امنیت کاغذ پاره ای بیش نیست و حاضر شدند برای اینکه ثابت کنند این قطعنامه ها کاغذ پاره ای بیش نیست هر چه را که آژانس می خواست به آن بدهند مثلا در دوره اصلاحات ما حتی اجازه ندادیم حتی یک مکان نظامی هم بازرسی شود و یک دانشمند هسته ای را بازجویی کنند.
سخنگوی دولت خاتمی با اشاره به وضعیت اقتصادی گفت : این موج گرانی که امروز مردم آن را با گوشت و خون تحمل می کنند حاصل همین کاغذ پاره هایی است که می گویند. وی عوامل اصلی گرانی را بی کفایتی دولتمردان، تحریم های شورای امنیت و تورم جهانی توصیف کرد و گفت: امروز کاری کرده اند که هیچ راهی برای خروج از بحران بجز عقب نشینی و سرشکستگی کامل وجود ندارد.
گفتنی است رمضان زاده در هنگام سخنرانی خود مانع قرار گرفتن لوگوی میکروفن باشگاه خبرنگاران جوان در مقابل خود شد.
در ادامه این مناظره مهدی فضائلی مدیر عامل سابق خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه یکی از معضلات بزرگ کشور ما تحت الشعاع قرا رگرفتن منافع ملی از منافع حزبی وسیاسی است گفت: این نگاه غلطی است که بگوییم هر آنچه که ما انجام داده درست بوده و هر آنچه که رقیب انجام داده غلط است. ما در سیاست خارجی نمی توانیم یک نگاه جزء نگرانه داشته باشیم و باید با دیدگاه کلان به مسائل نگاه کنیم.
وی ادامه داد: در موضوع هسته ای جمهوری اسلامی تصمیم گرفته بود که فن آوری هسته ای دست پیدا کند و نیازهای خود را تامین کند و این استراتژی مربوط به دولت خاصی نیست و به جز دولت موقت همه دولت های انقلاب بر این اصل تاکید داشته اند.
این کارشناس امور رسانه ای با اشاره به تاریخچه مذاکرات در سازمان های بین المللی برای یافتن راهی در مورد تامین سوخت هسته ای گفت: ایده تامین سوخت از طریق مذاکره در دهه 80 میلادی کاملا به بن بست رسید جمهوری اسلامی هم باید راهی برای دست یابی به انرژی هسته ای پیدا می کرد، یا باید از این حق چشم پوشی می کرد یا اینکه خودش وارد کلوپ تولید سوخت هسته ای می شد.
وی با نقد سخنان رمضان زاده گفت: با این تعریفی که آقای رمضان زاده از سیاست داشتند لابد اینکه ما انقلاب کردیم و رژیم شاه را برانداختیم و هزینه های فراوانی هم دادیم غلط بوده است اگر سیاست معنایش این باشد که هزینه ندهیم اساسا مفهوم انقلاب زیر سئوال می رود از کجا باید مقاومت کرد.
فضائلی گفت: در مورد مسائل استراتژیک مثل انرژی هسته ای نباید کوتاه مدت و جزئی نگاه کنیم و ارزیابی اقتصادی کنیم.
وی با رد اظهارات رمضان زاده گفت: هیچ مقام رسمی جمهوری اسلامی تهدید به خروج از NPT نکرده است و در طول 5/2 سالی که توافقنامه های سه گانه با غرب امضا شد اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی در دستور کار بود که یکی از مفاد آن بازرسی های سرزده و ناگهانی بود که ما در این دوره 24 مورد بازرسی سرزده از مراکز نظامی را داشتیم که حتی این اقدام آنقدر ادامه پیدا کرد که تحلیلی شکل گرفت که اصولا مسئله هسته ای یک پوشش است و بازرسی ها معطوف به کشف توانمندی موشکی ایران است و یکی از دلایل محدود شدن بازرسی ها هم همین بود.
رمضان زاده در پاسخ به سخنان فضائلی گفت: وقتی که امام ادامه جنگ را مخالف مصالح کشور دانستند جام زهر را نوشیدند و قطعنامه را قبول کردند بنابراین تلقی آقای فضائلی در این مورد درست نیست.وی گفت : ما در سیاست خارجی باید هزینه - فایده کنیم. چرا در دورانی که بهترین درآمدهای نفتی را داریم به خاطر اشتباه سیاست خارجی باید مردم ایران فقیر تر شوند.
سخنگوی دولت خاتمی گفت دستیابی به نیروگاه برق هسته ای مسئله ای استراتژیک نیست ضمن اینکه دنیا پذیرفته بود نیروگاه برق و هسته ای ما را در دوره اصلاحات تامین کند. ما در دوره اصلاحات در مورد غنی سازی مذاکره می کردیم اما امروز حتی حاضر نیستند در این مورد با ما مذاکره کنند.
رمضان زاده گفت: فضائلی می گوید انرژی هسته ای یک بهانه است و آنها می خواهند بعد از آن حقوق بشر را پیگیری کنند. خوب چرا حقوق بشر را درست نمی کنید ما طرفدار عقب نشینی نیستیم ولی مخالف ماجرا جویی هستیم. وی مدعی شد غربی ها می گویند شما که بلد نیستید نیروگاه بسازید چرا غنی سازی می کنید و پاسخ به این سئوال را از ما می خواهند.
وی گفت: استراتژیک ترین مسئله ایران همانطور که امام فرمودند این است که جمهوری اسلامی ایران به کلیدی ترین سنگرهای جهان دست یابد و از نظر ما این سنگر کلیدی سازمان ملل است که خاتمی توانست این فضا را ایجاد کند.
رمضان زاده گفت: ما در دو سال تعلیق که دوره اصلاحات صورت گرفت امکانات تکنولوژیک فراوانی وارد کردیم آقایان بفرمایند در این دوره چه کردند. وی گفت: هزینه هایی که یک ملت برای یک نیروگاه هسته ای برق بدهد چقدر باید باشد.
فضائلی در پاسخ به سخنان سخنگوی دولت خاتمی گفت: آقای رمضان زاده طوری حرف می زند که انگار در دوره اصلاحات هر روز به مردم خانه، ماشین و پول می دادند ما نباید اهمیت انرژی هسته ای را به نیروگاه برق تخفیف بدهیم.
وی افزود: نفس اینکه همه غرب علیه ایران بسیج می شود نشان می دهد که این امر ارزش آن را دارد و امروز مقوله انرژی در جهان کاملا امنیتی است و همه قبول دارند که غنی سازی اورانیوم یک خط قرمز ارزشمند است. وی افزود: مقام معظم رهبری در سفر به یزد برای اولین بار عملکرد دولت قبلی را در موضوع هسته ای را نقد کردند و آن را عقب نشینی توصیف کردند.
فضائلی با طرح این سئوال که تعلیق چه دستاوردی برای کشور داشت، گفت: قرارداد پاریس هیچ دستاوردی برای ما نداشت .
رمضان زاده در ادامه این مناظره گفت: در دولت اصلاحات با 12 میلیارد دلار درآمد نفت ما 5/7 درصد رشد اقتصادی داشتیم و تورم هم 12 درصدی بود ولی امروز با 80 میلیارد دلار درآمد نفتی 5/5 درصد رشد اقتصادی داریم و نرخ تورم هم بالای 20 درصد است.
وی افزود: ما در موضوع هسته ای با تدبیر مقاومت می کردیم و تدبیر ما این بود که پرونده ما به شورای امنیت نرود چون این شورا قاضی اش آمریکایی ها هستند ما در موضوع هسته ای گروه غیر متعهدها را ایجاد کردیم.
وی ادامه داد: منافع آمریکا در برخورد جدی با ایران است و تدبیر ما این است که کاری نکنیم آمریکا های سرنوشت ساز پرونده ما شوند ولی امروز این اتفاق افتاده است.
وی گفت: اگر فرآیندهای دموکراتیک را وارد فرآیند تصمیم سازی نظام کنیم دنیا به ما اعتماد می کند از نظر ما نقطه اوج فقط موضوع هسته ای نیست. زندگی شرافتمندانه ایرانیان نقطه اوج است.سخنگوی دولت خاتمی گفت: غربی ها به دنبال انحصار قدرت و تکنولوژی هستند که این موضوع طبیعی هم هست.
رمضان زاده گفت: هنوز هم می توان با روش های مسالمت آمیز و منطقی موضوع بن بست هسته ای را حل کرد و راهش این است که دولت احمدی نژاد از تصمیم گیری موضوع هسته ای منع شود.
فضائلی در پاسخ گفت : زمانی اعتماد آمریکایی ها جلب می شود که ما از انقلاب دست برداریم ، اینکه بگوییم با آمدن یک دولت احتمال حمله نظامی کم می شود اغراق است و معنای آن این است که اصلاح طلبان همان کاری که آمریکایی ها می خواهند انجام می دهند و از این نظر نیازی به حمله نظامی نیست.
وی گفت : شرایط ما امروز بحرانی نیست. امروز سولانا با بسته ای به ایران آمده است که از بسته ای که در دوران اصلاحات ارائه شده بسیار پربارتر است. هیچ اجماع بین المللی علیه ایران وجود ندارد و فقط اجماع چند کشور انحصارگر علیه ایران وجود دارد. خود آمریکایی ها و از جمله موسسه بروکلین هم گفته اند که سیاست های احمدی نژاد از خاتمی موفق تر بود.
فضائلی با رد سخنان رمضان زاده که مدعی ایجاد محدودیت های رسانه های در موضوع هسته ای شده بود، گفت: محدودیت رسانه ای در مورد امنیت ملی و منافع ملی در همه دنیا وجود دارد. بله این آزادی وجود ندارد که شما روحیه مردم راتخریب کنید.
وی خطاب به سخنگوی دولت خاتمی گفت: شما استقلال کشور را هزینه کردید ودر دوران اصلاحات به استقلال کشورهزینه های جدی وارد شد.
رمضان زاده نیز گفت: سیاست های دولت نهم ماجراجویانه است وموجب تحقیر ملی ایرانیان شده است و به خاطر سخنان احمدی نژاد در مورد هولوکاست در مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه ای به نفع اسرائیل برای اولین بار صادر شد.
فضائلی در پاسخ به اعتراض برخی حضار به شرایط اقتصادی کشور گفت: شرایط اقتصادی کشور امروز قابل دفاع نیست ولی دردوره اصلاحات هم خط تولید، خط تولید روزنامه و رسانه بود فقط در یکی دو سال دولت خاتمی بود که فعالیت اقتصادی رونق گرفت.
نظر شما