نصرالله برزنی در گفتگو با مهر در مورد بهبود شاخص بورس با اشاره به افزایش بیشس از 12 درصدی شاخص کل و نقدی بازار از ابتدای سال تاکنون گفت: از نیمه دوم بهمن ماه سال 86 چرخشی در بازار سهام اتفاق افتاد، به عبارت دیگر بازار سهام که حدود سه سال و نیم یعنی از مردادماه تا نیمه دوم بهمن ماه سال 86 با کاهش، رکود و نوسان مواجه بود، پس از این مدت حرکت قیمتها و بهبود حجم معاملات را تجربه کرد.
نائب رئیس شرکت بورس اوراق بهادار تهران افزود: البته در مدت مذکور گرچه روند حرکت قیمتها و حجم معاملات کاهشی بود اما افزایش شاخص را نیز تجربه کردیم.
وی از نیمه دوم بهمن ماه سال 86 را نقطه عطفی در حرکت قیمتها و حجم معاملات شاخص عنوان کرد و در بیان دلایل این نتیجه گیری گفت: در تاریخ مذکور شاخص کل بیش از 30 درصد کاهش داشت، یعنی شاخص کل قیمتها از 13هزار و 880 واحد در مردادماه سال 83 کاهش داشت و به پائین تر از 10 هزار واحد رسید.
برزنی با بیان اینکه در این فاصله در برخی موارد قیمتهای سهام در بعضی از شرکتها بیش از 80 درصد کاهش داشته است، افزود: اما در عین حال در این مدت دو اتفاق یعنی تصحیح و کاهش قیمتها و سود آوری بسیاری از شرکتهای پذیرفته شده در بورس صورت گرفت، بنابراین سهام جاذبه زیادی پیدا کرد.
وی در بیان دلایل دیگر بهبود شاخص قیمتها گفت: اجرای ابلاغیه بند ج اصل 44 قانون اساسی و عرضه سهام شرکتهای دولتی همچون مس، فولادها، معدنی های آهنی مثل چادرملو، گل گهر با شرایط و قیمت مناسب عاملی برای کمک به بهبود وضعیت بازار شدند.
مدیرعامل شرکت کارگزاری بانک اقتصاد نوین دلیل دیگری بهبود شاخص بازار را کاهش رشد بی رویه قیمت مسکن و مستغلات عنوان کرد و افزود: رشد سرسام آور و بی رویه قیمتهای مسکن و مستغلات در نیمه دوم سال 85 و کل سال 86 به میزان بیش از 100 درصد، از ابتدای سال 87 با کاهش مواجه شد که این امر باعث حرکت سرمایه ها به بازار سهام می شود.
وی در بیان یکی دیگر از دلایل اظهارداشت: سرمایه گذاران خارجی یا ایرانیان مقیم خارج کشور ترجیح می دهند که بخشی از منابع مالی خود را برای سرمایه گذاری به بازار ایران بازگردانند و دلیل آن هم این است که بازارهای اروپا و آمریکا هم اکنون با رکود و کاهش مخصوصا در بخش مستغلات، ساختمان، بورس اوراق بهادار و بازارهای مالی مواجه شده اند.
برزنی با اشاره به اینکه سال گذشته کشور رشد اقتصادی بالای 6 درصد را تجربه کرد، گفت: خود این رشد اقتصادی وضعیت شرکتهای بورسی را بهبود بخشید، این در حالی است که می توان بخشی از حجم نقدینگی را به بازار سهام هدایت کرد.
به گفته وی نرخ سود تسهیلات بانکی که رقیبی برای سرمایه گذاری در بازار سهام محسوب می شود، هم اکنون کاهش یافته و این امر باعث حرکت سرمایه ها به این بازار می شود. به عبارت دیگر، وقتی بازدهی سرمایه گذاری در بازار پول کاهش می یابد میل به سرمایه گذاری در بازار سهام افزایش خواهد یافت.
نائب رئیس شرکت بورس اوراق بهادار تهران افزایش درآمد ارزی دولت و تقویت بنیه اقتصادی کشور ناشی از افزایش قیمت نفت را باعث کمک به بهبود وضعیت فعالیت در بازار سهام عنوان کرد.
وی تصریح کرد: تصمیم گیری در آزاد سازی قیمتهای کالاهای اساسی یا کالاهای سبد حمایتی دولت مثل پتروشیمی ها، شوینده ها و احتمالا سیمانها در این امر موثر است.
برزنی همچنین اجرا و پیاده سازی قانون اوراق بهادار، تدوین آئین نامه ها و مقررات جدید که امنیت سرمایه گذاری را در بازار سهام افزایش داده و قوی تر شدن نظارتها در بازار را ( نظارت بر عملکرد بازیگران بازار) باعث کمک به افزایش اعتماد مردم به سرمایه گذاری در بازار سهام دانست.
وی دلیل مهم دیگر را پیدایش آرامش نسبی در خصوص پرونده هسته ای ایران و به تبع آن آرامش در بازار اعلام کرد.
وی چشم انداز بازار بورس کشور در سال جاری را مثبت ارزیابی و رشد و رونق بازار برای یک سال آینده را پیش بینی کرد.
برزنی پیشنهاد کرد: سرمایه گذاران با مطالعه بیشتر بر روی رشته هایی از صنایع سرمایه گذاری کنند که کالاها، خدمات و صنایع آنها مزیت و برتری نسبی دارند و واردات روی درآمد، تولیدات و فعالیت این شرکتها اثر منفی نمی گذارد.
نائب رئیس شرکت بورس اوراق بهادار تهران ادامه داد: این صنایع و رشته هایی از صنایع بورسی عبارتند از صنایع معدنی، فولادها، سیمانها، شرکتهای مالی و اعتباری، برخی شرکتهای خودرویی، استخراج کانی های فلزی، انبوه سازی املاک و مستغلات، بانکها و موسسات اعتباری، نهادهای پولی، واسطه گری های مالی، سیمان، آهک و گچ، شرکتهای چند رشته ای صنعتی که وابسته به صنایع معدنی و سیمانی هستند، فرآورده های نفتی، فلزات اساسی و محصولات شیمیایی و پتروشیمی.
وی خاطرنشان کرد: بی تردید تصمیم گیری به سرمایه گذاری در بازار اوراق بهادار مستلزم بررسی دقیق تر میدانی در مورد هر یک از صنایع مورد بحث است و این سرمایه گذاری باید با بررسی و مطالعه و یا از طریق مشورت با کارشناسان بازار صورت گیرد.
نظر شما