۲۶ خرداد ۱۳۸۷، ۹:۳۱

مروری بر رویدادهای ادبی در هفته‌ گذشته

مروری بر رویدادهای ادبی در هفته‌ گذشته

خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و ادب: در این بخش رویدادهای هفته گذشته، اظهارنظرها و مطالب مهمی که در حوزه کتاب و ادبیات در جراید منعکس شده، مرور می شود.

نادر ابراهیمی بعد از سالها در مطبوعات و صداوسیما

روز یکشنبه 19 خرداد وقتی مطبوعات با تعطیلات چند روزه خرداد خداحافظی کردند، گزارش خبر کوتاهی از مرگ، کارنامه کاری و زندگی حرفه‌ای ابراهیمی را به چاپ رساندند و در دو روز بعد، چاپ ویژه نامه‌ها آغاز شد.

همزمان با تشییع جنازه نادر ابراهیمی از خانه هنرمندان - 20 خرداد - روزنامه "همشهری" چهار صفحه خود را به ویژه نامه ابراهیمی اختصاص داد. فردای آن روز هم "اعتماد ملی" همین را تکرار و خاطرات ابراهیمی را با یادداشت‌های مختلف و خواندنی زنده کرد. همچنین "اعتماد" هم با اینکه روز شنبه، صفحه آخر را به چاپ یادداشت‌هایی از دوستان،‌ هم‌قطاران و شاگردان او اختصاص داده بود با این حال، صفحه ادبیات ضمیمه‌اش را هم به یاد ابراهیمی‌ شاعر و نویسنده منتشر کرد. اما پیش از اینها، "کلک شبانه" که از رادیو تهران به روی آنتن می‌رود، نخستین برنامه رادیویی بود که ویژه نامه‌ای را برای ابراهیمی پخش کرد و بعد از آن، برنامه چهارشنبه شب "دو قدم مانده به صبح"‌ نخستین برنامه‌ تلویزیونی بود که چند دقیقه‌ای را به پخش مستندی از نادر ابراهیمی اختصاص داد و طی آن اکبر رادی و احمدرضا احمدی درباره ابراهیمی و کارهای ادبی او صحبت کردند.

اما به جز درگذشت ابراهیمی، دو اتفاق حاشیه‌ای دیگر ادبیات ایران را در هفته گذشته متاسف کرد؛ اولی درگذشت حمید فرزام ‌عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی بود و دومی اعتراض نه چندان تند و تیز علیرضا قزوه به بی‌اعتنایی مسئولان به ناتمام ماندن احداث مقبره «قیصر امین پور» و البته جوابیه‌ای از طرف مدیر کل دفتر وزارتی وزیر ارشاد بود که بلافاصله در خبرگزاری فارس منتشر شد و طی آن، پرویز کرمی تاکید کرده بود که وزارت ارشاد ساخت یادمان «قیصر امین‌پور» را پیگیری خواهد کرد.

راه اندازی دو جایزه شعر

فراخوان دو جایزه شعر در هفته گذشته مهمترین رویدادهای شعری هفت روز گذشته بودند. به این ترتیب قرار است جایزه شعر "خورشید" (نخستین جایزه شعر زنان ایران) همه ساله در دی ماه برگزار شود تا بهترین کتاب شعر زنان را در سال قبل انتخاب کند. جایزه شعر نیما نیز به انتخاب و بررسی شعر و مقالات ادبی می‌پردازد و به دو شاعر که آثارشان طی سال 86 در مجلات ادبی اینترنتی و چاپی به چاپ رسیده، به تفکیک یک شاعر صاحب کتاب و یک شاعر بدون کتاب، یک نقد که در رابطه با شعر در سایت‌ها یا مجلات ادبی مورد نظر به چاپ رسیده باشد و یک کتاب شعر که ظرف سه سال گذشته در فضای اینترنت توسط سایت‌های ادبی یا به صورت شخصی منتشر شده است بدون در نظر گرفتن نوبت چاپ آن تعلق می‌گیرد.

اما رویدادهای قابل توجهی هم درباره کتابخوانی و ترویج مطالعه در هفته گذشته پیرامون کتابخانه‌ها و مسائل حاشیه‌ای آن اتفاق افتاده است. بر این اساس، دومین جشنواره کتابخانه‌های خانگی که بعد از 5 ماه تاخیر، شاهد حضور 73 نفر از سراسر کشور بود، عصر پنج شنبه 23 خرداد 10 نفر از شرکت کنندگان شهرستانی را برگزید و به کار خود پایان داد.

حاشیه این جشنواره هم این بود که علی خاکبازان - دبیر جشنواره - اعلام کرد که به برگزیدگان جشنواره، کارت‌های الکترونیک کتاب قابل شارژ اهدا می شود اما اهدای آنها در مراسم تجلیل، میسر نیست و بعد از برگزاری مراسم با طی شدن مراحل و پرکردن فرم‌های مخصوص به شرکت کنندگان اهدا می شود. (شاید این ماجرا ادامه داستان کارت‌های الکترونیک خبرنگاران و معلمان و ... باشد)

ادبیات داستانی در وبلاگها

اما خبر مسرت بخش هفته گذشته، راه اندازی کتابخانه تخصصی ادبیات در حوزه هنری استان تهران - مرکز شهر ری - است که بیش از هزار جلد کتاب در حوزه ادبیات را در خود جای داده است. به علاوه، گویا شهرداری هم تصمیم گرفته تا رکود و سکوت و سکون را از کتابخانه‌های تحت پوشش خود بیرون براند و خون تازه‌ای را به رگ‌های کتابخانه‌هایش بریزد چون روز دوشنبه محمد احسانی - معاون فرهنگی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران - صراحتا به تبدیل کتابخانه‌های تحت پوشش شهرداری به سالن مطالعه پشت کنکوری‌ها اشاره و تصریح کرد که باید تدابیری برای استفاده‌های مطلوب‌تر از کتابخانه‌ها اندیشیده شود.

فضای مجازی هم به نوبه خود در هفته گذشته بی‌نصیب از رویدادهای کتابی نبوده است. "جن و پری" که به تازگی شماره خرداد ماه را منتشر کرده، به جز انتشار شعر و داستان، مقاله‌ای درباره ترجمه از مدیا کاشیگر به چاپ رسانده که خواندنی و مفید است. همچنین رمان بلند "بی‌خوابی" محسن فرجی نیز که زمزمه نوشتن اش از دو سال قبل به گوش می‌رسید، هفته گذشته بر روی وبلاگش "غزلداستان" قرار گرفت تا بعدها توسط نشر قطره به چاپ برسد. "خوابگرد" نیز طی یک پرونده سریالی به مرور بهترین‌های سال 86 می‌پردازد و این کار را از چهارشنبه هفته گذشته آغاز کرده و به نقد و معرفی 10 کتاب داستان و رمان پرداخته است. 

کد خبر 699395

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha