به گزارش خبرگزاری مهر، نتایج نظرسنجی کمیسیون اروپا که در مجله "سازمان بیولوژی مولکولی اروپا (Embo)" منتشر شده است، نشان می دهد که در بخش تحقیقات علمی اروپا برابری جنسیتی وجود ندارد.
این نظرسنجی با عنوان "جنسیت و علم" (Gender and science) از طریق یک سوال آنلاین چند گزینه ای با شرکت 143 مصاحبه شونده انجام شد.
این اطلاعات نشان می دهند که تعداد زنان در بخش تحقیقات در سالهای اخیر افزایش یافته است اما حضور آنها در برخی از عرصه ها زیاد و در برخی دیگر کم است.
برپایه این نتایج، شاغلان مرد که در یک عرصه علمی در اروپا فعالیت می کنند برابر با 6/83 درصد است درحالی که زنان به طور همزمان تنها 56 درصد از محققان همان عرصه را تشکیل می دهند.
نتایج این اطلاعات حاکی از آن است که تبعیض جنسیتی که زنان متحمل می شوند هم از نظر طولی و هم از نظر عرضی دو برابر است.
از یک سو تعداد زنان در عرصه هایی چون بیولوژی و پزشکی افزایش یافته است درحالی که در بخشهای دیگر حضور کمرنگی را نشان می دهند و از سوی دیگر، اصطلاح "سقف شیشه ای" مانع ارتقای درجه بسیاری از دانشمندان زن به سطحی که بیشترین موقعیتهای آن را مردان اشغال کرده اند، می شود.
به نظر می رسد که محققان مرد این عدم تساوی جنسیتی را نسبت به همکاران زن خود درک می کنند به طوریکه 6/76 زنان با این مسئله موافق هستند که تحقیقات در دست مردان است اما تنها 3/43 درصد از مردان این موقعیت را با این دید مورد قضاوت قرار داده اند.
همچنین 75 درصد از زنان محقق شرکت کننده در این نظرسنجی اظهار داشته اند که موقعیت رئیس و مرئوسی در میان زنان بیشتر وجود دارد درحالی که 33 درصد از مردان با این امر موافق هستند.
از سوی دیگر 4/57 درصد از زنان معتقدند که برای محققان زن رفتار رقابتی لازم برای رسیدن به موقعتیهای مهمتر وجود ندارد که تنها 3/27 درصد از مردان موافق این مسئله هستند.
در کل نتایج این تحقیقات تائید می کند که بسیاری از زنان شرکت کننده در این نظر سنجی در آغاز فعالیت علمی خود بسیار فعال بوده اند درحالی که بلند همتی و اشتیاق آنها پس از آنکه صاحب فرزند شده اند، کاهش یافته است و 7 محقق زن از 10 محقق و 6 محقق مرد از 10 محقق معتقدند که تطبیق فعالیتهای علمی با مراقبت از کودکان بسیار دشوار است.
در حقیقت بسیاری از مردان شرکت کننده در این تحقیق معتقدند که تبعیض جنسیتی در بخش تحقیقات علمی اروپا به دلیل کم همتی خود زنان است.
نظر شما