حماس که بدون قبول هرگونه پیش شرطهای اسرائیل، آمادگی خود را برای پذیرش یک آتش بس 6 ماهه اعلام داشته ثابت کرد که ابتکار عمل را در فلسطین اشغالی در اختیار دارد.
با اینکه حماس درطول دو سال گذشته در برابر انواع فشارهای داخلی و منطقه ای مقاومت کرده و با بهره گیری از ابزارهای بومی ومحلی خود بخشی از حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی را به ضد حمله تبدیل کرد، اما به نظر می رسد قبول آتش بس بدون آزادی" جلعاد شالیت" نظامی ربوده شده اسرائیلی، نوعی پیروزی سیاسی جدیدی برای حماس تلقی می شود.
در بعد مبارزاتی یکی از راهکارهای جنبشهای مقاومت برای آسیب رساندن به دشمن بهره گیری از تاکتیک "جنگ وگریز "است که حماس از این شیوه برای به زانو در آوردن ارتش رژیم صهیونیستی به خوبی استفاده کرد.
حماس با استفاده از شیوه جنگ وگریز، رژیم اسرائیل را در یک وضعیت بحرانی شدیدی قرار داد و اکنون زمان آن رسیده که این جنبش برای ارزیابی نتایج این مبارزه نامتوازن و تغییر موازنه سیاسی در فلسطین اشغالی به سود ساکنان نوار غزه پیشنهاد آتش بس را قبول کند.
به موجب این توافقنامه که با وساطت یک کشور عربی بین حماس و اسرائیل به امضا رسیده، محاصره نوار غزه به تدریج برداشته می شود و پستهای بازرسی اسرائیل در اطراف نوار غزه برای تسهیل رفت وآمد ساکنان این منطقه بر چیده خواهد شد.
ارسال کمکهای غذایی و دارویی برای ساکنان نوارغزه بخشی از توافقات به عمل آمده است که اسرائیل پایبندی خود را به این موارد اعلام داشته است.
با اینکه ابزارهای اجرای این توافقنامه، همچنان شفاف نشده است، اما به نظر می رسد برخی طرفهای اروپایی در شکل گیری توافقنامه حماس واسرائیل نقش مهمی داشته اند و تضمینهای لازم را به طورغیرمستقیم به رهبران جنبش حماس داده اند.
طبیعی است با امضاء این توافقنامه، حماس جایگاه واقعی خود را در عرصه های منطقه ای و فرا منطقه ای باز خواهد یافت و کشورهای غربی به نقش تاثیرگذار حماس در عرصه های مبارزاتی و سیاسی بیش از پیش پی خواهند برد.
در چنین شرایطی کشورهای اروپایی که تا کنون تنها حماس را به عنوان یک جنبش مبارزاتی تلقی می کردند؛ باید از این پس با این اعتبار که حماس نماینده واقعی ملت فلسطین است؛ تعامل سازنده ومثبتی با این جنبش داشته باشند.
دولت مردمی حماس اکنون با استفاده از فضای جدید سیاسی و امنیتی در فلسطین اشغالی قطعا به سمتی خواهد رفت که اولا ارتباط خود را با رام الله تقویت ببخشد وسپس از رهگذر گفتمان، راه را برای همزیستی میان ساکنان کرانه غربی و نوارغزه هموار کند ، زیرا استمرار اختلاف موجود میان حماس و فتح، سبب خواهد شد تا رژیم صهیونیستی از اجرای توافقنامه آتش بس سر باز بزند.
توافقنامه آتش بس میان حماس ورژیم صهیونیستی، تجربه تلخی بود که طی آن ملت فلسطین دریافت که جامعه جهانی همواره نگاه دوگانه ای نسبت به مسائل منطقه دارد و با وجود جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین، شورای امنیت و اتحادیه اروپا کوچکترین واکنشی از خود نشان ندادند و این امر نشان می دهد که ملت فلسطین همواره باید بر امکانات محدود بومی خود برای احقاق حقوق مشروع خود تکیه کند.
-------------------------------------------------
"حسن هانی زاده " کارشناس مسائل خاورمیانه
خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: توافق اخیر حماس و رژیم صهیونیستی برای اعلام آتش بس 6 ماهه در اراضی اشغالی نشان داد که سازوکارهای حماس چه در عرصه مقاومت و چه در عرصه رویکرد سیاسی با موفقیت همراه بوده است.
کد خبر 701848
نظر شما