به گزارش خبرنگار مهر، ششمین مرور شمایل سینمای ایران در بهار 87 اختصاص یافته به اظهار نظرهای خاص، تعیینکننده و گاه جالب مسئولین و سینماگران و اهالی هنر هفتم که میتواند در نوع خود جالب و تأمل برانگیز باشد.
در این بازخوانی هم وجه تأثیرگذاری این اظهار نظرها و بازتاب آنها در رسانهها و مجامع تخصصی مورد توجه قرار گرفته و هم جایگاه آنها در این مقطع که تا حدی از زمان انعکاس و انتشار این حرفها گذشته و ... طبعاً این نکته میتواند کاربردی بودن آنها را در تحلیل امروز مورد توجه قرار دهد.
محمدحسین صفارهرندی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
* محمدحسین صفار هرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی فروردینماه به مناسبت آغاز سال نو در جمع کارکنان وزارت ارشاد سال 87 را سال شکوفایی فرهنگی در کشور دانست و از عزم این وزارتخانه برای ارائه ویترینی از بهترین خدمات و شایستهترین اقدامهای فرهنگی هنری خبر داد.
وی با اشاره به "سنتوری" و جلوگیری از اکران آن گفت: دوستان ما بحق جلو اکران فیلم را گرفتند. اگر منصفانه بنشینیم و آن را در دادگاه وجدان ملی و دینی مرور کنیم، حتی یک نکته مثبت در فیلم دیده نمیشود. این فیلم هر بدی را درون خود جا داده، از اتهام به خدا و دین تا اتهام به مردم و ایرانیان و تحقیر هموطنان و سیاهنمایی در جامعهای که هر روز در حال پیشرفت و ترقی است.
وزیر ارشاد افزود: چه توجیهی دارد حتی اجازه دهیم این فیلمی تولید شود؟ اگر جلو فیلمی گرفته شود یعنی هر فیلمی شبیه آن نباید ساخته شود. ما با کسی دشمنی و با برادر عزیز هنرمندی که در کارنامه خود کارهای شایسته هم ارائه کرده خصومت نداریم. ما میگوییم خصومت واقعی با آن هنرمند را کسانی دارند که میخواهند او را خلاصه کنند در یک اثری که اتفاقاً بدترین کار اوست.
صفار هرندی همچنین اردیبهشتماه در جمع دانشجویان دانشگاه امام صادق (ع) درباره وضعیت سینمای ایران گفت: در دولت قبل موج فیلمهای دختر و پسری راه افتاده و مضامین خانوادگی و اخلاقی از این هنر دور شده بود که بخشی از آن سلبی بود و باید جلو آن گرفته میشد.
وی ادامه داد: در دولت نهم وارث فیلمهایی بودیم که در جریان ساخت آن نبودیم و به تدریج که وارد دورهای شدیم که تأثیر ما در این سینما بیشتر شد، مجوز اکران و ساخت دادیم. در جشنواره فیلم سال گذشته هیئت داوران فیلمهایی مسئلهدار را به جشنواره راه ندادند و فیلمهایی خوب و سالم چون "آواز گنجشکها"، "فرزند خاک"، "به همین سادگی" و از این دست به نمایش درآمد.
وزیر ارشاد خردادماه با تأکید بر لزوم ساخت آثاری درباره خرمشهر و انتقاد از اینکه تا به حال کار جدی در این زمینه انجام نشده گفت: ما همیشه خرمشهر مظلوم و اشغالشده را تصویر کردیم، ولی به حماسه آزادی آن توجه نکردیم. در حالی که چنین اتفاقی را در دنیا سردست میگیرند. اما ما هنوز موفق نشدیم یک تصویر درست از آزادسازی خرمشهر به نمایش بگذاریم.
صفار هرندی همچنین خردادماه در تجدید میثاق اهالی فرهنگ و هنر با آرمانهای امام خمینی (ره) در آستانه سالگرد ارتحال امام گفت: پیش از انقلاب ظلمی مضاعف به حوزه فرهنگ و هنر شد و تصویری که از هنرمند و هنر ارائه میشد دلآزار بود. امام آمدند و تعریفی از فرهنگ و هنر در نسبت با اعتقادات دینی و هویت ملی ملت ایران ترسیم کردند.
* مجید مجیدی روزهای پایانی سال گذشته پس از گرفتن جایزه فیلم برگزیده انجمن روزنامهنگاران مسلمان با قرائت متنی به جسارت برخی به اصطلاح روشنفکران داخلی به مقام پیامبر مهربانی به شدت انتقاد کرد و همراه با این اظهار نظر موجی به راه انداخت.
او اردیبهشتماه در نخستین کمپ فیلم کوتاه ایران از شرایط فعلی سینما انتقاد کرد و گفت: چراغ سینمای ایران در جشنوارههای بزرگ و کوچک خاموش شده و این نشان میدهد سینمای ما دیگر جذابیت لازم را ندارد. سینمای هنری و مستقل ما رو به افول است؛ سینمایی که میگفتیم صدای پای ابتذال از آن شنیده میشود، امروز ابتذال را با تمام هیبت حس میکند.
وی در ادامه از سینمای دهه 60 و70 ایران به عنوان مهمترین دهههای تعیینکننده نام برد و افزود: دهه 60 دوره سینمای نوین ایران و دهه 70 اوج سینمای دهه 60 بود. اما دهه 80 دهه افول کامل برای سینمای ایران است. تنها چیزی که میتواند به این سینما روح تازه بدمد، شما سینماگران جوان هستید.
مجیدی همچنین پس از عیادت از اصغر شاهوردی صدابردار حادثهدیده سینمای ایران گفت: اتفاقی که برای شاهوردی پیش آمده برای خانواده سینما افتاده و ممکن است روزی برای هر یک از ما هم پیش بیاید. وظیفه انسانی ما حکم میکند از کسی که دچار حادثه شده وهمچنین خانوادهاش حمایت کنیم.
وی ادامه داد: این حمایتها باید در هر دو وجه مالی و معنوی صورت بگیرد. عیادت و سر زدن به وی نیز میتواند در روحیه صدابردار برجسته سینمای ایران و خانواده وی موثر واقع شود. دیدار ما از شاهوردی تأثیری ویژه بر روحیه وی و خانوادهاش داشت. با توجه به اینکه روند بهبودی نسبی وی به کندی پیش میرود، قطعاً این دیدارها میتواند به حال وی موثر واقع شود.
* محمود اربابی مدیر کل نظارت و ارزشیابی سینمای حرفهای معاونت سینمایی وزارت ارشاد اردیبهشتماه درباره خروجی نداشتن جلسات هفتگی پروانه ساخت و شایعه برگزار نشدن این جلسات گفت: از ابتدای سال با حضور اعضا سه جلسه برگزار شده اما با توجه به پروژههایی که در دست داریم، خروجی خاصی نداشتیم.
وی همچنین درباره برنامههای خاص شورای نظارت و ارزشیابی در سال جدید گفت: قصد داریم امسال مدیریت اکران را سامان دهیم. متأسفانه با فقدان مدیریت مناسب در این حوزه هماکنون برخی فیلمها زیر سایه آثار دیگر قرار میگیرند و نمیتوانند اکران مناسب داشته باشند. امیدواریم با این برنامه و سیاستهای جدید تنوعی در اکران فیلمها ایجاد کنیم تا حق هیچ فیلمی ضایع نشود.
* ابراهیم حاتمیکیا که با فعالیتهای اخیرش در مرکز توجه قرار گرفته اردیبهشتماه با حضور در برنامه "45 دقیقه" شبکه خبر از اکران تازهترین فیلم سینمایی خود "دعوت" در تابستان خبر داد. این فیلمساز در صحبتهایش به حاشیههای فیلم سینمایی "دعوت" مهر تأیید زد و حذف اپیزود دانشجو از این فیلم را با بازی پژمان بازغی و لیلا اوتادی در طی تدوین پذیرفت.
وی درباره سرنوشت "به رنگ ارغوان" هم گفت: این فیلم به کودکی میماند که حالا نیازمند آغوش پرستار است. من خودم سه چهار سال پیش جلو نمایش "به رنگ ارغوان" را گرفتم و در واقع توقیف فیلم خودخواسته بود. اما در حال حاضر به نظرم نباید مشکلی باشد. سعه صدر مسئولان میتواند آن را را از محاق درآورد تا در کارنامه من فیلم توقیفی یا اکران نشده نباشد.
مجید مجیدی در انجمن روزنامهنگاران مسلمان
* جعفر پناهی که قصد داشت سال 87 جدیدترین پروژه سینمایی خود را بسازد با طولانی شدن زمان صدور پروانه ساخت از تولید "بازگشت" انصراف داد. این فیلم که اقتباسی از یکی از داستانهای کوتاه کتاب "من قاتل پسرتان هستم" احمد دهقان با نویسندگی مشترک شادمهر راستین است، قرار بود با حمایت انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس ساخته شود که محقق نشد.
پناهی در بخشی از نامه انصراف خود نوشت: همواره دلم میخواست فیلمی درباره جنگ بسازم. دغدغه همه این سالها و یکسال و نیم کار شد فیلمنامه "بازگشت" درباره جوانان گمنام ایرانی و آنها که بیهیچ چشمداشت برای دفاع از میهنشان به جبههها رفتند. چون نمیخواهم شرایط روحی به وجود آمده در فضای کیفی فیلم تأثیر بگذارد مجبورم دست از ساختن آن بردارم.
پناهی پس از عیادت از اصغر شاهوردی صدابردار حادثهدیده سینمای ایران گفت: واقعیت این است که بروز چنین اتفاقاتی در سینما اجتنابناپذیر است؛ هر چند ما دوست نداریم و اگر واقعبینانه نگاه کنیم ممکن است سر صحنه یا پشت صحنه چنین اتفاقاتی بیفتد و مشکلاتی برای دستاندرکاران سینما ایجاد کند.
وی در ادامه افزود: در مرحله اول این وظیفه صنف است که تمام پیشبینیهای لازم را انجام دهد و بهتراست برنامههایی برای واکنش به موقع در زمان بروز چنین مشکلاتی در نظر گرفته شود. پیشبینی بیمه برای اعضا، صندوق ازکارافتادگی و پیگیری مراحل درمان نمونه این برنامههاست که میتواند در این شرایط بار سنگین مشکلات خانوادههای افراد آسیبدیده را سبکتر کند.
* سامان سالور که با "ترانه تنهایی تهران" تنها نماینده ایران در جشنواره شصت و یکم کن بود، فروردین بدون محافظهکاری وضع سینمای ایران را ترسیم کرد و گفت: طنزهای 90 شبی روی سردر سینماها آمده و با اوضاع بد سینما به نظر میرسد مرگ سینمای ایران در راه باشد. در سینمای کنونی جز چند فیلمفارسی، چند بازیگر و تهیهکننده مشخص چیز قابل توجه نیست.
وی ادامه داد: بین فیلمسازی و آهنفروشی چندان تفاوت نیست. سینماگران ما برای انتخاب فیلم متفاوت و استاندارد در زمان اکران با مشکل مواجهند. در این چند سال هیچ فیلم ایرانی در کن نبوده و رفتن به کن برای سینماگران ما آرزو شده است. بسیاری از سینماگران برای گذران روزگار در تلویزیون کار میکنند و فیلمسازان جوان آنقدر حمایت نمیشوند که مجبورند فیلم گیشه بسازند.
* رضا ناجی بازیگر برگزیده جشنواره برلین برای حضور در فیلم "آواز گنجشکها"، پس از گرفتن خرس نقرهای گفتگوهای متعددی انجام داد که همه در جهت نحوه ارتباط گرفتن با شترمرغ و چگونگی نزدیک شدن به نقش کریم یک کارگر مزرعه پرورش شترمرغ بود.
ناجی در همان مقطع درباره کارهایی که در دست دارد گفت: میخواهم انتخاب درست داشته باشم و پیگیر فیلمی هستم که پیام خوب داشته باشد تا دوباره بازی خوب ارائه دهم. یک تلهفیلم پیشنهاد شد که قبول نکردم و دوست ندارم در مجموعهها و فیلمهای تلویزیونی کار کنم. یک کار سینمایی هم از حبیب رضایی به عنوان بازیگردان پیشنهاد شده که هنوز آن را مطالعه نکردهام.
* داود رشیدی رئیس انجمن بازیگران سینما در واکنش به خبر دستمزد 70 میلیونی یکی از بازیگران جوان سینما برای جدیدترین پروژه خود گفت: اگر بالا بردن دستمزد این بازیگر صحت داشته باشد، باید بگویم او خیلی دور برداشته و کارش غلط است. البته من شک دارم چنین چیزی صحت داشته باشد، شاید سنگی انداخته یا چون نخواسته نقش را بازی کند آن را مطرح کرده است.
* حجت ـ ف عامل اصلی قاچاق "سنتوری" اردیبهشتماه با حضور در رادیو در حد صدا شناخته شد و به جرم خود اعتراف کرد. او در دفاعیاتش گفت: از ابتدا سینمای ایران و فیلمهای مهرجویی را از "گاو" دنبال میکردم. حتی دلیل انتخاب شغلم نیز علاقه به فرهنگ و سینما بود. "سنتوری" تنها فیلم غیرمجاز بود که در محل کارم پیدا شد و از غیرقانونی بودن فروش آن خبر نداشتم.
عامل اصلی قاچاق "سنتوری" افزود: عده زیادی به این دلیل دستگیر شدند اما از آنجا که تعداد فیلمهای من بیش از سایرین بود به عنوان متهم اصلی شناخته شدم. در صورتی که خود من هم این فیلم را از طریق فرد دیگری تهیه میکردم ولی چون نتوانستم او را معرفی کنم، متهم اصلی شدم!
* سیدجمال ساداتیان تهیهکننده "دایره زنگی" پس از فروش 800 میلیونی فیلمش در اظهار نظری جالب گفت: حضور این تعداد بازیگر هزینه فیلم را دوبرابر یک فیلم معمولی کرده است. اما پارامتر اول ما از این حضور جذب مخاطب نبود بلکه قصد داشتیم قصه را به سرانجام برسانیم. در این فیلم تخصص و حرفه بازیگران باعث شده کاراکترها ملموستر شوند.
* علیرضا دهقان مجری اخبار ورزشی صدا و سیما در حالی به نمایندگی مجلس انتخاب شد که توانست بیشترین میزان رأی را به خود اختصاص دهد. دهقان از حوزه انتخابیه ایذه و باغملک تنها با یک نامزد دیگر رقابت کرد و در نهایت با کسب 97 هزار رأی از 140 هزار رأی اخذ شده، رکودی جالب توجه را ثبت کرد.
حرفهای تبلیغاتی این مجری / نماینده مجلس پیش از برگزاری انتخابات حاصل تعاملی جالب بین این دو وجه او بود. دهقان گفت: ما باید مثل یک تیم فوتبال عمل کنیم. اگر مردم مرا انتخاب کنند تا به عنوان فوروارد به تنهایی گل بزنم (نیازهای آنها را برطرف کنم)، کافی نیست. بلکه تمامی این تیم باید یکدل و یکرنگ باشند تا من با پاسهای آنها بتوانم گل بزنم.
* محمدرضا فروتن بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر درباره بازی در نقش بهرام در "زن دوم" گفت: "با این شیوهای که جامعه ما در پیش گرفته این ترس وجود دارد که به ساخت فیلمهای "زن سوم" و "زن چهارم" هم برسیم. با وجود علاقهای که به رمان "زن دوم" داشتم، فیلمنامه و نقش بهرام را خیلی دوست نداشتم زیرا با گره داستان مشکل داشتم و آن را به زندگی خودم تعمیم میدادم.
* محمدعلی طالبی پس از دریافت پروانه نمایش فیلم "دیوار" گفت 70 درصد فیلمهای ایرانی قابل دیدن نیستند. وی درباره امنیت شغلی سینماگران هم گفت: امنیت شغلی زمانی از بین میرود که از بین 100 فیلمی که در سینما ساخته میشود، 70 فیلم به دلیل کیفیت پائین قابل دیدن نیست. زیرا بسیاری از آنها با حمایت نهادهای دولتی بدون در نظر گرفتن استانداردها ساخته میشود.
ابراهیم حاتمیکیا در نخستین یادبود رسول ملاقلیپور
* محمد اطبایی پس از پایان جشنواره کن حضور سینمای ایران را در بازار کن را یک شوخی بزرگ دانست و گفت: بعضی از نهادهای حاضر در بازار فیلم کن موفقیت خودشان را در انتخاب یکی از فیلمهایشان در یک جشنواره یا دیدار با مدیر تعدادی جشنواره و مذاکره با چند شرکت برای فروش فیلمهایشان میدانند، در حالی که این موفقیت نیست.
* فرجالله سلحشور نویسنده و کارگردان مجموعه "یوسف پیامبر (ع)" درباره انتخاب بازیگران به مواردی جالب اشاره کرد و گفت: ما بازیگرانی را انتخاب کردیم که با مسائل اعتقادی بیگانه نیستند. مثلاً وقتی به یکی از بازیگران میگفتم تصور کن با آقا امام زمان مواجه میشوی، همین یک جمله کافی بود تا بازیگر کل حس را بگیرد و انتقال دهد.
سلحشور در ادامه به برخی کارگردانان انتقاد کرد و افزود: دیدهام برخی کارگردانان به بازیگری که نقش زائر یک امامزاده را بازی میکند، میگویند فرض کن رسیدی به نامزدت و با نامزدت داری حرف میزنی! این کارگردان اینقدر درک ندارد که بفهمد نامزد با امامزاده فرق میکند!
نظر شما