۹ تیر ۱۳۸۷، ۱۲:۵۳

وزیر ارشاد:

بسیاری از کتابهای خوب خوانده نمی‌شوند / رشد 50 درصدی کتابخانه ها

بسیاری از کتابهای خوب خوانده نمی‌شوند / رشد 50 درصدی کتابخانه ها

گردهمایی مدیران کل امور کتابخانه های عمومی استانهای کشور هشتم تیر با حضور وزیر ارشاد، دبیرکل نهاد کتابخانه ها و مدیران استانی کتابخانه های کشور در سالن کنفرانس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمدحسین صفار هرندی برپایی چنین نشستی را اتفاقی خجسته دانست و ابراز امیدواری کرد تا تبادل آرا و اندیشه ها و تجربیات مسئولین وسیله ای برای ارتقای سطح علمی کتابخانه های عمومی کشور باشد.

وی گفت: گاه مسیری طی می شود تا بعضی کارنامه خودشان را خوب جلوه دهند و یا بعضی برای دلداری خود برحسب شواهد و قرائن آماری را نشان می دهند اما امیدوارم حرکت به سمت توسعه کتاب و کتابخوانی با رهنمودهای شخصیت های برجسته فرهنگی و سیاسی کشور و خصوصا رهنمودهای رهبر معظم انقلاب راهی را برای عملکرد بهتر به جامعه ارائه دهد.

وی تاکید کرد: متاسفانه امروزه بعضی از افراد از رسانه ها و تریبون ها استفاده می کنند تا حرفهای بی پایه را در اذهان مردم بنشانند و جامعه را با برخی تهمت ها مخدوش کنند. وظیفه ما در این میان این است که کارمان را به بهترین وجه انجام دهیم؛ کاری که شما خودتان را برای آن مهیا کرده اید. همان طور که امام خمینی (ره) فرمودند "منتظر نباشید تا جاهای دیگر کارشان را درست کنند".

وی اضافه کرد: در ابتدا ما باید مراکزی را که مردم برای دسترسی به کتاب به آنجا پناه می آورند مهیا کنیم. هر چند که تعداد کتابخانه های ما در نهاد کتابخانه های عمومی اندک است اما من به یک اعتبار می گویم که این تعداد اندک نیست. شاید در حال حاضر 1800 کتابخانه زیرنظر نهاد عمومی کشور داشته باشیم اما فارغ از این کتابخانه ها، کتابخانه های منسوب به شهرداری ها، مساجد و مدارس نیز در زمره کتابخانه ها هستند و این به آمار ما می افزاید.

صفارهرندی با ابراز تاسف از اینکه گاه وضعیت کتاب در ایران با کشورهای عقب مانده مقایسه می شود گفت: بعضی از این کشورها کشورهایی هستند که آرزو دارند به بازار کتاب ما راه پیدا کنند و به مساعدت ما احتیاج دارند. کسانی که این دست قیاس ها را انجام می دهند عادت کرده اند که کشور خود را تحقیر و در حق ملت خود جفا کنند.

وی ادامه داد: تعبیه کتابخانه ها در مقیاسی بزرگ در شهر و شهرستانها زمان و هزینه زیادی را می برد اما می توان اسباب احداث کتابخانه ها را در مدتی کوتاه و با هزینه اندک در شهرها و شهرستانها فراهم کرد. به طور مثال می توان از نمونه کار اجرا شده در استان هرمزگان نام برد که بعد از کسب موافقتنامه ای از وزیر بهداشت در خانه بهداشت استان هرمزگان صورت گرفت. در این استان خانه های بهداشت اتاقی از خود را به کتابخانه اختصاص می دهند و این قبیل کارها در استانهای دیگر از جمله گیلان در حال انجام شدن است.

وزیر ارشاد تصریح کرد: مرحله بعدی در این راستا تامین کتاب است. با آنکه 10 تا 11 میلیون جلد کتاب خریداری شده در انبارها موجود بوده اما تنها 50 درصد از این کتابها در اختیار کتابخانه های عمومی قرار گرفته و الباقی به کتابخانه های مساجد و مدارس اهدا شده است. سعی می شود این موانع در برنامه ریزی های آتی مرتفع شود.

صفارهرندی همچنین به کیفیت و گونه کتابهایی که به کتابخانه ها گسیل می شود اشاره کرد و ادامه داد: خوشبختانه کتابهایی که منتشر می شوند از کیفیت خوبی برخوردارند اما دلیلی ندارد که هر کتابی که چاپ می شود به کتابخانه ها برود. کتابخانه محل گزیده کتابهای نشر است و به همین اعتبار ما باید با غنی سازی کتابخانه های خودمان آنها را از موضوعات مهم و ضروری جامعه سرشار کنیم. هر چند که ضروری است تا کتابخانه های ما از همه ژانرها کتاب داشته باشند.

وی افزود: جامعه ای که به دنبال به دست آوردن قله های سیاسی، اقتصادی و فناوری است و به لحاظ علمی در مسیر پرتکاپویی قرار گرفته، نباید کتابخانه هایش با کمبود مواجه شود و این کمبودها باید مرتفع شود. من و منصور واعظی وقتی منابع و کمبودهای کتابخانه های کشور را مرور می کردیم با آماری مواجه شدیم که متاسفانه هم غم انگیز است و هم خنده آور. به عنوان نمونه در بعضی از کتابخانه ها ما حتی دوره کاملی از آثار استاد مطهری را نداریم. در بعضی موارد نیز حتی جزئی از این کتابها دیده نمی شود و یا به این نکته می توان اشاره کرد که گاه کتابهایی در زمینه جنگ تحمیلی نیز وجود ندارد؛ در حالی که دفاع مقدس بخشی از تاریخ افتخار آفرین مردم و کشور ما بوده است.

وی گفت: ما باید ببینیم برای تجهیز کتابخانه ها به چه کتابهایی احتیاج داریم چرا که بسیاری از کتابهای خوب در کتابخانه ها وجود دارد اما خوانده نمی شود و این مانند آزاده ای است که به بند کشیده شده است. مسئله بعدی این است که وظیفه کتابدارهای ما به خوبی مشخص نشده است. باید توجه کرد که این کتابدارها هستند که می توانند با تشویق و تبلیغ مناسب کتابهای خوب را به مراجعین عرضه کنند. البته جای تبلیغات در کتابخانه ها خالی است و این تبلیغات می تواند با هزینه کم انجام شود. کتابدارها می توانند تکاپو را در زمینه کتابخوانی در مراجعین ایجاد کنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: ما نباید کتابخوانی خود را با دیگر کشورها مقایسه کنیم. آمارهایی که از کشورهای دیگر به دست داده می شود گاهی از شمارگان بالای کتابهای نازل و ساده است، در حالی که شمارگان کتابهای معرفتی و پرمحتوا اندک است.

وی در پایان گفت: آنچه نسبت به سال گذشته با آن مواجهیم این است که رشد 50 درصدی کتابخانه ها را در کشور داشته ایم. مردم امسال حدود 10 میلیارد تومان از نمایشگاه کتاب تهران خرید کردند و آمار هفت میلیاردی درست نیست. امیدوارم مسئولین و بزرگان کشور هم زمینه های رشد روزافزون این جریان را فراهم کنند؛ از جمله شهرداری ها که باید با رعایت حقوق کتابخانه ها گامی در پیمودن مراحل بعدی این جریان بردارند.

کد خبر 707588

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha