به گزارش خبرگزاری مهر ، پایگاه اینترنتی آسیا تایمز در تحلیلی نوشت : به نظر می رسد که این روزها هیچ چیز از جمله افزایش بهای نفت و حتی دورنمای یک ایران هسته ای نمی تواند مانع تشنگی چین برای نفت باشد.
نویسنده این مطلب خاطر نشان کرده است : با افزایش نیازهای انرژی چین با سرعتی بالاتر از هر کشور دیگری ، این کشور همچنان دارای روابط تجاری با کشورهای تولید کننده نفت ( خلیج فارس) است. چین همچون آمریکا در 60 سال پیش، به عنوان یک بازیگر جدید و تجاری تلقی می شود .
در ادامه این مطلب آمده است : در حالی که آمریکا در باتلاق جنگ خود علیه تروریسم و در گره هایی که ساخته خودش است، گرفتار شده و نیاز دارد تا خود را از عراق با حفظ نفوذ رو به زوال خود رهایی بخشد، به نظر می رسد که چین به عنوان وزنه تعادلی منافع آمریکا را در منطقه به چالش می کشد.
آسیا تایمز افزوده است : پکن که نیمی از نفت خود را از خاورمیانه تامین می کند؛ بی ثباتی سیاسی در این منطقه را بزرگترین تهدید برای خود می داند.( اما) این سیاستهای واشنگتن است که این ناامنی را تسریع می بخشد و پکن در توقف آین سیاستها ناتوان بوده است.
"جان آلترمن" تحلیلگر مرکز مطالعات استراتژیک و بین الملل آمریکا و " جان گارور" نویسنده بر این باورند که چین، ایران را یک بازیگر مهم منطقه ای همفکر و پایدار می داند که همکاری با آن در بسیاری موارد به نفع چین است. ایران هر روز 340 هزار بشکه نفت به چین صادر می کند و سومین تهیه کننده نفت برای این کشور است. اخیرا هم قراردادی بین پکن و تهران برای توسعه میدان نفتی یادآوران منعقد شد.
نویسنده تصریح کرده است: ازنقطه نظر واشنگتن، این همکاری فنی پکن درباره برنامه هسته ای غیرنظامی ایران و تلاشهای مداوم چین برای کاهش فشارها از روی ایران در موضوع هسته ای است که بیشترین عامل نگران کننده است.
"نیکلاس برنز" معاون سابق وزیر امور خارجه آمریکا گفت :"ایران هسته ای یک تغییر دهنده بازی در خاورمیانه خواهد بود. در حالی که اروپاییها سطح تجارت خود با ایران را کاهش داده اند، اما چین برای پر کردن این خلاء وارد تجارت با ایران شده است."
به عقیده نویسنده، موضع رسمی چین این است که تحریمها اساسا موضوع هسته ای ایران را حل نخواهد کرد و تنها ابزاری برای متقاعد کردن ایران است تا تحت شرایط توافق شده از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد مذاکره کند. چین هم مثل روسیه مخالف هر گونه اقدامی است که به افزایش تنشها و با هزینه منافع اقتصادی آن در ایران منجر شود.
آلترمن هم گفت : چین همچنین خواستار جلوگیری از مقابله در موضوع هسته ای ایران است و هر یک از طرفین - آمریکا یا ایران - که به سمت آن حرکت کند، در برابر آن قرار می گیرد و توازنی ایجاد می کند.
برخی تحلیلگران هم گفتند که کاهش نفوذ آمریکا در منطقه به معنای آن است که واشنگتن نمی تواند دستورالعملی را تدوین کند یا حوادث را آنگونه که زمانی می توانست، کنترل کند.
نظر شما