علیرضا افشار درگفتگو با خبرنگار مهر در تشریح جزئیات و روند اجرای منشور اخلاق انتخاباتی در مورد دلیل سپردن منشور اخلاق انتخاباتی به مرکز تحقیقات حوزه علمیه قم گفت : موضوع اخلاق انتخاباتی به دلیل اهمیت انتخابات در کشور ما و اینکه انتخابات ارکان حکومتی در کشور را از بالاترین تا پائین ترین سطوح تعیین تکلیف می کند حائز اهمیت است بنابر این باید توجه کرد مهترین مسئله این است که انتخابات سالم و با کیفیت برگزار شود .
وی اخلاق انتخاباتی را به دو بخش " کار نرم افزاری در تدوین و بازنگری منشور انتخابات" و " ترویج اخلاق انتخاباتی " تقسیم کرد و توضیح داد: براساس آموزهای دینی ، عرف جامعه و آنچه که در قانون به عنوان حقوق نامزدها مطرح شده است بازنگری و تدوین نهائی این منشور باید به یک مرکز تحقیقاتی با پشتوانه علمی سپرده می شد که برای این منظور بازنگری این منشور را به مرکز تحقیقات حوزه علمیه قم واگذار کردیم .
معاون سیاسی وزارت کشور اعلام کرد : نتیجه کار این تحقیق در کمیته ترویج منشور اخلاقی انتخابات که با حضور نمایندگان سازمانهای فرهنگی و سیاسی و دانشگاهیان برگزار می شود به صورت نهائی تعیین خواهد شد.
افشار همچنین درباره بخش ترویج اخلاق انتخابات توضیح داد : بررسی این مسئله نیز در دستور کار کمیته ترویج منشور اخلاق انتخاباتی قرار دارد و دستگاههای فرهنگی کار تبیین و ترویج اخلاق انتخاباتی را بر عهده خواهند داشت .
وی با اشاره به اینکه وزارت کشور مصداق های بداخلاقی های انتخاباتی را در انتخابات اخیر استخراج کرده است ، گفت : هر چند درانتخابات گذشته به نسبت انتخابات سالهای قبل تخلفات انتخاباتی کاهش یافت ولی بازهم تخلفاتی که رخ داد قابل قبول نیست.
معاون سیاسی وزارت کشور دربیان نخستین و مهمترین مصداق تخلفات انتخاباتی گفت : تطمیع در انتخابات شامل پرداخت هزینه های سنگین ، کمک های مالی به تشکل ها ، مراسم پرهزینه، پرداخت هدایا و بدترین شکل آن خرید و فروش رای مواردی است که در قانون نیز منع شده است ، ولی ما فکر می کنیم با بالا بردن فرهنگ عمومی می توان از این مسائل پیشگیری کرد.
وی ادامه داد: محور دوم بد اخلاقی های انتخاباتی موضوع تخریب کاندیداهاست، اینکه نامزدهای انتخاباتی به جای معرفی و اثبات خود تخریب رقیب انتخاباتی خود دست می زنند و این روند باعث می شود شخصیت های صاحب نظر و وارسته رغبت حضور در انتخابات را نداشته باشند .
افشار اضافه کرد: این بسیار بد است که فضا را آنقدر آلوده کنیم که افراد بزرگ تمایلی برای شرکت در انتخابات مجلس را نداشته باشند.
وی تخلف ازمقررات انتخاباتی را محور سوم بداخلاقی های انتخاباتی عنوان کرد وگفت: مثلا مقررات مربوط به تبلیغات انتخاباتی از مواردی است که اگر رعایت نشود حق دیگران ضایع می شود که این را نیز می توان با فرهنگ سازی حل کرد.
وی تصریح کرد: وقتی فرهنگ عمومی مردم بالا برود ، افکار عمومی می توانند آنقدر فشار بر روی نامزدها داشته باشند که آن شخص از مقررات تخلف نکند البته ایجاد زمینه و فرصت های مساوی رایگان برای اطلاع رسانی نامزدهای انتخاباتی از سوی دولت و رسانه ملی موجب خواهد شد شایستگی افراد تاثیر بیشتری برای انتخاب شدن داشته باشد تا پشتوانه های مالی .
معاون سیاسی وزارت کشور تعصبات قومی و قبیله ای را از دیگر موارد بداخلاقی های انتخابات عنوان کرد و گفت: وقتی کسی از طرف قومی کاندیدا می شود معمولا افراد آن قوم بدون توجه به صلاحیت آن فرد به وی رای می دهند در صورتی که ممکن است فردی شایسته تر در شهری دیگروجود داشته باشد و باید این موضوع جا بیفتد که ملاک انتخاب شایستگی ها و صلاحیت افراد باشد نه تعصبات قومی و محلی .
افشاریکی از ویژگیهای نماینده مطلوب از نگاه امام (ره) را ملی بودن آن نماینده دانست و گفت: متاسفانه کمتر بر روی این مسئله کار شده است و مورد غفلت قرار گرفته است که باید با فرهنگ سازی آن را حل کرد.
وی ادامه داد: زیر سئوال بردن نتایج و روند انتخابات از دیگر موارد بداخلاقی انتخاباتی است متاسفانه کسانی که رای نمی آورند بعضا یا دیگر نامزد را متهم به تخلف انتخاباتی می کنند و یا مجریان را متهم می کنند که در انتخابات دست برده اند .
معاون سیاسی وزارت کشور با اشاره به سیاه نمائی در انتخابات اخیر در بحث تایید صلاحیت ها گفت: متاسفانه در بحث تایید صلاحیت ها فضا سازی های منفی شکل گرفت در صورتی که براساس قانون ملاکهائی برای صلاحیت داوطلبان مشخص شده مرجعی برای رسیدگی به این امر تعیین شده است ، افراد حق ندارند این مرجع قانونی را زیر سوال ببرند و مردم را نسبت به روند انتخابات بی اعتماد سازند .
افشار در ادامه با تاکید بر ضرورت تشویق مردم و بالا بردن فرهنگ عمومی تصریح کرد: در یک کلام باید کاری کنیم کسی به سمت تخلف نرود و مردم هم اگر متخلفی را دیدند به وی رای ندهند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه اولویت کاری ما درانتخابات ارتقاء فرهنگ و اخلاق انتخاباتی است، گفت : باید از هم اکنون کار خود را شروع کنیم چرا که در شب انتخابات نمی توان فضا را عوض کرد و باید دستگاه هایی که نقشی در اصلاح فرهنگ عمومی دارند به تحقق این امر کمک کنند.
نظر شما