خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و ادب : کتاب حاضر که در متن اثر و فهارس نسخ خطی از آن با نام تاجالقصص یاد میشود، در شمار مهمترین متون فارسی قرن پنجم هجری بوده و سال تألیف آن به تصریح مؤلف در سرآغاز جلد دوم 475 ق/ 1082 م است.
با اینکه پیش از نگارش این کتاب چند ترجمه و تفسیر قرآن کریم به زبان فارسی تألیف شده بود، در موضوع داستانهای انبیا تا این زمان کتابی مستقل با این تفصیل پدید نیامده بود.
کتاب حاضر را - هرچند تقسیمبندی خاصی ندارد - میتوان به سه مجلد تقسیم کـرد: مجلد نخسـت حاوی مقـدمۀ مفصل و داستـان پیامبـران از آدم تا پـایـان قصۀ یعقـوب(ع)؛ مجلد دوم داستان یوسف پیامبر در چهل مجلس و مجلد سوم که از ابتدای داستان موسی(ع) شـروع شده و به حوادث نخستین تاریخ اسلام، تاریخ خلفا و برخی حوادث سدۀ اول هجری پایان میگیرد. مأخذ اصلی این کتاب - به جز کتب و منابعی که نام آنها را مؤلف در متن اثر آورده - بیشتر قرآن کریم و تفسیر آیات است.
مصحح کتاب حاضر علاوه بر مقدمۀ مفصل و ذکر مآخذ و اختصارات نسخهها و تصاویر نسخههای خطی که آنها را در ابتدای جلد اول آورده، در پایان مجلد دوم نیز فهرستهای هشتگانهای را ترتیب داده است که عبارتاند از: فهرست اَعلام، نام جاها، کتابها، واژهها و ترکیبات فارسی، اشعار فارسی، اشعار عربی، آیات قرآنی و احادیث و گزیدۀ عبارتهای عربی.
"تاجالقصص" تألیف ابونصر احمد بن محمد بخاری در دو مجلد و 1031 صفحه و با شمارگان 1000 نسخه به بهای 12 هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما