۱۶ تیر ۱۳۸۷، ۱۵:۱۲

در گفتگو با مهر ابراز شد:

بازخوانی حادثه 5 جولای 1982 ؛ تلاش تل آویو برای "فرار به جلو"

بازخوانی حادثه 5 جولای 1982 ؛ تلاش تل آویو برای "فرار به جلو"

سفیر اسبق ایران در سوریه ضمن بازخوانی حادثه ربایش 4 دیپلمات ایرانی در لبنان انتشار اخبار مربوط به شهادت این اتباع کشورمان از سوی رسانه های صهیونیستی را نشانه تلاش تل آویو برای فرار از مسئولیت این واقعه و نوعی فرار به جلو دانست.

حجت الاسلام علی اکبر محتشمی پور دبیرکل کنفرانس بین‌المللی قدس و حمایت ازانتفاضه مردم فلسطین درگفتگو با خبرنگارمهر، مسئولیت اصلی پرونده چهار دیپلمات ایرانی که 26 سال قبل در لبنان ربوده شدند را بر عهده دولت لبنان دانست و اظهار داشت: مسئول این موضوع در درجه اول دولت لبنان و سپس رژیم صهیونیستی است.

وی افزود: همانگونه که می دانید بر اساس مقررات و کنوانسیون های مختلف بین المللی و چارچوب های مشخص مربوط به امور کنسولی، حفظ حقوق اتباع هرکشور درکشورهای دیگر لازم الاجراست و بر این اساس دیپلمات های کشورهای مختلف در کشور های دیگر از مصونیت ویژه دیپلماتیک برخوردار بوده و مسئول حفظ امنیت و جان آن ها دولت میزبان است.

عملیات ربایش دیپلمات های ایرانی توسط فالانژها انجام شده اما بر اساس اطلاعات موجود از آن زمان، نیروهای موسوم به قوات لبنانیه و به ویژه فالانژها روابطی نزدیک با صهیونیست ها داشته و هماهنگی های فشرده ای نیز با آن ها انجام می داده اند

سفیر اسبق ایران در سوریه ضمن بازخوانی بخش هایی از حادثه ربایش 4 دیپلمات ایرانی در لبنان، ادامه داد: نکته مهم و حائز اهمیت در این جریان، این است که در زمان حمله اسرائیل به لبنان و اشغال این کشور تا بیروت، سازمان "امن سفارات" که زیرمجموعه وزارت خارجه لبنان است، برای انتقال دیپلمات های ایرانی ازدمشق به بیروت گروهی را بعنوان محافظ و اسکورت همراه این افراد کرد و لذا دیپلمات های ما با اسکورت مجموعه "امن سفارات" راهی این سفر شدند.

محتشمی پورهمچنین گفت: به هرصورت 4 دیپلمات ایرانی و گروه محافظان شان ازطریق شمال لبنان یعنی طرابلس راهی بیروت می شوند و نکته قابل توجه دیگر این است که در این خط عبوری، نیروهای اسرائیلی حضور نداشته اند اما پس از رسیدن دیپلمات های ایرانی به بیروت شرقی، عملیات ربایش در "پست ایست بازرسی برباره" انجام می شود.

وی یادآور شد: همانطورکه ذکر شد نیروهای رژیم اشغالگر قدس در این منطقه حضور نداشتند و ایست بازرسی مذکور نیز متعلق به نیروهای موسوم به"قوات لبنانیه"وبه ویژه نیروهای موسوم به "فالانژیست ها" بود؛ با توجه به این مقدمه طبیعتا عملیات ربایش دیپلمات های ایرانی توسط فالانژها انجام شده اما براساس اطلاعات موجود از آن زمان، نیروهای موسوم به قوات لبنانیه و بویژه فالانژها روابطی نزدیک با صهیونیست ها داشته و هماهنگی های فشرده ای نیز با آن ها انجام می داده اند.

دبیرکل کنفرانس بین‌المللی قدس وحمایت ازانتفاضه مردم فلسطین در ادامه اظهار داشت: به هر ترتیب با بالاگرفتن اختلافات جاری بین سمیر جعجع و ایلی حقیبه ، کلیه دستگاه های سیاسی و امنیتی قوات لبنانیه به دست سمیر جعجع که او نیز روابطی نزدیک با محافل اسرائیلی داشت، می افتد.

بر اساس اطلاعات موجود، دیپلمات های ایرانی دراین دوره زمانی تحویل نیروهای رژیم صهیونیستی شده اند. البته پس از این جریان، اطلاعات تکمیلی مرتبط با این پرونده نیز از مشاهده دیپلمات های ایرانی در زندان های اسرائیل حکایت داشت.

محتشمی پور با اشاره به انتشار رسانه ای گزارشات مربوط به سرنوشت این چهار دیپلمات ایرانی از سوی محافل صهیونیستی، افزود: با نگاهی به این واقعه در می یابیم که مسئولیت آن اولا و بالذات بر عهده دولت لبنان و ثانیا رژیم صهیونیستی بوده است؛ مسئولیت دولت لبنان در این باره که طبعا با مرور قوانین بین المللی مربوط به حفظ حقوق دیپلماتها در کشور میزبان روشن است. مسئولیت رژیم صهیونیستی هم به زیرپا گذاشتن قوانین بین الملل مرتبط با اشغالگران باز می گردد.

سفیر اسبق ایران در سوریه ادامه داد: بر اساس قوانین بین المللی، اشغالگران هر کشور یا منطقه ای وظایفی بر عهده دارند که یکی از موارد آن حفظ امنیت دیپلمات های ساکن در کشورهای اشغال شده است؛ با توجه به این اصل ثابت، مشخص و قطعی رژیم صهیونیستی به هیچ وجه نمی تواند از زیر بار این مسئولیت شانه خالی کرده و با بهانه تراشی مسئولیت این موضوع را صرفا بر عهده دولت لبنان بیندازد.

جوسازی های رسانه ای مورد اشاره با مقاصد مشخص و برای تحقق سلسله اهدافی معین صورت می گیرد که در راس آن شانه خالی کردن از بار مسئولیت این اقدام ضد انسانی و فرار از پاسخگویی به حزب الله بر مبنای توافق صورت گرفته دو طرف قرار دارد

وی درتحلیل انتشار گسترده اخبار رسانه های صهیونیستی مبنی بر شهادت دیپلمات های ایرانی، گفت: تصور می کنم جوسازی های رسانه ای مورد اشاره با مقاصد مشخص و برای تحقق سلسله اهدافی معین صورت می گیرد که در راس آن شانه خالی کردن از بار مسئولیت این اقدام ضد انسانی و فرار ازپاسخگویی به حزب الله برمبنای توافق صورت گرفته دو طرف قرار دارد.

دبیرکل کنفرانس بین‌المللی قدس و حمایت از انتفاضه مردم فلسطین در بخش دیگری از گفتگوی خود با خبرنگار مهر در ارزیابی انتقاداتی که نسبت به عملکرد دستگاه دیپلماسی کشور درباره پرونده چهار دیپلمات ایرانی مطرح می شود، تاکید کرد: البته نمی توان تمام انتقاداتی که در این باره مطرح می شود را با صراحت تائید کرد یا درباره آن سخنی گفت چرا که بر اساس اطلاعاتی که من در این رابطه دارم، مسئولیت پیگیری این پرونده ظاهرا به درخواست خانواده های دیپلمات ها یا حداقل خانواده کاردار عزیزمان در لبنان بر عهده برادر سید حسین موسوی یعنی سید احمد موسوی گذاشته شده و اقدامات بسیاری هم از سوی این گروه ویژه در جهت روشن شدن سرنوشت این دیپلمات ها صورت گرفته است.

محتشمی پور همچنین اظهار داشت: از همان آغاز روند پیگیری های مربوط به این موضوع تا به امروز، وزارت امور خارجه کلیه امکانات مادی خود در سفارت های کشورمان در سوریه و لبنان را در اختیار کمیته ویژه پیگیری سرنوشت چهار دیپلمات ایرانی قرارداده و حقیقتا باید اذعان کرد که دامنه این امکانات هم بسیار وسیع و گسترده بوده است. سید احمد موسوی هم به عنوان مسئول انجام این پیگیری ها، هم در لبنان وهم دربیروت تیم مفصلی برای پیگیری مسائل این پرونده را دراختیار داشته و در طول سال های گذشته تقریبا از هیچ اقدام سیاسی در این باره دریغ نشده است.

سفیر اسبق ایران در سوریه از منتقدان عملکرد دستگاه دیپلماسی کشور درباره چهار دیپلمات ربوده شده ایرانی در لبنان پرسید: به واقع درطول این سالها چه اقداماتی بوده که وزارت خارجه باید انجام می داده و ترتیبات آن را فراهم نکرده است؟ به هر صورت این پرونده در اختیار تیمی قوی و حرفه ای قرار داشته که بخشی از مسئولیت اصلی آن نیز بر عهده خانواده کاردار ربوده شده کشورمان در لبنان بوده است.

وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر نباید از یاد برد که در طول سالیان گذشته هم روسای جمهور ایران و هم شخص مقام معظم رهبری به طورمستقیم در جریان جزئیات این پرونده قرار داشته و مسئولیت پیگیری مسائل این حادثه نیز بر عهده افراد کارکشته با سوابق روشن بوده است. با توجه به این مقدمات، به نظر من برداشت کم کاری یا کوتاهی از عملکرد وزارت خارجه، داوری ای به دور از انصاف است.

دبیرکل کنفرانس بین‌المللی قدس وحمایت ازانتفاضه مردم فلسطین همچنین گفت: البته به تازگی شنیده ام با توجه به برخی مسائل، مسئولیت پیگیری این پرونده از سید احمد موسوی گرفته و در اختیار فرد دیگری گذاشته شده است. شاید انتقادات وارد شده به اقدامات تیم جدید پیگیر موضوع باز گردد، درغیر این صورت باید درصحت انتقادات مربوط به عملکرد تیم سابق پیگیرسرنوشت چهار دیپلمات ایرانی شک کرد، چرا که قطعا هر کس کمترین بهره  از وجدان انقلابی، اسلامی و انسانی برده باشد، حاضر به کوچکترین کوتاهی در این مسیر نخواهد شد.

 به نظر من برداشت کم کاری یا کوتاهی از عملکرد وزارت خارجه، داوری ای به دور از انصاف است

محتشمی پور در پاسخ به این سئوال که در صورت قطعیت شهادت چهار دیپلمات ایرانی، چه انتظاری از دستگاه دیپلماسی کشور وجود خواهد داشت؟ افزود: طبیعتا در این خصوص، دو مسئله متفاوت وجود دارد که به جزئیات احتمالی این پرونده که در گزارش رژیم صهیونیستی روشن می شود، باز می گردد. بر این اساس چنانچه دیپلمات های ایرانی زنده به نیروهای اسرائیلی تحویل شده باشند، طبعا برخورد اسرائیل با اتباع مظلوم ایرانی قابل پیگیری در مجامع بین المللی است.

سفیراسبق کشورمان در سوریه تاکید کرد: در صورت قطعی شدن نقش رژیم صهیونیستی در شهادت این عزیزان باید اقدام جنایت کارانه این رژیم اشغالگر را در چارچوبی مشخص و فعال در مجامع بین المللی مطرح و با جدیت پیگیری کنیم و اینجاست که وزارت خارجه ایران باید با تمام قوا وارد میدان شده و حرکتی اساسی را علیه جنایت اسرائیل ساماندهی کرده و مقامات این رژیم را به محاکمه بکشاند.

وی ادامه داد: گزینه دیگری که در این خصوص مطرح است، احتمال شهادت این عزیزان پیش از تحویل به نیروهای رژیم صهیونیستی است که در این صورت بحث مسئولیت مستقیم لبنان در این ماجرا پیش می آید. در این صورت قطعا دولت لبنان باید عوامل درگیر با این جنایت را شناسایی، محاکمه و به سزای اعمالشان برساند که طبعا تحقق چنین مسئله ای نیازمند جدیت وزارت امور خارجه خواهد بود. 

کد خبر 711579

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha