به گزارش خبرگزاری مهر، هفته گذشته سومالی آبستن تحولات مهمی بود که این مسئله با دو رویداد کودتا درموریتانی و جنگ اوستیای جنوبی به باد فراموشی سپرده شد.
اما این نکته مهم است که این کشور هیچگاه جایگاه خود را در کانون بحران های بین المللی از دست نمی دهد.
سومالی گاهواره درگیری ها:
سومالی کشوری است در شرق قاره آفریقا، پایتخت آن موگادیشو است. از سال ۱۹۹۱ و در پی سقوط رژیم "محمد زیادباره" چند قبیله در شمال این کشور با نام "سومالی لند" اعلام استقلال کردند و از آن زمان این کشور، عملاً دولت مرکزی نداشته است و طوایف گوناگون بخش های مختلف این کشور را در اختیار داشته اند.
جنگ در این کشور به درگیری نظامی نیروهای اتیوپی به همراه دولت انتقالی سومالی در مقابل گروه اتحادیه محاکم اسلامی سومالی اطلاق می شود. این جنگ زمانی آغاز شد که در تاریخ ۲۰ دسامبر ۲۰۰۶ نیروهای اتیوپی با پشتیبانی آمریکا، برای حمایت از دولت انتقالی سومالی مداخله کردند.
ورود سربازان اتیوپیایی مورد حمایت آمریکا و خارج شدن موگادیشو از کنترل اتحادیه محاکم اسلامی از سال 2006 به درگیری های داخلی این کشور دامن زده و این درگیری ها تاکنون هم ادامه دارد.
درگیری اخیر زمانی شدت گرفت که چندی پیش "نورحسن حسین" نخست وزیر معروف به "نور آده" ، "محمد عمر حبیب دیره" شهردار موگادیشو را که از دوستان نزدیک عبدالله یوسف احمد" رئیس جمهوری بود، اخراج کرد و در پی این اقدام چند روز گذشته دو سوم (یازده نفر) از وزرای کابینه نور آده استعفا دادند و بحران سومالی وارد مرحله ای جدید شد.
دیره، متحد نزدیک رئیس جمهوری سومالی، همچنین از فرمانداری منطقه "بنادیر" در حومه موگادیشو برکنار شد، اما از تخلیه دفتر خود امتناع کرد و منابع آگاه می گویند، رئیس جمهور سومالی بر ابقا دیره در سمت فرمانداری و نیز شهرداری موگادیشو تاکید کرده دارد.
دیره در اوایل 2006 به جنگ سالاران مورد حمایت آمریکا پیوست و در سال 2007 پس از آن که نظامیان اتیوپیایی مورد حمایت آمریکا به سومالی لشکرکشی کردند و اسلام گرایان را کنار زدند، به دولت فدرال انتقالی ملحق شد.
روند تداومی کشمکش قدرت؛
با عنایت به موارد فوق می توان این نکته را درک کرد که چرا این درگیری ها در سودان تاریخی دیرینه دارد.
در همین رابطه گفته می شود که در رویدادهای اخیر 8 کشته و دهها مجروح حاصل تازه ترین درگیریها در منطقه باکول بوده است.
همچنین گزارش های خبری حاکی از آن است که بر اثر حمله به کاروان نظامیان اتیوپیایی در منطقه شابله در سومالی شمار زیادی از سربازان اتیوپی نیز کشته و مجروح شدند.
در این درگیریها 6 کامیون نظامی منهدم شدند.
به دنبال این درگیری، سربازان اتیوپی ضمن عقب نشینی ، به مقر خود در موگادیشو باز گشتند.
حمله به نیروهای حافظ صلح در سومالی از دیگر رویدادهای این کشور است که مخابره شده است.
حمله مهاجمان به سربازان اوگاندایی پاسدار صلح، در نزدیکی فرودگاه بین المللی "آدن آده" در جنوب موگادیشو ، تعدادی کشته و مجروح برجای گذاشت که در این حمله 2 نفر از افراد غیر نظامی نیز جان باختند.
این گزارش می افزاید: نیروهای مهاجم 50 نفر از افراد غیر نظامی را نیز دستگیر کردند.
به گفته یک افسر سومالیایی، سربازان اتیوپی تا کنون سه پایگاه را در شمال موگادیشو، پایتخت این کشور، ناگهانی تخلیه کرده اند و هرگز به این پایگاهها بازنخواهند گشت.
وی افزود: سربازان اتیوپی در حال تخلیه مناطق بسیاری در جنوب موگادیشو هستند و هنوزعلت این امر مشخص نشده است.
منابع غیر رسمی اعلام کردند در پی توافق میان دولت آمریکا و نور حسن حسین (نور آده) ، نخست وزیر سومالی ، دولت آمریکا از سربازان اتیوپیایی خواسته است در مدت یک هفته از موگادیشو خارج شوند.
درهمین حال نیروهای اتیوپیایی با ترک مواضع خود در جنوب موگادیشو به سوی منطقه بایدوا در جنوب غرب سومالی در حال عزیمت هستند.
گزارش ها حاکی از آن است که درگیری ها میان جنگجویان مخالف دولت و سربازان اتیوپی همچنان ادامه دارد.
نظر شما