۲۳ مرداد ۱۳۸۷، ۱۶:۴۲

باباپور در گفتگو با مهر:

بازیگران "پاتوق" از کلیشه‌ها فرار کرده‌اند

بازیگران "پاتوق" از کلیشه‌ها فرار کرده‌اند

کارگردان مجموعه تلویزیونی "پاتوق" معتقد است بازیگران آن از کلیشه‌ها فرار کرده‌اند و او کوشیده برخلاف بودجه کم مجموعه‌ای قابل قبول و مخاطب‌پسند بسازد.

شاهین باباپور درباره پذیرش کارگردانی مجموعه "پاتوق" به خبرنگار مهر گفت: وقتی فیلم "دایره تلخ" را برای تلویزیون ساختم از کلیشه‌ها فاصله گرفته و سعی کرده بودم آنها را بشکنم. تا اینکه پیشنهاد کارگردانی مجموعه "پاتوق" به من داده شد. وقتی 10 قسمت فیلمنامه مجموعه را که مهشید تهرانی و رویا اسدی نوشته بودند خواندم، احساس کردم قصه‌ها جای کار دارد.

وی در ادامه افزود: آنچه من را برای کارگردانی ترغیب کرد، قصه‌های واقعی و ملموس فیلمنامه بود که بارها نمونه آن را اطراف خود دیده بودیم. قبل از آغاز تولید در جلسه‌ای با حضور معاون سیما، مدیر شبکه یک و مدیر گروه خانواده به دوستان قول دادم مجموعه‌ای بسازم که ذهنیت مخاطبان و مسئولان به ساخت مجموعه‌های سطحی گروه خانواده تغییر کند و مخاطب‌پسند باشد.

کارگردان "پاتوق" خاطرنشان ساخت: در این مجموعه سعی کردم شش بازیگر نقش‌های اصلی قوی باشند و ساختارشکنی کنند. به نظرم اگر زمان هر قسمت مجموعه بجای 20 دقیقه 40 تا 45 دقیقه بود، بیشتر دیده می‌شد. قبل از شروع تصویربرداری به مدت دو ماه از صبح تا بعد از ظهر من و فیلمنامه‌نویسان و تهیه‌کننده روی فیلمنامه کار می‌کردیم.

باباپور اشاره کرد: ابتدا این مجموعه قرار بود در گروه فیلم و سریال ساخته شود، اما بعد ساخت آن به گروه خانواده محول و این مسئله باعث شد زمان قسمت‌های آن 20 دقیقه شود که کار سختی هم بود، چرا که باید فیلمنامه‌نویسان زمان قصه را کمتر و آن را فشرده می‌کردند، به اوج می‌رسانند و بعد به پایان می‌رساندند.

وی درباره انتخاب شش بازیگر اصلی پروژه و فاصله آنها از کلیشه‌ها توضیح داد: من باید بازیگرانی انتخاب می‌کردم تا سکوی پرتاپ قصه‌ها باشند، تا اینکه رضا بابک، آزیتا لاچینی، حبیب دهقان‌نسب، زهره حمیدی، امیررضا دلاوری و شهناز شهبازی را بر اساس توانایی‌ها و شناختی که از قبل با آنها داشتم، انتخاب کردم.

این کارگردان ادامه داد: در طراحی صحنه هم سعی کردیم "پاتوق" ترکیب قهوه‌خانه سنتی و کافی‌شاپ باشد تا فضایی متفاوت برای بیننده ایجاد کنیم. درباره شخصیت‌پردازی هم دنبال ساختار شکنی بودم. به عنوان نمونه بابک را کارمند بازنشسته بانک، لاچینی زنی سنتی که به بچه‌ها، نوه و همسرش علاقه دارد، دهقان‌نسب را معلم ریاضی و فردی خشک قرار دادم و...

باباپور درباره هدایت بازیگران گفت: بعد از صحبت با بازیگران سعی کردم آنها خودشان شخصیت‌ها را خلق کنند و من حرکات صورت، کادربندی تصاویر و ... را هدایت و بازی‌ها را رتوش نهایی کنم. مثلا من چطور به محمدعلی کشاورز، اسماعیل شنگله و سیاوش طهمورث که استادان بازیگری هستند می‌توانم بگویم چگونه بازی کنند و به نظرم این راز موفقیت مجموعه بود.

وی اشاره کرد: مجموعه "پاتوق" از سبک رئال پیروی کرده و من سعی کردم بازیگرانی را برای هر قصه انتخاب کنم که به نقش‌هایی که قرار است بازی کنند، نزدیک باشند. به عنوان نمونه کشاورز که در بازیگری استاد است هم اکنون پیشنهادهای کمی دارد و او همین نقش را بازی کرد.

این کارگردان درباره اینکه چرا ساخت این پروژه از گروه فیلم و سریال به گروه خانواده منتقل و با بودجه کم ساخته شد، گفت: من زمانی در جریان پروژه قرار گرفتم که قرار بود در گروه خانواده ساخته شود. در این باره تهیه‌کننده و نویسنده بهتر می‌دانند، اما باید بگویم "پاتوق" با بودجه کم به اندازه بودجه دو فیلم تلویزیونی ساخته شد، در حالی که مجموعه بود.

باباپور ادامه داد: در واقع من از کوپن رفاقتم با بازیگران برای ساخت مجموعه "پاتوق" خرج کردم و فعالیت 21 سال دستیار کارگردانی به کمکم آمد. البته مدیر شبکه یک، گروه خانواده و تامین برنامه شبکه یک برای ساخت این پروژه حمایت زیادی کردند. اگر حمایت و رفاقت نبود این مجموعه در 10 قسمت ساخته می‌شد نه 80 قسمت.

وی درباره اینکه با آماده بودن چند قسمت از فیلمنامه تولید را شروع کرد، افزود: 50 متن ما آماده و بازنویسی شده بود که ضبط مجموعه "پاتوق" را آغاز کردیم. برخلاف اینکه برخی دوستان تنها با داشتن چهار یا پنج قسمت تصویربرداری را آغاز می‌کند اینگونه نبود و ادامه فیلمنامه هم هنگام تصویربرداری نوشته شد.

این کارگردان درباره ضعیف بودن برخی قسمت‌ها توضیح داد: مطمئنم کسانی که دست به قلم دارند نمی‌توانند 90 قصه بنویسند که همه آنها خیلی عالی باشد. مسلماً بعضی داستان‌ها خیلی عالی، برخی خوب و بعضی از قصه‌ها هم ضعیف می‌شود، حتی در فیلم سینمایی هم شاه‌سکانس‌هایی دارید، ولی آیا همه سکانس‌ها به اندازه هم قوی هستند؟ مسلماً نه.

باباپور درباره دشواری‌های لوکیشن محدود "پاتوق" گفت: کارگردانی مجموعه باعث شد خودم را محک بزنم. من برای خودم تعریفی در کار دارم که شامل سینمای چاپلین، برگمن و اسپیلبرگ است و بر مبنای این تعریف کار را انجام می‌دهم. گرچه "پاتوق" به لحاظ اقتصادی برایم چیزی نداشت، اما از تمام تجربه‌هایی که در دانشگاه، کتاب و فیلم‌ها کسب کرده بودم، بهره بردم.

این کارگردان در پایان اشاره کرد: بعد از مجموعه تلویزیونی "پاتوق" به من پیشنهاد کارگردانی نشد. به دلیل سابقه‌ای که در سینمای جنگی دارم برخی فکر می‌کنند من کار جنگی می‌کنم، در حالی که من کار عروسکی، اجتماعی و کمدی هم ساخته‌ام. نمی‌دانم شاید هم هنوز نتوانسته‌ام سبک سینمای خود را مشخص کنم.

"پاتوق" به تهیه‌کنندگی مجید نادری از 21 خرداد هر شب ساعت 19:30 روی آنتن شبکه یک رفته است. این مجموعه 180 بازیگر دارد که میکائیل شهرستانی، روشنک عجمیان، شهرام عبدلی، نگار فروزنده، علی اوسیوند، حسن شکوهی، مهدی صبایی، لیدا عباسی، زهره حمیدی، زیبا بروفه، آناهیتا همتی، سعید پیردوست، شهین علیزاده، حامد آقایی و... از آن جمله‌اند.

عوامل تولید مجموعه "پاتوق" عبارتند از کارگردان تلویزیونی: احمد قربانی، تصویربردار: حمید روزبهانی و رضا دانشور، صدابردار: حمید یارندپور، تدوین: حمید سیفی، موسیقی: امید کرامتی، طراح گریم: مرتضی ضرابی، طراح صحنه و لباس: کیوان ذوالفقاری، عکاس: فریدون کوچکی، مدیر تولید: محمود خسروی، روابط عمومی: سپیده کامرانی و مرجان جنگلی.

کد خبر 732152

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha