به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه خبرگزاري مهر، وي گفت: اجتهاد شيعي درخت تناوري است كه توسط پيامبر اكرم (ص) بزرگ باغبان اسلام كاشته شده و با همت نگهبانا ن دين كه امامان و اهل بيت (ع) هستند رشد كرده و با خون شهداي اين مسير آبياري شده و اكنون به دست ما رسيده است.
حجت الاسلام هادوي افزود: مطهري شهيد مسير اجتهاد شيعي است. مفهوم اجتهاد از مواردي است كه آن بزرگوار سالها درباره آن سخن گفته است. وي در آثار خود تاريخ و معيار اجتهاد را مورد بررسي قرار داده است.
وي ادامه داد: اجتهاد تلاش براي دستيابي به امر دين و گستره هاي مختلف است و اين امر توسط پيامبر (ص) پايه گذاري شده است. هر چند كه در زمان پيامبر با شكل بسيار ابتدايي اجتهاد روبه رو هستيم، اما در درون اهل بيت (ع) با رشد اجتهاد مواجه هستيم. شهيد صدر در مجموعه آثار اصولي خود نقل مي كند. اين اهل بيت (ع) بودند كه روش اجتهاد را به مسلمانان آموختند.
حجت الاسلام هادوي اضافه كرد: اصطلاح اجتهاد ابتدا توسط مكتب قياس در قرن دوم هجري به كار پرداخته شد. اما با مخالفت امامان شيعه روبه رو شد. اين مخالفت امامان به دليل افراط و تفريطي بود كه در ميان اين افراد رواج داشت. امامان شيعه با تفسير خاصي كه اهل قياس از اجتهاد بدست مي دادند مخالف بودند نه با اصل اجتهاد. اهل بيت (ع) كوشيدند با انكار افراط و تفريط و تاكيد بر عقل و تعقل وحياني امكان راهيابي به مسائل اسلامي را فراهم كردند.
مطهري در آثار خود به اشكال مختلف به اين امر اشاره كرد و مي گويد: اين اصطلاح ابتدا مورد تخطئه اهل بيت (ع) قرار گرفت، اما زماني كه اجتهاد به اصل خود بازگشت انديشمندان شيعه نيز با آن موافقت كرده و در ترويج آن كوشيدند.
وي در پايان سخنان خود با ذكر تعابيي از استاد مطهري درباره اجتهاد گفت: معياري كه استاد مطهري براي اجتهاد ذكر كرده است با نوعي الهام روبه رو است. در آثار وي معياري براي تفكيك احكام ثابت و متغير و رابطه ميان آن نيافتم. مطهري ريشه هاي بحث اجتهاد را طرح كرده، اما هنوز براي به نتيجه رساندن آن تلاشهاي فراواني نياز است.
نظر شما