پیام‌نما

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ‌اللَّهِ جَمِيعًا وَ لَا تَفَرَّقُوا وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ‌اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَ كُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ‌اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ * * * و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اهل بیت (علیهم السلام)] چنگ زنید، و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد کنید آن گاه که [پیش از بعثت پیامبر و نزول قرآن] با یکدیگر دشمن بودید، پس میان دل‌های شما پیوند و الفت برقرار کرد، در نتیجه به رحمت و لطف او با هم برادر شدید، و بر لب گودالی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد؛ خدا این گونه، نشانه‌های [قدرت، لطف و رحمت] خود را برای شما روشن می‌سازد تا هدایت شوید. * * * معتصم شو به رشته‌ى يزدان / با همه مردمان با ايمان

۷ اردیبهشت ۱۳۸۳، ۲۰:۲۰

همايش جهاني حكمت مطهر

حجت الاسلام هادوي: مطهري شهيد اجتهاد شيعي است

حجت الاسلام هادوي مدرس و محقق حوزه و دانشگاه در همايش جهاني حكمت مطهر به بحث از پويايي اجتهاد از ديدگاه استاد مطهري پرداخت.

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه خبرگزاري مهر، وي گفت: اجتهاد شيعي درخت تناوري است كه توسط پيامبر اكرم (ص) بزرگ باغبان اسلام كاشته شده و با همت نگهبانا ن دين كه امامان و اهل بيت (ع) هستند رشد كرده و با خون شهداي اين مسير آبياري شده و اكنون به دست ما رسيده است.

حجت الاسلام هادوي افزود: مطهري شهيد مسير اجتهاد شيعي است. مفهوم اجتهاد از مواردي است كه آن بزرگوار سالها درباره آن سخن گفته است. وي در آثار خود تاريخ و معيار اجتهاد را مورد بررسي قرار داده است.

وي ادامه داد: اجتهاد تلاش براي دستيابي به امر دين و گستره هاي مختلف است و اين امر توسط پيامبر (ص) پايه گذاري شده است. هر چند كه در زمان پيامبر با شكل بسيار ابتدايي اجتهاد روبه رو هستيم، اما در درون اهل بيت (ع) با رشد اجتهاد مواجه هستيم. شهيد صدر در مجموعه آثار اصولي خود نقل مي كند. اين اهل بيت (ع) بودند كه روش اجتهاد را به مسلمانان آموختند.

حجت الاسلام هادوي اضافه كرد: اصطلاح اجتهاد ابتدا توسط مكتب قياس در قرن دوم هجري به كار پرداخته شد. اما با مخالفت امامان شيعه روبه رو شد. اين مخالفت امامان به دليل افراط و تفريطي بود كه در ميان اين افراد رواج داشت. امامان شيعه با تفسير خاصي كه اهل قياس از اجتهاد بدست مي دادند مخالف بودند نه با اصل اجتهاد. اهل بيت (ع) كوشيدند با انكار افراط و تفريط و تاكيد بر عقل و تعقل وحياني امكان راهيابي به مسائل اسلامي را فراهم كردند.

مطهري در آثار خود به اشكال مختلف به اين امر اشاره كرد و مي گويد: اين اصطلاح ابتدا مورد تخطئه اهل بيت (ع) قرار گرفت، اما زماني كه اجتهاد به اصل خود بازگشت انديشمندان شيعه نيز با آن موافقت كرده و در ترويج آن كوشيدند.

وي در پايان سخنان خود با ذكر تعابيي از استاد مطهري درباره اجتهاد گفت: معياري كه استاد مطهري براي اجتهاد ذكر كرده است با نوعي الهام روبه رو است. در آثار وي معياري براي تفكيك احكام ثابت و متغير و رابطه ميان آن نيافتم. مطهري ريشه هاي بحث اجتهاد را طرح كرده، اما هنوز براي به نتيجه رساندن آن تلاشهاي فراواني نياز است.

 

کد خبر 73612

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha