۳ شهریور ۱۳۸۷، ۱۵:۲۴

به وزارت کشور ارائه شد؛

پیشنهادهای حزب توسعه و عدالت ایران اسلامی برای اصلاح قانون انتخابات

پیشنهادهای حزب توسعه و عدالت ایران اسلامی برای اصلاح قانون انتخابات

حزب توسعه و عدالت ایران اسلامی در نامه ای پیشنهادهای خود را برای اصلاح قانون انتخابات به وزارت کشور ارائه داد .

به گزارش خبرگزاری مهر در نامه رضا طلایی نیک، دبیرکل حزب توسعه وعدالت ایران اسلامی به محمد حسین موسی‌پور معاون وزیر کشور و رئیس کمیته بررسی و تدوین قانون انتخابات، این موارد به شرح زیر آمده است :

در فصل اول : کلیات

1- آغاز مقدمات و مراحل اجرایی انتخابات از سه ماه به شش ماه قبل از پایان دوره چهار سال ریاست ‌جمهوری افزایش یابد (اصلاح در ماده 3 قانون)

توضیح کارشناسی: با توجه به پیشنهادهای بعدی برای افزایش مدت تبلیغات نامزدها و مهلت رسیدگی به شکایات و کمک به زمینه‌های رقابت فراگیر.

2-به جای عبارت "در اولین فرصت مناسب" عبارت "حداکثر ظرف مدت پنجاه روز" برای تجدید انتخابات در صورت توقف یا ابطال جایگزین شود. (در ماده 2)

توضیح کارشناسی : به منظورشفاف سازی قانون و پیشگیری از اعمال سلیقه‌های غیرضروری

3-در ماده (8) عبارت "در چارچوب قانون" بعد از عبارت "مربوط به انتخابات" اضافه شود. (در ماده 8)

توضیح کارشناسی: به منظور مستندسازی وظایف، اختیارات و اقدامات نظارتی شورای نگهبان به قانون.

در فصل دوم : کیفیت انتخابات

4-برای احراز هویت رای‌دهندگان ارائه کارت ملی علاوه بر شناسنامه اضافه شود. (در ماده 19)

توضیح کارشناسی : به منظور پیشگیری از زمینه‌های تقلب و جعل شناسنامه و استفاده از شناسنامه‌های باطل نشده افراد متوفی.

5-قید "به طور همزمان" قبل از عبارت "در یک روز" برای زمان اخذ رای افزوده شود و مدت قابل تمدید در صورت ضرورت "حداکثر 4 ساعت" تعیین گردد. (در ماده 20)

توضیح کارشناسی: در جهت شفافیت قانون و پیشگیری از زمینه‌های تخلف و تقلب احتمالی در ساعات پایانی شب.

6-به جای وزارت کشور "مدیریت کلان انتخابات" تحت نظارت شورای نگهبان به کمیسیون عالی انتخابات متشکل از وزیر کشور (به عنوان رئیس کمیسیون)، نمایندگان تام‌الاختیار روسای قوای قضائیه و مقننه، دادستان کل کشور، رئیس سازمان صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران و دو نماینده احزاب قانونی (به انتخاب احزاب) برای حسن جریان انتخابات و امور تبلیغات نامزدها واگذار شود. (در موارد 31 و 62 و 63)

تبصره (1): کمیسیون استانی انتخابات به ریاست استاندار و عضویت رئیس کل دادگستری استان، یکی از نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی به انتخاب مجمع نمایندگان، دادستان، مدیرکل صداوسیما و دو نماینده از احزاب دارای شعبه استانی تشکیل می‌شود.

تبصره (2): کمیسیون شهرستان به ریاست فرماندار و عضویت رئیس دادگستری، دادستان و دو نماینده منتخب شورای اسلامی شهرستان تشکیل می‌شود.

تبصره (3): امور اجرایی انتخابات تحت مدیریت کمیسیون‌های مذکور و طبق سایر مفاد قانون انتخابات توسط هیئت‌های اجرایی ذی‌ربط و پشتیبانی وزارت کشور، استانداری‌ها، فرمانداری‌ها و بخشداری‌ها انجام می‌شود.

توضیح کارشناسی: به منظور کاهش شائبه‌ها و تاثیرپذیری شبکه انتخابات از گرایش انتخاباتی احتمالی و تقویت سلامت و عدالت انتخاباتی.

در فصل سوم : شرایط انتخاب‌کنندگان و انتخاب‌شوندگان

7- برای احراز شرایط انتخاب‌شوندگان (مذکور در ماده 35 قانون) داوطلبان باید هنگام ثبت ‌نام مدارک زیر را ارائه دهند:

1-شناسنامه و کارت ملی با حداقل سن 35 سال

2-گواهی معتبر برای حداقل تحصیلات کارشناسی ارشد یا معادل تحصیلی آن.

3-برای احراز رجل سیاسی مذهبی بودن حداقل یکی از معرفی‌نامه‌های ذیل:

الف) دارا بودن حکم انتصاب یا نمایندگی مستقیم از حضرت امام خمینی (ره) یا از مقام معظم رهبری در یکی از نهادها و مراکز

ب) اشتغال یا سابقه خدمت در ریاست یکی از قوای سه‌گانه یا عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس خبرگان رهبری و یا نخست‌وزیری سابق.

ج) امضاء و تایید حداقل پانزده نفر ازمجتهدان یا اعضای مجلس خبرگان رهبری، پانزده نفر از استادان دانشگاه‌های معتبر کشور (با رتبه علمی استادیاری و بالاتر) پانزده نفر از دبیران کل احزاب و پانزده نفر از نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی.

د) حداقل دو دوره سابقه نمایندگی مجلس شورای اسلامی یا یک دوره عضویت شورای نگهبان قانون اساسی یا چهار سال پست وزارت یا همطراز و بالاتر.

توضیح کارشناسی: درج شرایط مذکور در اصل 115 قانون اساسی بدون تعیین شاخص‌های احراز آن موجب فراوانی غیرطبیعی داوطلبان و ابهام و دشواری زیاد در تعیین صلاحیت‌ها بوده است و لذا چگونگی احراز شرایط مذکور در قانون اساسی باید در قانون عادی موضوعه تبیین شود.

در فصل ششم : تبلیغات

8-فعالیت انتخاباتی نامزدها به طور رسمی از سه ماه قبل از اخذ رای با اعلام اسامی توسط کمیسیون عالی انتخابات آغاز و تا 24 ساعت قبل از شروع اخذ رای خاتمه می‌پذیرد. (ماده 66 قانون و سایر موارد مرتبط)

توضیح کارشناسی: عدم تعیین مدت دقیق تبلیغات در قانون و لزوم افزایش ظرفیت‌ها برای آگاهی و شناخت مردم از نامزدها و تقویت فضای رقابت و مشارکت و کاهش تبلیغات ناعادلانه غیررسمی و بهره‌برداری‌ها از امکانات عمومی.

9-در فصل تبلیغات ماده ذیل الحاق شود:

"صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران موظف است مناظره انتخاباتی را با دعوت از همه نامزدهای تایید شده حداقل به مدت ده ساعت طی چند برنامه برگزار نموده و از حداقل سه شبکه سراسری و در صورت امکان از شبکه‌های استانی صداوسیما پخش نماید."

توضیح کارشناسی: با استفاده کیفی از رسانه ملی و مناظره امکان تشخیص و مقایسه نامزدها و انگیزه مشارکت و سطح انتخاب مردم ارتقاء می‌یابد.

10-در فصل تبلیغات ماده ذیل الحاق شود:

از یک ماه قبل از روز اخذ رای انعکاس اخبار وتبلیغات فعالیت‌های انتخاباتی وغیرانتخاباتی مربوط به همه نامزدها در شبکه‌های صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران غیر از برنامه‌های تبلیغاتی نامزدها موضوع مواد 62 تا 67 این قانون و در نهادها و مراکز مذکور در ماده 68 قانون ممنوع است." (در ماده 68 قانون)

توضیح کارشناسی : برای نیل به عدالت تبلیغاتی و منطقی شدن فضای تبلیغی، سیاسی و انتخاباتی برای انتخاب طبیعی و آگاهانه مردم. 

کد خبر 737393

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha