۴ شهریور ۱۳۸۷، ۹:۰۶

افشاگری "آواز گنجشک‌ها" مورد توجه اسکار قرار می‌گیرد

افشاگری "آواز گنجشک‌ها" مورد توجه اسکار قرار می‌گیرد

احمد طالبی‌نژاد معتقد است افشاگری‌های‌ اجتماعی فیلم سینمایی "آواز گنجشک‌ها" در مورد طبقه ضعیف جامعه می‌تواند در مراسم اسکار مورد توجه قرار بگیرد.

این منتقد سینما درباره شرایط حضور فیلم‌های ایرانی در مراسم سالیانه اسکار به خبرنگار مهر گفت: در مورد فیلمی که از ایران راهی اسکار می‌شود بیش از هر چیز مضمون آن اهمیت دارد. مضمون فیلم انتخاب شده باید به گونه‌ای باشد که با رویکرد آکادمی علوم و هنرهای سینمایی هماهنگی لازم را داشته باشد.

طالبی‌نژاد با اشاره به فیلم‌هایی که امسال می‌توانند به عنوان نماینده سینمای ایران به آکادمی معرفی شوند گفت: "آواز گنجشک‌ها"، "به همین سادگی" و "تنها دوبار زندگی می‌کنیم" فیلم‌هایی هستند که شاید بتوانند بخت سینمای ایران برای راهیابی به فهرست نهایی اسکار بهترین فیلم خارجی باشند.

آواز گنجشک‌ها

وی با نگاه دقیقتر به هر یک از فیلم‌ها گفت: "تنها دوبار زندگی می‌کنیم" بهنام بهزادی را فیلمی خوب می‌دانم، اما این فیلم به نوعی همان "راننده تاکسی" مارتین اسکورسیزی است که 30 سال پیش در امریکا ساخته شد و دیگر جذابیت‌هایش را برای افراد آن جامعه از دست داده است.

طالبی‌نژاد درباره "آواز گنجشک‌ها" مجید مجیدی نیز گفت: موقعیت طبقه ضعیف جامعه در "آواز گنجشک‌ها" به نمایش گذاشته می‌شود. در "بچه‌های آسمان" مجیدی نیز افشاگری‌هایی در مورد طبقه ضعیف جامعه صورت گرفته بود که در اسکار مورد توجه واقع شد. فیلم تازه مجیدی نیز چنین شرایطی دارد که ویژگی آن محسوب می‌شود.

این منتقد و نویسنده سینمایی همچنین "اتوبوس شب" کیومرث پوراحمد را نیز فیلمی به نسبت مناسب برای معرفی به اسکار دانست و افزود: "اتوبوس شب" به مسئله جنگ می‌پردازد و از آنجا که جنگ این روزها موضوعی به روز در سطح جهان است، می‌تواند در اسکار مورد توجه قرار گیرد.

وی درباره "به همین سادگی" رضا میرکریمی گفت: شاخصه فیلم میرکریمی این است که موقعیت زن در یک جامعه سنتی مثل ایران را مورد توجه قرار می‌دهد. هر چند فیلم او به هیچ عنوان فمینیستی نیست، اما به خاطر ارائه تصویری کم و بیش تلخ از زن ایرانی می‌تواند در سطح جهانی جذابیت داشته باشد.

طالبی‌نژاد در مورد فیلم‌هایی که در گذشته از ایران به اسکار رفته‌اند، گفت: در اغلب این انتخاب‌ها شاهد غالب بودن نگاه سیاسی بوده‌ایم. در مورد انتخاب "میم مثل مادر" هم همین نگاه احساس شد و همه معتقد بودند این گزینش منطقی نیست. تقدیر از مرحوم ملاقلی‌پور در ایران معنا دارد و ارسال فیلم او به اسکار برای قدردانی از فعالیت‌هایش نشاندهنده غیرعلمی بودن نگاهها است.

این فیلمساز با اشاره به موفقیت "بچه‌های آسمان" در راهیابی به فهرست پنج نامزد نهایی بخش بهترین فیلم غیر انگلیسی‌زبان اسکار 1999 گفت: از تمام فیلم‌های ایرانی که به اسکار رفته‌اند، تنها "بچه‌های آسمان" موفقیت نسبی داشت و این نشان می‌دهد در گزینش آثار روابط داخلی دخالت دارد.

رسول صدرعاملی که سه سال عضو هیئت انتخاب نماینده ایران برای معرفی به آکادمی اسکار بوده، معیار گزینش فیلم در اسکار را توجه به هر دو وجه هنری و ذائقه مخاطب می‌داند.

کارگردان "دختری با کفش‌های کتانی" و "دیشب باباتو دیدم آیدا" درباره نحوه انتخاب فیلم ایرانی برای معرفی به اسکار گفت: فیلم‌هایی مناسب اسکار هستند که علاوه بر داشتن جایگاه و شان هنری خوب، مخاطب‌پسند هم باشند. اینها نکاتی بسیار مهم است که من در دو سه سال اخیر که در هیئت انتخاب فیلم‌های ایرانی حضور داشته‌ام همواره رعایت ‌کرده‌ام.

صدرعاملی که "من ترانه 15 سال دارم" او نماینده ایران در بخش اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان بود، درباره ویژگی‌های آثار ارسالی به اسکار افزود: فیلمی که هر دو وجه هنری و مخاطب را مورد توجه قرار داده باشد، بیش از سایر آثار بخت حضور در اسکار را دارد. فیلم‌های تک‌بعدی که تنها مورد پسند جشنواره‌های اروپایی هستند در اسکار حرفی برای گفتن ندارند.

وی با تاکید بر اینکه تمایلی به اظهار نظر در مورد نماینده احتمالی ایران در اسکار 2009 ندارد، درباره انتخاب "میم مثل مادر" برای حضور در دوره قبل اسکار گفت: قصد ما از انتخاب "میم مثل مادر" این بود که ارتباطمان با اسکار قطع نشود و به دلیل نبود تولید خوب بین سینمای ایران و اسکار فاصله نیفتد. از این رو تصمیم گرفتیم فیلم مرحوم ملاقلی‌پور راهی اسکار شود.

جهانگیر کوثری عامل موفقیت فیلم‌ها در اسکار را داشتن پخش‌کننده معتبر جهانی می‌داند و معتقد است اسکار چندان به سوابق سینمایی فیلمسازان یا موفقیت در جشنواره‌‌های جهانی اهمیت نمی‌دهد.

تهیه‌کننده فیلم‌های "زیر پوست شهر" و "خون‌بازی" درباره معرفی نماینده ایران برای حضور در بخش اسکار بهترین فیلم خارجی گفت: نماینده سینمای ایران در اسکار را نهادی وابسته به دولت تعیین می‌کند، پس طبیعی است فیلم‌هایی برای حضور در این رقابت معرفی شوند که بازتاب ارزش‌های فرهنگی و تاریخی جامعه ایرانی باشند و با اصول نظام مغایر نباشند.

کوثری ادامه داد: فیلم‌هایی می‌توانند نماینده سینمای ایران در اسکار باشند که اگر نگاه انتقادی هم دارند، تند و سیاه نباشد. به همین دلیل ممکن است بین انتخاب این هیئت و انتخاب محبوب منتقدان فاصله‌ای زیاد باشد. منتقدان فیلم‌هایی با نگاه اجتماعی را می‌پسندد و در اسکار هم این فیلم‌ها مورد توجه است. در کنار این فیلم‌هایی با نگاه انسانی می‌توانند در این رقابت به موفقیت برسند.

وی گفت: طبیعی است هر انتخابی موافق و مخالف دارد و هیچ انتخابی نمی‌تواند همه را راضی کند، اما انتخاب‌هایمان باید بر اساس تجربه‌ها و به نفع سینمای ایران باشد. فیلم‌هایی در اسکار مورد توجه قرار می‌گیرند که پخش‌کننده معتبر جهانی داشته باشند. آکادمی چندان به سوابق سینمایی فیلمساز یا موفقیت‌های جهانی اهمیت نمی‌دهد و مهم برای آنها اکران موفق فیلم در امریکا است.

عزیزالله حمیدنژاد معتقد است اسکار به فیلم‌هایی توجه دارد که در عین داشتن ساختار کلاسیک، قالب‌شکن نیز بوده‌اند و نماینده سینمای ایران در اسکار باید واجد این ویژگی‌ها باشد.

این کارگردان سینما درباره نحوه انتخاب نماینده سینمای ایران برای حضور در بخش اسکار بهترین فیلم خارجی گفت: معمولا آکادمی علوم و هنرهای سینمایی به فیلم‌هایی توجه نشان می‌دهد که بر اساس معیارهای سینمای کلاسیک ساخته شده‌اند، اما از سوی دیگر ساختارشکنی‌ها و نگاههای تازه نیز در آن اعمال شده است.

حمیدنژاد با اشار به اینکه رویکرد جوایز اسکار کاملا با جشنواره کن متفاوت است، افزود: جشنواره کن دنبال فیلم‌هایی است که اصل خود را بر مبنای ساختارشکنی قرار داده و در پی شکل و شمایل تازه در سینما هستند. به عبارت دیگر در کن فیلم‌هایی مورد توجه قرار می‌گیرند که دارای نوآوری هستند، اما اسکار اصلا دنبال چنین فیلم‌هایی نیست.

وی تاکید کرد: با در نظر گرفتن سیاست‌های اسکار فیلمی که از ایران راهی این مراسم می‌شود باید با معیارهای موجود هماهنگ باشد. معمولا فیلمی از ایران به اسکار می‌رود که در جشنواره‌های مختلف داخلی و خارجی مورد توجه بوده، اما اسکار به دنبال نوع دیگری از فیلم‌ها است.

حمیدنژاد در پایان گفت: رویکرد اسکار در این سال‌ها را باید درک کرده باشیم و فیلم‌های ایرانی را با این معیارها برای حضور در این مراسم انتخاب کنیم. پس از انتخاب، باید سرمایه‌گذاری گسترده‌تر صورت بگیرد تا فیلم برگزیده در سطح جهان شناخته شود و اعضای آکادمی علوم و هنرهای سینمایی تمایل به دیدن آن داشته باشند. 

آکادمی علوم و هنرهای سینمایی با ارسال فرم تقاضانامه از 96 کشور برای حضور در بخش بهترین فیلم غیرانگلیسی‌زبان هشتاد و یکمین دوره مراسم اسکار دعوت کرده است. آخرین مهلت ارسال فرم‌های تقاضا به مقر آکادمی اسکار در آمریکا اول اکتبر (دهم مهر) است.

نامزدهای هشتاد و یکمین دوره جوایز اسکار 22 ژانویه 2009 (سوم بهمن) اعلام و مراسم اعطای جوایز اسکار 22 فوریه (چهارم اسفند) در کداک تیه‌تر لس آنجلس برگزار می‌شود.

کد خبر 737917

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha