به گزارش خبرگزاری مهر، این درمان جدید نیاز به دستیابی به پروتئینهای اصلی سلولها که "عوامل رونویسی" نامیده می شوند داشته که این عوامل تعیین کننده فعال بودن ژنها در سلول و در نهایت تعیین کننده خصوصیات سلولها خواهند بود.
طی تحقیقات به عمل آمده توسط دانشمندان ژاپنی که در سال گذشته انجام گرفت، آنها موفق شدند با قرار دادن چهار عامل رونویسی در یک سلول بالغ آن را به دوره جنینی خود بازگردانند. محققان دانشگاه هاروارد نیز در راستای تکمیل این تحقیقات موفق به کشف رابطه سه عامل رونویسی که در سلولهای بتای تولید کننده انسولین در پانکراس فعال هستند، شده و از آن برای بازسازی سلولهای مولد انسولین سود جستند.
محققان با اتصال ژنهای حاوی عامل رونویسی به یک ویروس، توانستند آن را به درون سلولهای برون ریز پانکراسی موشی که توسط دارو به دیابت مبتلا شده و سلولهای بتای وی از کار افتاده بود، وارد کنند که نتیجه این عمل تولید انسولین توسط سلولها و ایجاد بهبودی در موش بیمار بود.
این سلولهای برون ریز علاوه بر تولید انسولین به سلولهای بتا نیز شباهت زیادی پیدا کرده و تولید پروتئین عامل سلولهای برون ریز در آنها متوقف می شود. با این حال ساختار پانکراسی که محیط اصلی شکل گیری سلولهای بتا به شمار می رود، در میان این سلولها شکل نگرفته و محققان بر این باورند که تنها موفق به تولید سلولی مشابه سلول بتا شده اند.
بر اساس گزارش نیویورک تایمز، موفقیت در این تحقیقات که در مجله نیچر نیز به چاپ رسیده است، نشان می دهد که موانع موجود میان سلولهای بدن آنقدر هم که به نظر می آیند غیرقابل تغییرنخواهند بود.
محققان بر این باورند که به کمک این تحقیقات می توان میزان احتمال تبدیل سلولهای سالم بدن به سلولهایی که در گذشته بر اثر بیماری از دست رفته اند را تا حد زیادی افزایش داد که شیوه ای بسیار راحت تر و کم هزینه تر از تولید و استفاده سلولهای بنیادین خواهد بود.
نظر شما