محمود بهمنی در گفتگو با مهر گفت: با توجه به اینکه نرخ اوراق مشارکت کمتر از نرخ تورم بود، اوراق مشارکت منتشر شده در ابتدا به فروش می رفت و پول فروش آن به سازمان انتشار دهنده داده می شد، اما به دلیل پائین بودن نرخ آن پس از چند روز این اوراق به کانتر بانکها برگشت می خورد، به عبارت دیگر بانکها این اوراق را بازخرید می کردند.
به گفته دبیرکل بانک مرکزی اوراق مشارکت که یک ابزار انقباض پولی بود به یک ابزار انبساط پولی تبدیل شده بود، یعنی به جای جمع آری نقدینگی از جامعه و کاهش تورم، موجب تبدیل آن به نوعی تسهیلات شد.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر پول فروش اوراق مشارکت به وزارتخانه ها تحویل داده می شد، اما بلافاصله مشتریان مذکور این اوراق را به دلیل پائین بودن نرخ آن بازپس می دادند واین امر باعث ایجاد یک حالت انبساطی می شد و چون این اوراق روزشمار بود، سیستم بانکی قادر نبود که آن را بازخرید نکند.
بهمنی تصریح کرد: به همین دلیل نیز بانک مرکزی پیشنهادی ارائه داد که اوراق مشارکت را بانکها قبل از سررسید خریداری نکنند، یعنی روزشمار حذف شد، که در این حالت باید نرخ این اوراق بالا برود و در بازار ثانویه همچون بورس معامله شود و با این کار دیگر پول آن از بانکها پول پس گرفته نمی شود و سیاست اولیه انتشار این اوراق به این ترتیب حفظ خواهد شد.
وی با بیان اینکه قرار است در سال جاری اجازه انتشار 50 درصد اوراق مشارکت مربوط به سال گذشته را بانک مرکزی صادر نماید، اظهارداشت: همچنین قرار است این اوراق دیگر روز شمار نباشد و پول آن در سررسید به فروشنده ها پرداخت و یا در بازار ثانویه معامله شود.
نظر شما