۱۱ اردیبهشت ۱۳۸۳، ۲۰:۱۸

الوطن مدعي شد:

توصيه ها و پيشنهادات ايران به آمريكا براي حل مشكلات عراق

توصيه ها و پيشنهادات ايران به آمريكا براي حل مشكلات عراق

روزنامه الوطن عربستان ادعا كرد كه مقامات ايراني به دليل ناتواني آمريكا در حل مشكلات امنيتي و سياسي عراق و به دليل نگراني از پيامدهاي خطرناك اوضاع عراق بر كشورهاي همسايه به واشنگتن پيشنهاد همكاري در چارچوب دوجانبه يا از طريق كنفرانس منطقه اي بين المللي داده است.

به گزارش خبرگزاري مهر، اين روزنامه عربستاني مدعي شد مقامات ايراني در نامه هايي به دولت جرج بوش تاكيد كرده اند كه  درعراق تشنجات اخير عراق دخالتي ندارند و كسي  را به عمليات مقاومت و مقابله با آمريكايي ها و ديگر نيروهاي ائتلاف تشويق نمي كنند، اما ايران در عين حال هشدار داده است  كه دولت آمريكا به تنهايي قادر به كنترل اوضاع امنيتي و سياسي عراق نيست بلكه نياز به همكاري حقيقي با ايران دارد.
الوطن ادعاكرد : مقامات ايراني به آمريكايي ها دو راهكار را پيشنهاد كردند،  "همكاري ميان واشنگتن و تهران درچارچوب گفتگوي دوجانبه"  و" همكاري درچارچوب كنفرانس منطقه اي بين المللي ".
روزنامه الوطن به نقل از آنچه منابع ديپلماتيك اروپايي آگاه خوانده ادعا كرده، است : نامه هاي ايران از طريق واسطه هاي اروپايي از جمله انگليسي ها براي دولت بوش ارسال شده است و مقامات فرانسوي و آلماني نيز از محتواي اين نامه ها و تمايل ايران به ايفاي نقش موثر جديد در صحنه عراق در سايه مشكلات بزرگي كه آمريكايي ها با آن مواجه هستند،  باخبرند.
منابع اروپايي به الوطن همچنين ادعا كرده اند  نامه هاي ايران  بنا به درخواست محمدخاتمي رئيس جمهوري ايران و بدون اعتراض رهبري  ارسال شده است و متضمن چند نكته اساسي ذيل است:
1- مقامات ايران در اين نامه ها تاكيد مي كنند كه مسوولين آمريكا مرتكب جنايات و اشتباهات فراوان درعراق در تعامل با مشكلات و چالش هاي مختلف شده اند و به دليل استفاده بي رويه از زور براي حل امور پيچيده عراق اشتباهي  واقعي مرتكب مي شوند و همچنين به دليل اصرار در حل مشكلات عراق به صورت يكجانبه اشتباه مي كنند و رهبران ايراني به آمريكايي ها هشدار مي دهند كه آمريكايي ها  اگر به طور ريشه اي سياست ها و گرايش هاي خود را در عراق تغيير ندهند  با مشكلات بزرگتر و پيچيده تري پس از واگذاري قدرت به حكومت انتقالي عراق در پايان ماه ژوئن(10 تير) روبرو خواهند شد.
2- رهبران ايران  معتقدند كه آمريكا در اين مرحله به همكاري واقعي با ايران براي كنترل اوضاع در عراق نياز دارد در غير اين صورت آمريكايي ها با مشكلات بيشتري روبرو خواهند شد  ايران به نوبه خود آماده است  با آمريكا و همچنين سازمان ملل و جريان هاي منطقه اي و بين المللي ذيربط  درمورد سرنوشت عراق  براي كمك به حل مسالمت آميز مشكلات  كمك كند ، رهبران ايران  همچنين دراين نامه ها تاكيد مي كنند كه قصد آنها مداخله و نجات آمريكايي ها از ورطه و بحران نيست  ، بلكه به دنبال ايفاي نقش مثبت در عراق براي نجات ملت عراق و منطقه از مخاطرات و تهديدهاي بزرگ احتمالي هستند.
3- با توجه به اين موارد، ايران پيشنهاد مي كند كه  تهران و واشنگتن  بر اساس يكي از اين دو فرمول بالا  يا با  از سرگيري ديدارها ميان ديپلمات هاي ايراني  و آمريكايي در ژنو سوئيس  يا لندن براي تفاهم بر سر گام هاي ضروري مطلوب و بررسي بحران عراق  و يا از طريق همكاري در چارچوب كنفرانس منطقه اي بين المللي كه در آن ايران و كشورهاي همسايه و آمريكا تحت نظر سازمان ملل متحد و با حضور دبير كل سازمان ملل متحد و نماينده وي همكاري كنند.
اين منابع افزودند كه مسوولين ايراني به كشورهاي اروپايي از جمله فرانسه، انگليس و آلمان اطلاع داده اند كه ايران آتش بيار معركه ها در عراق نيست و هرگز عراقي ها را به مقاومت بر ضد نظاميان اشغالگر تشويق و تحريك نمي كند.
اين منابع تاكيد كردند كه مسوولين ايراني جريان مقتدي صدر و ديگر جريان هاي عراقي را به حفظ آرامش و آرام كردن اوضاع و اجتناب از تشديد درگيري ها با نظاميان اشغالگر به منظور تامين انتقال قدرت در بهترين شرايط ممكن به يك حكومت عراقي تحت نظارت سازمان ملل متحد توصيه كرده اند.
به گفته اين منابع، ايران حتي از آيت الله حائري مقيم در قم خواسته است از مقتدي صدر بخواهد خود را كنترل كند  و از فعاليت هاي شخصيت هاي نزديك به وي بخواهد از مقابله مستقيم با نظاميان اشغالگر اجتناب كنند  تا زمينه خروج اشغالگران از عراق فراهم شود.
 اين منابع اعلام كردند مسوولين فرانسوي و آلماني كه اخيرا با مقامات ايراني از جمله كمال خرازي وزير امور خارجه اين كشور ديدار كرده اند به اين باور دست يافته اند كه رهبران ايراني خواهان خروج نظاميان بيگانه از عراق هستند اما به طور ضمني با باقي ماندن اين نيروها تا مدتي درعراق براي جلوگيري از وقوع جنگ داخلي موافقند اما اين موافقت بايد درچارچوب فضاهاي همكاري آمريكا و ايران صورت گيرد.
به گفته  مسوولين اروپايي، كمال خرازي و نزديكان خاتمي رئيس جمهوري ايران انتقادهاي شديداللحني از آمريكايي ها و اقدامات و تصميمات آنها در عراق و استفاده بي رويه در بكارگيري نيروي نظامي بر ضد گروه هاي عراقي كرده  ، و اعلام داشته اند رفتار اشتباه آمريكا با متقدي صدر باعث وخامت بيشتر اوضاع شده است.
منابع اروپايي تاكيد كردند كه مسوولين اروپايي در تماس هاي خود با مقامات ايراني متوجه سه نكته مورد تاكيد ايراني ها شده اند:
1- ايران بر اين باور است كه به رغم ناآرامي هاي بزرگ در عراق اوضاع در اين كشور به بن بست نرسيده  و در آستانه جنگ داخلي قرار نگرفته است.
2- ايران معتقد است كه دولت بوش هيچ راهي جز دادن نقش بيشتر به سازمان ملل در عراق و نظارت اين سازمان بر روند تشكيل حكومت از طريق انتخابات در اين كشور ندارد واين تحول مثبتي در ديدگاه ايران است.
3- ايران آماده است تا هرگونه تصميمي كه حكومت انتقالي آينده عراق پس از بدست گرفتن قدرت از اشغالگران در مورد حضور نظاميان بيگانه در عراق براي مدتي تا ثبات واقعي اوضاع عراق مي گيرد، مورد تاييد قرار دهد.

کد خبر 74629

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha