به گزارش خبرگزاري مهر، همانطور كه در بخش نخست اين گزار ش آمده است، جان بولتون معاون كنترل تسليحات كاخ سفيد در نشست توسعه اثرگذاري اجراي پيمان ان پي تي كه در حال حاضر در نيويورك در حال برگزاري است، از كشورهاي بي شماري به ويژه آمريكا نام برد كه ان پي تي را نقض مي كنند.
در اين قسمت اظهارات منابع رسمي كشورهاي ديگر را نيز مورد بررسي قرار مي دهيم. نماينده نيوزيلند با ابراز تاسف از نقض قوانين بين المللي و به ويژه ان پي تي از سوي كشورهايي مثل هند و پاكستان و همچنين رژيم صهيونيستي گفت كه شرايطي مثل پرونده هاي هسته اي ايران ، ليبي و كره شمالي نيز باعث شده است كه نگراني هاي امنيتي درجهان افزايش يابد.
وي در ادامه، نگراني مربوط به اجراي دقيق اين پيمان كه در طول زمان تعميق شده است، را از اهداف اين نشست خواند و گفت: عدم گسترش سلاح هاي هسته اي مهمترين هدفي است كه اهميت آن ايجاب مي كند همه كشورهابا همه توانايي هاي خود براي محقق شدن آن تلاش كنند. به گفته نماينده نيوزيلند هيچ كشوري مجاز نيست كه از متعهد شدن به ان پي تي سرباز زند. پيدا شدن تجارت خطرناكي مثل بازار سياه هسته اي نيز از ديگر نكاتي بود كه اين نماينده خواستار رسيدگي به آن شد.
لازم به ذكر است با استناد به برخي اخباري كه از پنتاگون منتشر شده است، آمريكا به بهانه هاي مختلف در سال هاي گذشته تعداد سلاح هاي خود را نه تنها كاهش نداده، بلكه آن را افزايش داده است. حتي برخي اخبار حاكي از آن است كه آمريكا در حال بررسي و ساخت انواع جديدي از سلاح هاي هسته اي است. به گفته برخي از منابع ارشد رسمي آمريكا، در حال حاضر برخي كشورها، كاملا غير مسئولانه پيمان هاي بين المللي از جمله پيمان ان پي تي را نقض مي كنند و آمريكا يكي از همين كشورهاي غير مسئول است.
نماينده انگليس نيز در نشست توسعه اثرگذاري اجراي پيمان ان پي تي كه تا 18 ارديبهشت ادامه خواهد داشت، درباره موضع گيري كشورش دراين زمينه اظهار داشت: ما تاكنون نتوانسته ايم كشورهاي مختلف را ملزم به اجراي ان پي تي نماييم و همين امر سبب شده است كه خطر بزرگي به طور نامرئي جهان را تهديد كند و امروز با نخستين آثار و عواقب آن كه رشد بازار سياه هسته اي است، روبرو هستيم.
وي يافتن توازن ميان تعهد و مسئوليت را عامل تقويت و استحكام ان پي تي دانست و اظهار داشت: تمام كشورها اعم از "دارندگان سلاح هسته اي" و "بدون سلاح هسته اي" بايد در چهارچوب تعهدات خود به جامعه بين المللي عمل كنند و نقض اين قوانين نه تنها سبب ايجاد خطراتي براي همگان مي شود بلكه حتي به نقض حقوق بشر نيزخواهد انجاميد.
لازم به ذكر است كه نمايندگاني از مكزيك، مالزي ، ايرلند و سوييس، مصر و آفريقاي جنوبي نيز نظرات و ديدگاه هاي خود درباره چگونگي بهبود اجراي پيمان منع گسترش سلاح هاي اتمي را ارائه كردند كه همگي در بخش هاي متعددي مشترك بودند.
گفتني است برخي از كارشناسان اعتقاد دارند آمريكا دردور جديد فعاليتهاي خود درآژانس در تلاش است تا مقررات كنترلي سخت گيرانه اي به تصويب برساند كه در راستاي اهداف دكترين امنيت جهاني اش باشد. اين در حالي است كه ايالات متحده خود تا كنون عضويت در اين پيمان رابدلايل نا معلوم نپذيرفته است.
تلاش آمريكا براي تغيير قوانين آژانس انرژي اتمي
گزارشي از نشست توسعه تاثير گذاري ان پي تي در مقر سازمان ملل در نيويورك (2)
نمايندگان كشورهاي عضو سازمان ملل متحد براي گفتگو درباره توسعه اثرگذاري پيمان منع گسترش سلاح هاي هسته اي در نيويورك گرد هم آمده اند و به ارائه نظرات خود در درباره اين پيمان بين المللي مي پردازند:
کد خبر 74992
نظر شما