حمله نیروهای دولت غربگرای تفلیس به اوستیای جنوبی و تصرف این منطقه خودخوانده باعث شد تا مسکو در حمایت از شهروندانش در مقابل نیروهای گرجی ایستاده و ارتش روسیه وارد منطقه اوستیا شود. در ادامه نیروهای روسی برای سرکوب حمله گرجی ها، وارد خاک گرجستان شدند و تا 40 کیلومتری تفلیس پیشروی کردند.
در این زمان، آمریکا و کشورهای غربی بویژه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) با صدور بیانیه ها و سخنان شدید علیه حملات روسیه در برابر این تهاجم روس ها مقاومتی آبکی را به نمایش گذاشتند. اما مداخله نیکلا سارکوزی رئیس جمهوری فرانسه که به عنوان رئیس دوره ای اتحادیه اروپا قدم به میدان گذاشته بود، باعث شد تا بحران آرام گیرد.
طرح شش ماده ای سارکوزی که به توافق دیمیتری مدودف رئیس جمهوری روسیه نیز رسید بر عقب نشینی کامل نیروهای روسی به مواضع سابق خود تاکید دارد. اما روسیه که استقلال مناطق آبخازیا و اوستیای جنوبی را به رسمیت شناخته است، عقب نشینی خود از این مناطق را بستگی به خواست مردم آن دانسته است.
در این راستا، مسکو و واشنگتن با اظهاراتی تند و شدید همدیگر را به نقض قوانین بین المللی و حقوق بشر متهم کردند. روسیه دولت آمریکا را متهم می کند که مقامات تفلیس را برای حمله به اوستیا و ایجاد بحران تحریک کرده است و حتی قول همکاری نظامی و پشتیبانی را به آنان داده است.
اما با ورود نیروهای نظامی گرجی به صحنه درگیری با روس ها، هیچ حمایتی از لحاظ نظامی به آنان نشد و به ناچار با دادن خسارات بسیار مجبور به عقب نشینی شدند.
نشست آتی وزیران خارجه گروه 1+5، این توفیق اجباری را برای وزیران خارجه روسیه و آمریکا فراهم می آورد تا پس از مدتها پر تنش ترین دیدار خود را در یک دهه اخیر به تاثیر از بحران گرجستان انجام دهند. |
مقامات روس، آمریکایی ها را عامل اصلی کشتار مردم بی گناه در مناطق اوستیا معرفی می کنند. این درحالی است که سلاح های آمریکایی و اسرائیلی از اصلی ترین سلاح های ارتش گرجستان به شمار می رود.
ازسوی دیگر، مقامات کاخ سفید که بدنبال گسترش منافع خود در منطقه شرق اروپا و توسعه سپر موشکی خود در نزدیکی مرزهای روسیه هستند، با متهم کردن مقامات کاخ کرملین به نقض حقوق بشر و نقض قوانین بین المللی در ورود غیرمجاز به خاک کشوری دیگر، حملات روس ها را محکوم کردند.
آمریکا و در ادامه مقامات ناتو در راستای محکوم کردن حملات روس ها و در ادامه به رسمیت شناخته شدن استقلال آبخازیا و اوستیای جنوبی ازسوی مسکو، به نزدیک کردن هرچه بیشتر روابط خود با دولت تفلیس اقدام کرده اند.
در مهمترین اقدامی که در روزهای اخیر صورت گرفته، سفر نمایندگان سازمان ناتو به همراه یاپ دوهوپ شفر دبیرکل این سازمان به تفلیس و برگزاری اولین نشست کمیسیون ناتو - گرجستان در پایتخت آن کشور است.
در این راستا، شفر تاکید کرد که غرب خواهان الحاق گرجستان به این پیمان نظامی است. وی همچنین ضمن محکوم کردن روسیه در جنگ با گرجستان در خصوص بحران اوستیای جنوبی گفت که ناتو در کنار گرجستان ایستاده و با این کشور اعلام همبستگی می کند.
اما مسکو نیز در این مسیر موضعی تهاجمی گرفته و با انتقاد از عملکرد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی سفر اعضای ناتو به گرجستان را تداعی کننده "جنگ سرد" توصیف کرد.
اولین نشست کمیسیون ناتو - گرجستان
مقامات کاخ کرملین سفر نمایندگان ناتو به گرجستان را یک اقدام ضد روسی توصیف کردند.
قابل توجه است در حالی که اروپا از حل وفصل دیپلماتیک بحران جاری بین روسیه و گرجستان حمایت می کند، آمریکا با تاکید بر عضویت گرجستان در ناتو، موضع سخت تری نسبت به اروپا در برابر روسیه اتخاذ کرده است.
در چنین شرایطی است که مقامات دو کشور آمریکا و روسیه از زمان آغاز بحران گرجستان تمایلی به دیدار با یکدیگر برای حل وفصل مسالمت آمیز این تنش نشان نداده اند و نشست وزیران خارجه گروه 1+5، این توفیق اجباری را برای وزیران خارجه دو کشور فراهم می آورد تا پس از مدتها در کنار یکدیگر بر سر یک میز پر تنش بنشینند.
نشست مقدماتی گروه 1+5 در سطح مدیران سیاسی وزارتخانه های خارجه این کشورها به منظور بررسی آخرین تحولات پرونده هسته ای ایران در روز جمعه 29 شهریور در واشنگتن برگزار می شود. وزیران خارجه اعضای این گروه هفته آینده و در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
نظر شما