به گزارش خبرگزاری مهر، مهندس محسن هاشمی افزود: از آنجا که هیات امنای ارزی کشور منحل شده است به درستی مشخص نیست که چه بخشی در دولت باید به این موضوع رسیدگی کند.
وی تاکید کرد: با اعتبارات تصویب شده مجلس و اعتبارات شهرداری تهران توسعه خطوط مترو با سرعت و جدیت تمام دنبال می شود به گونه ای که هم اکنون درگیر حفاری 35 کیلومتر تونل در سراسر خیابان انقلاب ، آزادی و پیروزی هستیم اما چنانچه استفاده از اعتبارات صندوق ذخیره ارزی فراهم نشود قادر به تامین تجهیزات و ورود واگن های جدید نخواهیم بود و در واقع عملیات ساخت و توسعه مترو نیز بی حاصل می شود.
هاشمی تصریح کرد : برای استفاده از صندوق ذخیره ارزی نیازمند کمک مجلس و دولت هستیم که امیدواریم هرچه سریع تر وضعیت استفاده از این اعتبارات مشخص شود.
مدیرعامل شرکت راه آهن شهری تهران و حومه همچنین از ورود نخستین قطارهای جدید مترو(واگن دو طبقه) به کشور تا پایان آذر ماه خبرداد و گفت : از اسفند ماه، هرماه 2 قطار به مترو تهران تحویل داده خواهد شد و درواقع باید 90 درصد هزینه خرید واگن ها را از زمان ورود نخستین قطارها بپردازیم که وضعیت پرداخت این هزینه ها نیز به درستی مشخص نیست.
وی افزود : طی 4 سال، تمام قطارهای جدید وارد ناوگان خواهند شد که در این مدت باید هزار میلیارد تومان پرداخت کنیم یعنی سالانه 250 میلیارد تومان برای ورود قطارهای جدید هزینه شود که برای تحقق این مهم نیز نیازمند حل مشکلات موجود و استفاده از اعتبارات صندوق ذخیره ارزی برای تجهیز خطوط درحال ساخت هستیم.
نظر شما