به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی جزئیات طرح اصلاح موادی از آیین نامه داخلی مجلس ، ماده 198 و تبصره های آن را اصلاح کردند.
بر اساس این اصلاحیه هر گاه نماینده ای تحقیق و تفحص در هر یک از امور کشور را لازم بداند تقاضای خود را به صورت کتبی به هیئت رئیسه مجلس تسلیم نموده وهیئت رئیسه ظرف 48 ساعت آن را به کمیسیون تخصصی ذیربط جهت رسیدگی ارجاع می نماید.بر این اساس کمیسیون موظف است حداکثر ظرف دو هفته از تاریخ وصول، اطلاعاتی را که در این زمینه کسب نموده در اختیار متقاضی یا متقاضیان قرار دهد.
در صورتی که متقاضای یا متقاضیان اطلاعات کمیسیون را کافی تشخیص ندهند، کمیسیون موظف است ظرف یک هفته از متقاضی یا متقاضیان و بالاترین مقام دستگاه اجرایی ذیربط دعوت به عمل آورد و دلایل ضرورت تحقیق و تفحص نظرات مقام فوق الذکر را استماع نماید و تا مدت 10 روز گزارش خود را مبنی بر تصویب یا رد تقاضای تحقیق و تفحص به هیئت رئیسه ارائه دهد.
این گزارش خارج از نوبت در دستور هفته بعد مجلس قرار می گیرد و پس از توضیح مخبر کمیسیون و صحبت نماینده متقاضی تحقیق و تفحص هر کدام حداکثر به مدت 10 دقیقه، گزارش کمیسیون بدون بحث به رای گذاشته خواهد شد در صورت تصویب انجام تحقیق و تفحص موضوع به همان کمیسیون ذیربط جهت رسیدگی ارجاع می گردد.
با تصویب مجلس، کمیسیون موظف می شود در مدت 20 روز اعضا تحقیق و تفحص را که حداقل یک و حداکثر15 نفر خواهند بود از بین نمایندگان تعیین و به رئیس مجلس جهت صدور ابلاغ، معرفی نماید.
چنانچه متقاضیان تحقیق و تفحص کمتر از پنج نفر باشند کلیه آنان عضوهیئت خواهند بود و درصورتی که بیش از پنج نفر باشند حداقل 5 نفر ازاعضای هیئت از میان متقاضیان تحقیق و تفحص انتخاب خواهند شد اعضا هیئت از میان خود یک رئیس، دو نایب رئیس و یک منشی انتخاب می کنند.
همچنین هیئت حداکثر درمدت یک ماه پس از پایان مهلت تحقیق و تفحص، گزارش خود را به کمیسیون تسلیم می نماید و کمیسیون موظف است ظرف یک ماه گزارش هیئت را در جلسه مشترک اعضا کمیسیون و هیئت مطرح و گزارش نهایی را جهت قرائت در مجلس برای مدت نیم ساعت تنظیم و پس از تصویب به هیئت رئیسه ارسال نماید.
قبل از رای گیری در رابطه با گزارش نهایی وزیر یا مقام مسئول ازعملکرد خود دفاع خواهند نمود. همچنین هیئت رئیسه موظف است گزارش کمیسیون را در دستور هفته بعد مجلس قرار دهد تا توسط مخبر کمیسیون قرائت گردد.موضوع تحقیق و تفحص با تشخیص هیئت رئیسه باید صریح و قابل رسیدگی باشد.
با تصویب مجلس هیئت تحقیق و تفحص می تواند ازکارشناسان مورد وثوق با تایید هیئت مجلس استفاده نماید،هیئت رئیسه موظف است تنخواه مورد درخواست هیئت را دراختیار رئیس هیئت قراردهد تا براساس تصمیمات هزینه و با تایید هیئت رئیسه به هزینه قطعی منظور شود.
بر این اساس چنانچه وزیر یا بالاترین مقام دستگاه مورد تحقیق و تفحص تغییر کرده باشد و تحقیق و تفحص مربوط به عملکرد دوران مسئولیت آنان باشد باید امکان دسترسی آنها به اسناد و املاک جهت پاسخگویی فراهم گردد.کلیه مکاتبات هیئت با امضای رئیس هیئت و در غیاب او نایب رئیس معتبر خواهد بود.
همچنین کمیسیون موظف است همزمان با ارائه گزارش نهایی به هیئت رئیسه کلیه اسناد، مدارک و پرونده های تحقیق و تفحص و یک نسخه از گزارش نهایی را به کمیسیون اصل 90 قانون اساسی جهت اقدام قانونی و نیز حفظ و بایگانی اسناد ارسال نماید.
ارائه و انتشار هر گونه اطلاعات مربوط به تحقیق و تفحص به هر شکل و عنوان از طرف اشخاص حقیقی و حقوقی و اعضاء هیئت تحقیق و تفحص تا زمان چاپ گزارش جهت قرائت در صحن علنی ممنوع شد.
نمایندگان مجلس با اصلاح ماده 199 آئین نامه داخلی مجلس مصوب کردند مهلت انجام تحقیق و تفحص 6 ماه ازتاریخ صدور ابلاغیه اعضا هیئت توسط رئیس مجلس باشد و در صورت ضرورت با درخواست هیئت و تصویب هیئت رئیسه مجلس تا 6 ماه دیگر قابل تمدید باشد.
در صورتی که جلسه مشترک هیئت تحقیق و تفحص کمیسیون تخصصی تخلفات موضوع تحقیق را مهم و مسئول دستگاه یا سازمان را مقصر تشخیص دهد گزارش نهایی خود را همراه با امضا حداقل 10 نفر از نمایندگان ارائه می دهد این گزارش به منزله درخواست استیضاح وزیر یا وزیران متخلف می باشد.
هیئت رئیسه همچنین موظف شد در اولین جلسه علنی موضوع استیضاح را اعلام وصول و حداکثر تا مدت 10 روز در جلسه علنی قرار دهد در این صورت مخبر کمیسیون حداکثر به مدت نیم ساعت گزارش می دهد و سپس طبق مواد مربوط به استیضاح عمل خواهد شد.
در صورتی که تعداد متقاضیان تحقق و تفحص کمتر از حد نصاب طرح استیضاح باشد، سایر نمایندگان می توانند به متقاضیان تحقیق و تفحص ملحق شوند تا استیضاح از حد نصاب قانونی برخوردار شود.
نظر شما