۷ آبان ۱۳۸۷، ۹:۲۸

سفیر ایران در سازمان ملل:

آژانس با شکست انحصارات هسته ای به تعهداتش بر اساس NPT عمل کند

آژانس با شکست انحصارات هسته ای به تعهداتش بر اساس NPT عمل کند

محمد خزاعی سفیر ایران در سازمان ملل متحد اعلام کرد که آژانس بین المللی انرژی اتمی باید با تدابیر خود مانع از انحصار هسته ای از سوی کشورهای دارنده این فناوری در قالب "باشگاه هسته ای" شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بخش مطبوعاتی دفتر ایران در سازمان ملل متحد- نیویورک، محمد خزاعی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد، روز دوشنبه طی سخنانی در مجمع عمومی سازمان ملل مواضع کشورمان را در خصوص گزارش سالانه آژانس بین المللی انرژی اتمی به مجمع عمومی سازمان ملل تشریح کرد.

وی در مقدمه سخنرانی خود با اشاره به ضرورت دسترسی کشورها به منابع کافی و مطمئن انرژی برای پیشبرد برنامه های توسعه ای خود، اظهار داشت که انرژی هسته ‌ای بعنوان یک منبع تجدید پذیر، گزینه‌ای مناسب و غیر قابل چشم پوشی برای بسیاری از کشورها محسوب می‌شود.

وی با اشاره به وقوع یک رنسانس و نوزائی هسته‌ای، گفت: آژانس بین المللی انرژی اتمی با توجه به اساسنامه و توانمندی های علمی‌اش، عهده ‌دار وظیفه خاصی برای  مدیریت و تقویت استفاده صلح آمیز از برق هسته ‌ای شده است و تلاش های این نهاد در تقویت همکاریهای فنی در این حوزه باید بعنوان یک موضوع مهم و اولویت دار پیگیری شود.

نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران با انتقاد از پایبند نماندن کشورهای توسعه یافته به تعهدات خود بر اساس NPT افزود: بر اساس ماده 4 معاهده ان. پی. تی دولتهای عضو معاهده، متعهد به تبادل حداکثری مواد، تجهیزات و اطلاعات فنی و علمی برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ‌ای می‌باشند ولی علی رغم این الزام، سطح همکاری کشورهای  دارنده فناوری هسته ‌ای با کشورهای درحال توسعه رضایتبخش نبوده و کشورهای عرضه کننده فناوری هسته ‌ای با تشکیل «باشگاه دارندگان هسته‌ای» مانع از دسترسی اعضای در حال توسعه NPT به فناوری تولید برق هسته ‌ای شده ‌اند.

وی افزود اکنون بر عهده آژانس است تا اقدام به کاهش این محدودیتها و توسعه برنامه همکاریهای فنی خود نماید و نقشی قاطع، متوازن و غیر تبعیض آمیز در اجرای مفاد NPT و پادمانها ایفا کند.

خزاعی در ادامه، سیاسی نمودن برنامه همکاریهای فنی آژانس را نقض اساسنامه این نهاد و مانع از اجرای مسئولیت‌های آژانس خواند و با اشاره به اظهارات البرادعی در خصوص پیامدهای رنسانس هسته ‌ای و اینکه کشورهائی که بر فناوری غنی سازی اورانیوم مسلط می‌شوند قادر خواهند بود توانمندی ساخت سلاح هسته‌ای را در مدت کوتاهی بدست آورند، گفت: خطر و چالش واقعی که نباید مورد غفلت قرار بگیرد فعالیتهای هسته‌ای کشورهای غیر عضو NPT می‌باشد که دارای برنامه ساخت سلاح هسته‌ای هستند.

وی تاکید کرد بایستی از ایجاد این ذهنیت جلوگیری گردد که عضویت کشورها در معاهده NPT تبدیل به مانعی در استفاده صلح آمیز آنها از انرژی هسته‌ای خواهد ‌شد.

نماینده دائم ایران نسبت به روند خطرناکی که علیه جهان شمولی معاهده عدم اشاعه در جریان است هشدار داد و گفت بر اساس این روند کشورهای خارج از NPT نه تنها برای عضو شدن در این معاهده تحت فشار قرار نمی‌گیرند بلکه به نوعی تشویق نیز می‌شوند و به آنها از طریق همکاری هسته‌ای پاداش داده می‌شود کما اینکه به رژیم صهیونیستی بعنوان مثال اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای و بی اعتنایی به اراده و خواست کشورهای خاورمیانه‌ برای ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هسته‌ای داده شده است.

 سفیر کشورمان در ادامه گفت ایران بعنوان عضو معاهده عدم اشاعه هسته‌ای NPT، توسعه فناوری هسته ‌ای برای مقاصد صلح آمیز را یک حق غیر قابل انکار می‌داند ولذا منابع انسانی و مادی وسیعی را در بخش نیروی هسته‌ای سرمایه گذاری نموده است. 

وی افزود: این سیاست ایران مبتنی بر طراحی درازمدت برای پاسخ به نیازهای روبه رشد انرژی در آینده است و همانطور که ما بارها تکرار کرده‌ایم، برنامه هسته‌ای ایران کاملا صلح آمیز بوده است، می‌باشد و باقی خواهد ماند چنانکه تمام گزارشات منتشر شده توسط آژانس از نوامبر 2003 بر این ماهیت صلح آمیز دلالت می‌کند.

خزاعی با اشاره به اینکه در نتیجه همکاری کامل و شفافیت ایران در اجرای «طرح کاری» مورد توافق بین ایران و آژانس، و حل تمام موضوعات باقیمانده، بایستی اجرای پادمانها در ایران عادی گردد، افزود: اقدام دبیرخانه آژانس در رعایت و اجرای تفاهمات دوجانبه، چنانکه در «برنامه کاری» مورد توافق قرار گرفته است، حائز اهمیت اساسی می باشد.

خزاعی درادامه با رد آنچه که به عنوان مطالعات ادعائی مطرح گردیده است،گفت: آنچه تحت این عنوان مطرح گردیده است چیزی جز اسناد ساختگی نیست که توسط یک کشورخاص دراختیار آژانس قرار گرفته است و هیچ ربطی به موضوعات راستی آزمایی ناشی از اجرای پادمانهای ناظر بر فعالیتهای هسته ای ندارد.

وی اضافه کرد: علی رغم این موضوع و در حالی که اصل و یا حتی تصویر مدارک مربوط به این ادعاها به ایران ارائه نشده است، ایران برای نشان دادن حسن نیت خود، ارزیابی اش را درباره این مطالعات ادعایی در اختیار آژانس قرار داده‌ است.

خزاعی در ادامه سخنانش، ارجاع پرونده هسته ‌ای ایران به شورای امنیت، و صدور برخی قطعنامه‌ها را ناشی از غرض ورزی ها وملاحظات سیاسی معدود بانیان این اقدامات دانست که بدنبال محروم کردن مردم ایران از حقوق لاینفک خود می‌باشند و افزود: چنین غرض ورزی هائی با آنچه که بعنوان نگرانی‌های باصطلاح «عدم اشاعه» نامیده می‌شود، بی ارتباط است و لذا تقاضای تعلیق غنی سازی، غیرقانونی بوده وفراتر ازاختیارات شورای امنیت و مباین با مفاد معاهده ان پی تی می‌باشد. ملت ایران هیچگاه تقاضاهای غیر قانونی را نمی‌پذیرد.

خزاعی خاطر نشان کرد: سیاست برخی قدرتها در اصرار بر تعلیق به عنوان پیش شرطی برای مذاکره هیچ ربطی به واقعیت‌های جاری ندارد و یک سیاست غیر منطقی و شکست خورده است.

وی افزود:  بجای تکیه بر اهرم اقتصادی و فشارهای سیاسی، باید راه حلی مبتنی بر واقعیتها، نگرانی‌ها و تکالیف مشترک پیدا کنند که به عنوان تنها راه چاره عملی پیگیری شود.

 خزاعی در پایان سخنانش گفت : جمهوری اسلامی ایران مصمم به اعمال حق غیر قابل انکار خود در پیگیری اهداف صلح آمیز فناوری اتمی و توسعه جنبه‌های مختلف صلح آمیز این فناوری از جمله چرخه سوخت بر پایه دانش بومی می‌باشد و هیچ چیز بجز اعمال حقوق غیر قابل انکار خود را طلب نمی‌کند.

کد خبر 772678

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha