۲۲ اردیبهشت ۱۳۸۳، ۱۹:۲۵

وزير راه و ترابري در اولين كنگره مهندسي عمران:

58 درصد شاغلين ستاد وزارت راه و ترابري كارشناس حسابداري هستند

وزير راه و ترابري در كنگره مهندسي عمران گفت: ما كارشناس راه و ترابري نداريم. ما در وزارتخانه تخصصي حمل و نقل نيروي كارشناس مناسب نداريم. ما بايد رشته هاي جديد كارشناسي ارشد در اين زمينه را تعريف و ايجاد كنيم.

به گزارش خبرنگار دانشگاهي مهر احمد خرم وزير راه و ترابري با بيان اين مطلب گفت: در طراحي اتوبانها و بزرگراهها مشكل داريم. ما بايد 5 تا 10 سال هزينه كنيم و قويترين شركت هاي خارجي را بياوريم و از آنها بياموزيم. ما آدمهاي شاخص در زمينه جاده و جاده سازي داريم كه حتي در دنيا مطرح هستند ولي باز طرح هاي ناجور و خراب مي دهيم. البته در زمينه تربيت نيروي انساني هم كارهايي انجام داديم. در دو دوره 60 نفر در مهندسي ارزش تربيت كرديم و براي آنها گواهينامه مقدماتي صادر كرديم. ولي نياز به نيروي متخصص به شدت احساس مي شود. ما بايد رشته هاي متعددي در اين زمينه در دانشگاهها و در مقاطع مختلف ايجاد كنيم و به تربيت محقق و نيروي انساني توجه خاص داشته باشيم. جالب است بدانيد در ستاد وزارت راه و ترابري 600 نفر نيرو داريم كه از اين تعداد 300 نفر كارشناس هستند و از اين 300 نفر 174 نفر ليسانس حسابداري هستند.  يعني ما كارشناس راه و ترابري نداريم. 

احمد خرم افزود: در قبل از انقلاب مطرح شد كه شبكه جاده اي كشور نيازمند 12000 كيلومتر اتوبان است و اگر كوتاهي شود و 50 درصد اين كار به تعويق افتد در سال 1381هفده تا هجده هزار كشته خواهيم داد و الان چون 50 درصد اتوبانهاي كشور را بيشتر انجام نداده ايم 23000 كشته داده ايم. در بعد از انقلاب ما راههاي روستايي را در اولويت قرار داديم و سپس راه هاي فرعي و اصلي و شريانهاي خاص را مد نظر قرار داديم. امروز نياز 12000 كيلومتري ما به ساخت اتوبان به 16000 كيلومتر رسيده است.

وي افزود: در محيط هاي علمي دچار غرور هستيم. در كشوري كه 97 درصد شبكه حمل و نقلي از راه زمين صورت مي گيرد با مشاورت يك كارشناس تصميم گرفته مي شود كه راههاي هوايي بايد در اولويت قرار گيرد. بعد از 3 سال مشخص شد اين طرح قابل اجرا نيست. بنابراين اساس مطالعات غلط است بايد مسير خود را روشن كرده و حركت كنيم.

احمد خرم در ادامه افزود: به ازاي هر ناوگان كه به ناوگانهاي كشور اضافه مي شود سطح مشخصي آسفالت در داخل و بيرون شهرها بايد ايجاد شود. آهنگ رشد تعداد ناوگان ما از سال 82 تا 86 ، 15 درصد است ولي با سرعت 3/1 درصد زيربناها را توسعه مي دهيم. پس گپ خسارت مردم در دو بعد مطرح مي شود. اولين بعد سيستم جاده اي و افزايش تصادفات جاده اي است و ديگري اين است كه در برنامه چهارم 4 تا 5 درصد از رشد GDP را منتفي خواهيم كرد. بنابراين سرعت جابجايي كالا كه تا ديروز 50 كيلومتر در ساعت بوده به 30 كيلومتر در ساعت مي رسد يعني 40 درصد كاهش و اين يعني بالا رفتن هزينه حمل و نقل كشور.

وزير راه و ترابري با توجه به اهميت نقش اقتصادي راههاي كشور افزود: بدون هماهنگ كردن زير بناها كار اقتصادي نمي توان انجام داد. بايد با يك حركت معقول سريع زيربناها را آماده كنيم. ما در زير بنا دچار مشكلات جدي هستيم. در خصوص زير بناها در حال حاضر اين وضعيت در طول 25 سال گذشته بي نظير بوده است اگر مجلس و دولت با اين بخش همكاري نمايد و در سالهاي قبل اجازه مي دادند در سال 1382 نزديك به 2000 كيلومتر راه ساخته مي شد كه همكاري صورت نگرفت ولي خوشبختانه در سال 1383 همكاري كردند و در اين بخش سرمايه گذاري خوبي صورت گرفته است. با همكاري دولت از امسال برنامه وزارت راه و ترابري كه نهضت اتوبان سازي در جاده و كامل كردن شبكه ريلي با جديت بيشتري دنبال مي شود ولي مشكلات زيرساخت ها همچنان پابرجاست. مجموعا فكر مي كنيم با حركتي كه صورت گرفته و اصلاحات ساختاري كه انجام شده اقبال براي سرمايه گذاري به شدت افزايش يافته است. در سالهاي گذشته هر اتوباني كه مي خواستيم بسازيم براي مشاركت بانك ها دچار مشكل بوديم ولي الان 8 شركت سرمايه گذار داريم كه همه از بخش خصوصي هستند.

وزير راه و ترابري در ادامه افزود: در كشور، در ايجاد جاده ها و ريل ها 20 تا 25 درصد هزينه هاي اضافي داريم و اين به اين دليل است كه خط پروژه بالا مي گيريم. توجهي به يافته هاي روز دنيا نمي كنيم و متاسفانه كشور را متضرر مي كنيم. ما در يكي از راههاي كشور دو جاده در كنار هم داريم. يكي قديمي كه 40 سال است احداث شده و همچنان مشكلي ندارد و جاده ديگر هنوز 3 سال ازعمرش نمي گذرد كه آسيب ديده است چون خط پروژه را 45 تا 50 سانتي متربالا گرفته ايم. جالب است بدانيد يك شركت ايراني در مناقصه احداث شبكه 140 كيلومتري ريلي شركت مي كند و موفق مي شود در مناقصه برنده شود. پروژه وقتي تمام شد مديرعامل شركت ايراني گفت: سوريه يكي از قويترين شركت هاي عمراني را ناظر كار ما كرد و ما متوجه شديم 30 سال از دنياي روز عقب هستيم. همچنين ما حساب كرديم اگر طرح خود را اجرا مي كرديم و اشكالات را برطرف نمي كرديم 30 درصد اضافه هزينه داشتيم.

دكتر خرم در ادامه گفت: مشكل ديگر مشكل اجرا است. تجهيزات و ماشين آلات ما قديمي و فرسوده هستند. در كشور ما 700 كارخانه آسفالت وجود دارد كه فقط 5 كارخانه استاندارد داريم. ما در كل كشور 3 طرح آسفالت داريم در صورتي كه در آلمان 65 طرح آسفالت وجود دارد.

وزير راه و ترابري با بيان اينكه وزارتخانه راه و ترابري نيز عامل ديگري از مشكلات موجود است ، گفت: مشكل ديگر خود ما هستيم. يعني كارفرما هم مشكل دارد. علت اينكه مشاورين ما خود را با علم روز تطبيق نداده اند. نظارت و كنترل ما خوب نيست. به ما آسفالت زير عمر 5 سال تحويل مي دهند حال آنكه در امارات همان شركت ايراني آسفالت با عمر 20 سال تحويل مي دهد. چرا؟ چون آنها در آزمايشگاههايشان استانداردها را اندازه مي گيرند و شركتي كه قبول كار كرده مجبور است كار خوب تحويل دهد. در كشور ما اغماض مي شود. اميدواريم عمر 15 ساله رويه راه را در قبل از انقلاب كه امروز به زير 5 سال رسيده است حداقل به جايگاه قبلي برسانيم.

وي افزود: از عوامل اصلي تصادفات ما خرابي جاده ها است. امروزه ما با شناسايي دقيقي كه انجام داديم مشخص كرده ايم كه در 2040 نقطه و محور حادثه خيز داريم. تقاطع هاي غير اصولي بسيار زيادي داريم. ما با منابعي كه داريم نمي توانيم همه را جمع كنيم و زمان مي برد مگر اينكه توجه جدي به اين بخش شود. ترافيكي كه ما داريم و روز به روز بر آن افزوده مي شود نيزاز مشكلات اساسي ماست. راه حل هاي بسياري دراين زمينه وجود دارد. كشورهاي اروپايي و آمريكا در دهه 50 تا 70 از دو روش سوخت ارزان - خودرو گران و سوخت گران - خودرو ارزان استفاده كردند و دومي را انتخاب كردند. اما ما سوخت ارزان و خودرو گران را انتخاب كرديم روشي كه در ديگر كشورها نيزجواب نداده بود. با احساسات كه نمي شود كشور اداره كرد.

وزير راه و ترابري در پايان تنها راه حل مشكلات را تعامل دانشگاه و صنعت دانست و گفت: بايد با كمك نيروي دانشگاهي در جهت اعتلاي فعاليت هايي كه داريم گام برداريم. بدون همگام شدن با دانشگاهها و تامين نكردن نيروي انساني متخصص و متعهد نمي توان به آينده اي موفق اميدوار بود. بايد در دانشگاهها سرمايه گذاري كنيم و نيروهايي را كه تربيت مي كنيم در صنعت به كار گيريم. بايد رشته هاي جديد دانشگاهي در مقاطع مختلف در زمينه راه سازي و راه و ترابري ايجاد كنيم.

 

کد خبر 77670

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha