۲۳ اردیبهشت ۱۳۸۳، ۱۸:۳۸

تحليل سياسي "مهر"

تهديد به حمله عليه سوريه چرا؟

خبرگزاري مهر - سرويس بين الملل : در اخبار روزهاي گذشته نوك حمله به سوي سوريه از سوي مقامات مختلف غربي بويژه آمريكا و انگليس از شدت بيشتري برخوردار بوده است.

در همين رابطه افراطيون حزب ليكود در اسرائيل نيز در اعلام مواضع خود حمله عليه سوريه را پيشنهاد و از آن شديدا پشتيباني كرده اند.اين حملات رواني در حالي صورت مي گيرد كه ايالات متحده در راستاي تشديد فشار عليه سوريه، از مدتي قبل اعلام نمود كه قانون اعمال مجازات سوريه را در روزهاي آينده به اجرا مي گذارد كه در اين صورت سوريه با مشكلاتي در ارتباط با مسائل سياسي و اقتصادي خود مواجه گرديد. و به نوعي در تحريم اقتصادي خواهد افتاد كه در آن صورت برخي مشكلات در حمل و نقل، ارتباطات سياسي، ورود برخي تجهيزات مورد نياز زيربنايي، داد و ستد تجاري و بازرگاني، به وجود خواهد آمد.

نمايندگان كنگره معتقدند اعمال و اجراي قانون تحريم سوريه مي تواند به اقدامات باصطلاح تروريستي آن كشور و جلوگيري از ورود مبارزان اين كشور به عراق پايان دهد. به علاوه واشنگتن در اين خصوص از سوريه خواهد خواست تا نيروهاي خود را از لبنان خارج كرده و از حمايت حزب الله و گروههاي جناحي فلسطين و همچنين توليد سلاحهاي متنوع دست بردارد كه در اين صورت بزعم نمايندگان كنگره آمريكا حكومت دمشق در موضع ضعف قرار گرفته و به انزوا خواهد رفت در عين حال بوش قصد دارد با اعمال اين قانون عليه سوريه محدوديتهايي را براي سرمايه گذاري شركتهاي انرژي آمريكا در اين كشور پديد آورد. و همچنين مانع از پرواز هواپيماهاي سوري بر فراز آمريكا شود. از سوي ديگر امكان دارد دامنه اين بحران به سطوح سياسي بويژه سطح روابط فيمابين نيز كشيده شود.

در تحليل علل اساسي اين اقدام ايالات متحده برخي آگاهان مسائل خاورميانه اعتقاد دارند با توجه به شرايط بسيار بحراني دولت بوش در سايه انتشار اخبار فجايع انساني و زير سوال رفتن حيثيت به اعتبار آمريكا نزد افكار عمومي، سردمداران كاخ سفيد در شرايطي قرار گرفته اند كه ناچارند براي سرپوش نهادن بر ناكاميهاي فعلي و انحراف افكار عمومي از موضوع شكنجه و آزار و اذيت سربازان و ايران عراقي با توسل و تمسك به يك جنجال به مراتب بزرگتراز اين موضوع، حداقل مدتي از فشار اين افتضاح اخلاقي رهايي يافته تا در خصوص آينده تحولات عراق بتوانند ابتكار عمل را بدست گيرند، لذا برخي منابع اعلام كردند مدتي است كه وزارت دفاع و سازمان اطلاعات مركزي آمريكا در حال طراحي سناريوهايي هستند كه هريك بتواند دراين زمينه داراي جاذبه هاي لازم و اهميت كافي بوده تا با اعلام و اجراي هر يك افكار عمومي به آن جلب شده و از تنفر و واكنش منفي جهاني عليه نيروهاي آمريكايي كاسته شود، به همين جهت اهم سناريوهايي احتمالي مطرح شده در ميان سران و مقامات ايالات متحده عبارتند از: - اعلان دستگيري يكي از رهبران القاعده عليرغم وجود برخي خبرها مبني بر بازداشت آنها از حدود يكسال پيش.

- افشاي وجود صنايع شيميايي و ميكروبي عراقي با همكاري نظاميان بعثي و كشف مخفيگاههاي جديد.

- تعجيل در محاكمه صدام و درگير كردن مردم عراق به نمايش اين دادگاه بطور علني.

- سازماندهي يك بحران بزرگ همانند حمله به كشورهاي منطقه با دامنه عملياتي اندك در اين رابطه بسيار معتقدند بين اهداف رژيم صهيونيستي و برنامه هاي آمريكا در منطقه نيز همراهي به چشم مي خورد چرا كه رژيم صهيونيستي مدتهاست كه در راستاي سياستهاي ويژ خود در شرايط فعلي سوريه را در موجي تهديد مختلف قرار داده و هر روز اين موضوع توسط اعضاي اين رژيم به بيانهاي مختلف مورد تاكيد قرار مي گيرد تا آنجا كه در روزهاي گذشته و زير حمل و نقل رژيم صهيونيستي كه رهبري حزب افراطي اتحاديه ملي را بر عهده دارد خواستار بمباران مناطق حساس و استراتژيك شهر دمشق گرديد. اين حزب تندرو كه هشت نماينده در كنيت اسرائيل دارد در خواست بمباران اهداف مهمي همانند مقر فرماندهي ارتش، نيروگاه برق، مراكز مخابراتي، ساختمان راديو و تلويزيون و حتي كاخ رياست جمهوري شده است.

اين همگامي و همراهي آمريكا و اسرائيل درست در زماني مطرح مي شود كه بوش و تمامي همكاران نئو محافظه كارش در ايالات متحده درمعرض شديدترين انتقادها، سرزنشها و مخالفتها قرار گرفته كه در نتيجه فضاحت اخلاقي نظاميان آمريكا و هتك حرمت و توهين به كليه مقررات بين المللي و كرامت انساني و حقوق بشر بدست آورده اند و از سوي ديگر شارون در اسرائيل در بدترين شرايط سياسي خود بدليل عدم اطمينان حزب افراطي ليكود به سياستهايش بويژه عقب نشيني از غزه قرار دارد كه در طول دوران حيات اين رژيم بي سابقه بوده است و لذا اين همزماني ياس آور و شكننده حوادث كه بوش را براي ماندن در قدرت و شارون را براي تداوم حكومت به چالش جدي كشيده است. نيازمند دستاويز و ترفندي مي سازد كه بنوعي آنها را از اين بن بست به بيرون پرتاب كند كه به نظر مي رسد در اين همنوايي طراحي يك هجوم همه جانبه به سوريه به دلايلي كه آنها بدان معتقدند محتمل به نظر مي رسد. آمريكا و اسرائيل ادعا دارند با توجه به رفت و آمدهاي گسترده گروههاي جهادي در لبنان، حضور و عبور نيروهاي مختلف از خاك سوريه به عراق و قدرت داشتن سوريه در تحولات لبنان و بالتبع حزب الله اين حملاتمي تواند سوريه را به موضع انفعال و همكاري و حتي صلح بكشاند. در عين حال برخي عوامل همانند اتهام وجود سلاحهاي كشتار جمعي در عراق، عدم تمديد قرار داد تجاري اروپا با سوريه، اوضاع نابسامان جبهه عربي و وجود برخي اختلافات در ميان حزب بعث سوريه در چهارچوب توزيع قدرت در جامعه و اوضاع نابسامان سياسي و اقتصادي و تاحدودي اجتماعي اين كشور كه چندي پيش منجر به قتل چندين تن از شهروندان آن طي يك اعتراض اجتماعي توسط اقليت كرد گرديد و چندين مسئله ديگر جملگي از مسائلي هستند كه احتمال اين حمله را تشديد مي كند.

ضمن اينكه اگر چه  حملات و تحريمها عليه سوريه تاكنون هرچند بار با شدت تمام اعلام و مدتي هم بر سرزبانها بوده است ولي به نظر مي رسد اعلان فعلي آن در راستاي سياستهاي خاورميانه بزرگ بوش با هدف تسليم كشورهاي منطقه به سياستهاي اعلامي آن در نهايت ايجاد صلح و انجام مذاكرات كشورهاي عربي با رژيم صهيونيستي باشد.

 

کد خبر 78010

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha