به گزارش خبرنگار مهر در زنجان، فرآیند ازدواج عبارت است از کنش متقابل مرد و زنى که برخى شرایط قانونى را تحقق بخشیده اند. ازدواج، بین فرهنگ و طبیعت تعادل برقرار مى کند و از نوعى تقدس برخوردار است و در مقایسه با سایر روابط انسانى، تمامیتى بى نظیر دارد بدین معنا که ابعاد زیستى، اقتصادى، عاطفى، روانى و اجتماعى زندگى را پوشش مى دهد.
یکی از چیزهایی که به عنوان عامل مهم در زمینه توسعه و پپیشرفت جوامع مطرح است، پرداختن به امر مقدس ازدواج و توسعه آن است و بی شک بقا و تکامل جوامع بشری در تشکیل کانون خانواده است و همواره در طول تاریخ جوامع بشری نگاه ویژه ای به امر ازدواج داشته اند.
با توسعه جوامعه بشری آنچه بیشتر به چشم می آید نوعی گریز از ازدواج در بین هر دو جامعه دختران و پسران است به گونه ای که هر یک به دلایلی خاص از این فرآیند طبیعی زندگی گریزانند.
بنا به آمار ارائه شده در کشور هم اکنون بیش از 13 میلیون جوان مجرد در سن ازدواج در ایران زندگی میکنند.
13 میلیون جوان در سن ازدواج در کشور وجود دارد
محمدجواد حاج علی اکبری، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان ملی جوانان در این خصوص می گوید: باید سالانه ۱.۵ میلیون مورد ازدواج در کشور انجام شود که این تعداد هم اکنون به طور متوسط بیش از ۸۰۰ هزار مورد در سال است.
وی ادامه می دهد سال گذشته ۸۶۰ هزار ازدواج در کشور انجام شد، اما پیش بینی میشود در سال جاری ۹۰۰ هزار ازدواج در کشور ثبت شود.
کارشناسان معتقدند با توجه به روند رو به افزایش تعداد جوانان، تعداد ازدواج هم بالا رود، اما نسبت ازدواج به جوانان آماده ازدواج در مقایسه با گذشته پایینتر آمده است.
از همین رو، افزایش سالانه آمار ازدواج به معنای افزایش تمایل جوانان برای تشکیل خانواده نیست، بلکه به علت افزایش جمعیت جوانان آماده ازدواج است.
هر جامعه ای در مورد شکل پیوند جنسی قوانینی دارد. این قوانین اغب در مورد سن ازدواج وضع شده اند، بیشتر جوامع سن یا دوره سنی خاصی را برای ازدواج زن و مرد مناسب می شناسند.
سن ازدواج در بین کشورهای مختلف معمولا بین 13تا 27 سال متغیر است. میانگین سن ازدواج زنان و مردان در ایران به ترتیب از 19 تا 25 سال در سال 1335 به 22.4 و 25.6 سال در سال 1375 تغییر کرده است.
یکی از ویژگیهای ازدواج در ایران از زاویه سن زوجین، پراکندگی آن است، آن چنان که بازیابی هنجاری مشخص به دشواری امکان پذیر است. به عبارت دیگر ازدواج های زودرس در 12 یا 13 سالگی در کنار ازدواج هایی در سنین 27یا 28 سالگی به چشم می خورد و تعیین میانگین تنهایی قادر به نشان دادن این پراکندگی نیست.
آمار نشان می دهد که بین سن ازدواج افراد با سواد و بی سواد به طور متوسط دو تا سه سال اختلاف وجود دارد.
همچنین شهر نشینی یکی دیگر از عوامل موثر در افزایش سن ازدواج است و افراد شهرنشین به دلیل عدم حمایتهای خانوادگی، اشتغال بیشتر به تحصیلات و تمایل به کسب شغل بهتر و بالاتر دیرتر ازدواج می کنند.
ولی آنچه در جامعه ایران به عنوان مهمترین عامل در عدم تمایل جوانان به ازدواج خود را نشان می دهد مسائل اقتصادی است.
متاسفانه وجود برخی ازدواجها در ایران همواره به عنوان یک عامل بازدارنده محسوب شده و موجب می شود جامعه جوان ایران به سوی گریز از ازدواج و به تبع آن افزایش سن ازدواج پیش برود.
حجت الاسلام سید یعقوب موسوی امام جمعه موقت زنجان برداشت غلط و غیر منطقی از رسومات رایج در زمینه ازدواج در جامعه را یادآورد می شود و می افزاید: برگزاری مراسم های پر تجمل ازدواج موجب ایجاد بار سنگین هزینه ها در ابتدای ازدواج بر دوش جوانان می شود و گریز از ازدواج می شود و خانواده ها باید سطح توقعات خود را پایین بیاورند.
حجت الاسلام سید یعقوب موسوی خواستار پرهیز خانواده ها از تحمیل مهریه های سنگین شد و تاکید کرد: نگاه غلط به برگزاری جشن ها و تحمیل مهریه های سنگین موجب بالا رفتن سن ازدواج در جامعه و تاخیر در آن در بین هر دو گروه دختر و پسر شده است.
وی افزود: خانواده ها باید به یقین برسند که ملاک و معیار یک زندگی ایده آل و خانواده خوشبخت مهریه سنگین نیست و نباید با تحمیل مهریه های سنگین جوانان در آغاز زندگی مشترک دچار فشار و سختی شوند.
ازدواج علی (ع) و فاطمه (س) باید الگوبرداری شوند
حجت الاسلام سید یعقوب موسوی با یادآوری ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س)، توجه به زوایای زندگی و ازدواج ائمه اطهار به خصوص حضرت علی (ع) و حضرت زهرا (س) را مورد تاکید قرار داد و گفت: تنها نباید سعی شود در روز ازدواج ایشان مراسم های عروسی برگزار شود بلکه باید از روش و روند زندگی و ازدواج ائمه اطهار(ع) الگوبرداری کرد.
امام جمعه موقت زنجان افزود: جوانان و خانواده ها باید در همه مراحل زندگی به خصوص امر ازدواج از زندگی ائمه اطهار الگوبرداری و تبعیت کنند.
حجت الاسلام علی دشتکی نیز در این خصوص گفت: برای توسعه ازدواج در جامعه باید بحث خانواده محوری در جامعه مورد تاکید قرار گیرد و این امر در جامعه تبیین شود.
مدیر کل تبلیغات اسلامی اذعان به اینکه در برخی موارد تعریف درستی از فلسفه ازدواج در جامعه وجود ندارد، افزود: باید تلاش شود فلسفه و فواید ازدواج به موقع ازدواج کردن در مباحث اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دارد به خوبی به جامعه تبین شود.
وی ارائه الگوی مناسب و موفق ازدواج را مهمترین عامل در زمینه توسعه ازدواج در جامعه دانست و الگوی گیری از زندگی ائمه اطهار را در این راستا مهم عنوان کرد.
کارشناسان پیشنهاداتی در این زمینه مطرح می کنند. پشینهاد و اصلاح میزان وام قرض الحسنه بانکها براساس هزینه تامین سبد کالای اساسی و ضروری تشکیل خانواده، استفاده از ظرفیتها و امکانات دفاهی دستگاههای اجرایی و نهادهای برای کاهش هزینه های ازدواج و جشن های ازدواج ، ایجاد و رایزنی با خیرین محترم برای کمک به ازدواج و بر پایی جشنواره خیرین ازدواج 4- فرهنگ سازی برای ترغیب جوانان به امر ازدواج ، کمک به بر پایی جشنهای گروهی ازدواج، ایجاد تسعیلات و امتیازات ویزه برای شاغلین در دستیابی به فرصتهای شغلی و اجتماعی ، کمک به ارتقای سطح آگاهی های زوجهای جوان نسبت به مسائل خانواده و حقوق متقابل همسران ، کمک به تامین مسکن برای زوجهای جوان از جمله این پیشنهادات است.
نظر شما