به گزارش خبرنگار مهر، بولات نور قلیاف، دبیرکل سازمان همکاریهای شانگهای صبح امروز در دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت خارجه مهمترین تحولات مرتبط با حوزه کاری خود را تشریح کرد و به سئوالات خبرنگاران پاسخ گفت.
وی با اشاره به سوابق و پیشینه فعالیتهای سازمان متبوعش گفت: ارتقای صلح و امنیت و ثبات در محدوده فعالیتهای سازمان از جمله وظایف تعریف شده ماست ضمن آنکه نزدیکتر کردن اعضا به یکدیگر و تبادل اطلاعات داخلی اعضا از جمله دستورات اصلی کار سازمان همکاریهای شانگهای بوده است.
قلی اف با بیان اینکه اجلاس آتی سران سازمان همکاریهای شانگهای در ژوئن سال آینده میلادی در روسیه برگزار خواهد شد ادامه داد: تبادل نظر درباره مهمترین مباحث منطقه ای و در صورت نیاز اتخاذ تدابیر لازم برای حل و فصل مسائل و مشکلات احتمالی از جمله دستورالعملهای اجلاس سران آتی خواهد بود.
دبیرکل سازمان همکاریهای شانگهای همچنین گفت: هدف اصلی سازمان شانگهای مواجهه صحیح با مسائل امنیتی از جمله مبارزه اصولی با تهدیدات جدایی طلبانه و تروریستی است که بدون شک همکاریهای همه جانبه بین اعضا در این چارچوب باید بیش از پیش تقویت شود.
وی در ادامه با اشاره به مهمترین چالشهای پیش روی سازمان متبوعش اظهار داشت: مقابله با قاچاق مواد مخدر به عنوان یکی از تهدیدات موجود از جمله مسائل مهمی است که سازمان همواره با آن مواجه بوده و در این خصوص اقدامات بسیاری در کشور افغانستان صورت گرفته که از آن جمله می توان به تشکیل گروهی متشکل از نمایندگان شش کشور عضو به همراه افغانستان اشاره کرد که برگزاری کنفرانسی بین المللی در اوایل سال آینده میلادی را نیز در دستور کار خود خواهند داشت.
قلیاف با ابراز خرسندی از روند همکاری و تعامل کشورمان با سازمان همکاریهای شانگهای یادآور شد: حقیقت این است که روند کنونی همکاریهای ایران با سازمان در حال حاضر بسیار مطلوب است؛ به واقع ما در عرصه مشورت و همکاری با ایران تجربیات مثبتی را بدست آورده ایم که امیدواریم روند فعال این همکاریها همچنان ادامه یابد.
دبیرکل سازمان همکاریهای شانگهای در ادامه سخنانش ضمن تحلیل تحولات اخیر در هند و احتمال تشدید اختلافات این کشور با پاکستان از تلاش برخی جریانات پنهان برای ایجاد اختلاف بین هند و پاکستان سخن گفت و افزود: ما این دو کشور را به عنوان شرکای مهم سازمان می دانیم و سعی داریم دهلی و اسلام آباد، ارتباطات خود را از مبادی دوجانبه فعال تر نمایند.
وی همچنین از تلاش سازمان شانگهای برای پیشگیری از تحقق اهداف این جریانات پنهان در روابط هند و پاکستان خبر داد.
قلی اف درباره مسائل ماههای اخیر در گرجستان نیز با اشاره به مفاد بیانیه اجلاس تاجیکستان بر لزوم حل و فصل این قبیل مسائل از راهکاری دیپلماتیک و صلح آمیز تاکید کرد و افزود: به هر حال ما در آن زمان از تمام بازیگران صحنه تحولات گرجستان دعوت کردیم برای ارتقای صلح و امنیت در منطقه همکاریهای لازم را انجام دهند اما موضع ما درباره استقلال آبخازیا باید به طور اجماعی اعلام شود.
دبیرکل سازمان همکاریهای شانگهای با اشاره به شرایط فعلی در افغانستان، وضعیت کنونی این کشور را چندان مطلوب ندانست و ابراز امیدواری کرد که در اجلاس ویژه ای که در آینده در این خصوص برگزار می شود، بتوانیم اقداماتی اصولی را در این چارچوب ساماندهی کنیم.
وی به طور تلویحی به ناکارآمدی حضور اشغالگران در کشور افغانستان اشاره و در این باره تصریح کرد: همانطور که پیش بینی میشد به رغم حضور طولانی مدت نیروهای خارجی در افغانستان هنوز ثبات به این کشور بازنگشته و کمکهای متعدد جامعه جهانی هم تاثیری در شرایط بحرانی این کشور نداشته است.
قلی اف با تاکید بر لزوم تقویت دولت مرکزی افغانستان، مشارکت فعال کشورهای درگیر با مسائل افغانستان در نشستهای مربوط به این کشور را از جمله عوامل اساسی برای کمک به ثبات افغانستان دانست و هر گونه بی تفاوتی به تحولات این کشور را عاملی در راستای وخیم تر شدن شرایط آن ارزیابی کرد.
دبیرکل سازمان همکاریهای شانگهای در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه احتمال ارتقای سطح عضویت ایران در این سازمان به عنوان یک عضو ناظر تا چه حد است؟ خاطرنشان کرد: فعلا درباره گسترش سازمان تصمیمی اتخاذ نشده است.
وی در پایان سخنانش احتمال عضویت دائم ایران در سازمان همکاریهای شانگهای را رد نکرد و گفت: ما بر ملاکهای مختلف مرتبط با گسترش سازمان کار میکنیم و طبعا در این چارچوب وظیفه داریم فرآیند مربوط به این جریان را تسریع کنیم. به هر حال سازمان شانگهای گسترش خواهد یافت، اما ما نیز باید با توجه به جوان بودن سازمان باید با مسائل با احتیاط مواجه شویم.
نظر شما