۱۵ آذر ۱۳۸۷، ۱۵:۳۵

سولانا در دیدار هیئت ایرانی :

خاورمیانه بدون سلاح اتمی باید شامل اسرائیل هم بشود

خاورمیانه بدون سلاح اتمی باید شامل اسرائیل هم بشود

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دیدار هیئت رسانه ای اعزامی ایران به بروکسل گفت: خاورمیانه بدون سلاح اتمی باید شامل اسرائیل هم بشود.

به گزارش خبرنگار اعزامی مهر، خاویر سولانا دیدار هیئت رسانه ای ایران از اروپا را بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: ما خواستار ارتباط خوب و سازنده با کشور شما هستیم. زمان و شرایطی که شما در اروپا حضور دارید برای اروپا و دنیا بسیار مهم است. ما شاهد بحران مالی جهانی هستیم و خیلی امید داریم که راه حلی فوری برای آن پیدا شود. ما به عنوان اتحادیه اروپا می خواهیم در پیدا کردن راه حل نقشی سازنده داشته باشیم که هم برای ما و هم برای شما مهم باشد.

سولانا گفت: من ملاقاتهای زیادی با رهبران شما داشتم و از آخرین سفر به ایران خاطره ای خوب دارم.

سولانا پس از این مقدمه به پرسشهای حاضران پاسخ گفت. وی در پاسخ به این پرسش که چرا اتحادیه اروپا توافقنامه ای که در سال 2005 در روزهای آخر دولت خاتمی امضا شده بود رد و به آن توجهی نکرد گفت: روابط ما و ایران در زمینه هسته ای بسیار طولانی است. ما همیشه خواهان حل آن از طریق دیپلماتیک بودیم و به این روند ادامه داده ایم. در خصوص سند سال 2005 من در آن زمان هم درگیر این پرونده بودم و با دکتر روحانی چندین بار دیدار داشتم. با رئیس جمهوری هم ملاقات داشتم که فکر می کنم آخرین بار در اتریش بود. ما در خصوص مسائل مختلف و از جمله این مسئله گفتگو کردیم. موضعگیری و پرسشهای ما ثابت بود و پاسخهای روشنی را انتظار داشتیم. ما خواهان رسیدن به نتیجه از طریق دیپلماتیک هستیم. خواهان تضمین عینی از سوی ایران هستیم که گفته شود برنامه هسته ای برنامه صلح آمیز است. ما به هیچ وجه در باره انرژی مشکلی نداریم. ما حتی گفتیم که حاضر هستیم با چنین برنامه ای همکاری کنیم و امیدوارم که ادامه دهیم و راه حلی برای این پیدا کنیم. ما احترام حداکثری برای ایران قائل هستیم، زیرا ایران کشوری مهم با تاریخ و تمدنی بزرگ است. بنابراین می خواهیم روابطی را با ایران داشته باشیم که متناسب و مبتنی بر این مشخصه ها باشد. اکنون شما اتحادیه را بهتر خواهید شناخت اتحادیه ای که در صدد است تا عنصر تاثیرگذار در جهان باشد.

وی در پاسخ به پرسش دیگری که چرا فرانسه علی رغم توافق از ارائه سوخت هسته ای به ایران سرباز زد گفت: تا جایی که این قضیه به من مربوط می شود و در آن درگیر بودم نمی توانم آن را به عنوان یک نقض توافق تلقی کنم. در حقیقت کشور شما یک راکتور هسته ای دارد که طی 10 سال از سوی روسیه ساخته شد. روسیه به مدت طولانی اورانیومی در اختیار این راکتور قرار نداد و وقتی که این سوخت داده شده مبتنی بر موافقتانه ای بود که ما نیز در آن شرکت داشتیم.

بنابراین هر زمانی که ایران نیاز به سوخت داشته جامعه بین المللی چنین کاری را کرده و کشوری که این نیاز را برآورده کرد یکی از شش کشوری است که من آن را نمایندگی می کنم و خوشحالم از اینکه شما اکنون اورانیوم غنی شده ای را که برای تولید انرژی لازم است در اختیار دارید.

سولانا در پاسخ به این پرسش که تاثیر انتخاب اوباما بر موضوع هسته ای ایران چیست گفت: من نمی توانم به نمایندگی از اوباما صحبت کنم. این بستگی به خود او دارد که سیاست خود را تدوین کند. وی طی انتخابات موضع خود را به روشنی بیان کرد. اما مطئن هستیم که او نیز امید به حل این موضوع به شیوه ای دیپلماتیک دارد و امیدوارم که موضع دولت ایران هم چنین باشد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص این پرسش که آیا انتخابات آمریکا در تغییر رویکرد اروپا در سیر رونده هسته ای ایران تاثیر خواهد داشت یا شما منتظر انتخابات ایران خواهید بود خاطرنشان کرد: همانطور که می دانید ما برای مذاکره با کشور شما پروسه ای طولانی و پایدار داریم که هیچ وقت متوقف نشده است. در این پروسه هیچ انتخاباتی تاثیر خاصی نداشته ما دستمان دراز است و این درخواست مبتنی بر رویکرد دو طرفه است و می خواهیم این را از طریق دیپلماتیک حل کنیم و این مسئلزم همکاری دو طرف است.

این مقام اروپایی در ادامه یادآور شد: فکر نمی کنم که انتخابات آمریکا تاثیری در موضع شش کشور در خصوص موضوع هسته ای ایران داشته باشد. من آخرین بار در ماه جولای در ژنو با جلیلی دیدار داشتم و چند بار هم تلفنی صحبت داشتیم. معاون من هم با معاون جلیلی دیدار داشت و احتمالاً شاید جلیلی را هفته آینده در بروکسل ببینم.

این دیپلمات ارشد در ادامه گفت: مشکل ما این بوده که تا کنون نتوانسته ایم راه حلی پیدا کنیم. نکته دیگر این است که ما نمی توانیم مادام العمر راجع به این مسئله گفتگو کنیم زیرا امید به پیدا شدن راه حل داریم. ما هیچ مشکلی با برنامه صلح آمیز نداریم. این حق ایران و قابل احترام است و نیاز داریم تا به ابعاد و گستره آن شفاف باشد. شما یک راکتور دارید که تکنولوژی آن مربوط به یکی از شش کشوری است که من آن را نمایندگی می کنم. 5 سال طول کشید تا این راکتور ساخته و اورانیوم توسط ما به آن داده شود. شما درخواستی برای ساخت راکتور دیگری از شرکت و یا کشور دیگری نداشتید. ساحت یک راکتور بیش از 5 سال طول خواهد کشید یعنی شما حداقل تا سال 2014 راکتور دیگری نخواهید داشت. غنی سازی کاری پر هزینه است و شما هم جایی برای استفاده از آن ندارید سؤال من این است که ایران غنی سازی را برای چه می خواهد؟

وی در خصوص پاسخ به نامه ها و ابهاماتی که از سوی ایران مطرح شده گفت: من به تمامی نامه هایی که از دکتر جلیلی دریافت کردم پاسخ دادم و در این باره با هم صحبت کردیم. من در ماه سپتامبر نامه ای دریافت کردم و پاسخ دادم. ما بیشترین تلاشمان را خرج دادیم که تا به ایران بگوییم که حقوق ایران بر اساس ان پی تی تضمین است. ما آماده همکاری با کشور شما برای تولید برق هسته ای هستیم.

وی گفت: اگر بتوانیم راه حل"برد – برد" برای دو طرف پیدا کنیم بهتر خواهد بود. وضعیت برد برد برای من این است که شما انرژی هسته ای صلح آمیز داشته باشید.اما به خویی می دانید که احتیاج به کمک دیگران دارید. برد شما این است که این انرژی را برای تولید برق در اختیار داشته باشید و روابط اقتصادی و سیاسی داشته باشیم. ما باید داشته هایمان را با هم مبادله کنیم. ایران نقشی مهم در ایجاد ثبات در جهان دارید من راه حل برد برد را پیشنهاد می دهم. شما توافق را بپذیرید و گفتگو کنیم.

وی در پاسخ به پرسش دیگری که آیا ایران در صورت توقف برنامه هایش از دانش هسته ای روز جهان عقب نخواهد ماند گفت : ممکن نیست که ایران در صورت توقف برنامه هایش دانش هسته ای را به فراموشی بسپارد. شما دانش را بدست آورده اید و این در ذهن شما هست و شما می توانید آن را حفظ کنید.

سولانا در پاسخ به پرسش یکی دیگر از خبرنگاران مبنی بر اینکه چرا اروپا منافع شهروندان خود را قربانی منافع آمریکا و اسرائیل می کند و از آنها پیروی می کند گفت: این یک برداشت شخصی است و واقعیت ندارد. اروپا تصمیمات خود را به طور هماهنگ با اعضا می گیرد. ما در برخی اوقات با دیدگاه دیگر کشورها همراه و برخی اوقات نیز بر خلاف آنها هستیم. شکی نیست که با آمریکا در برخی مسائل نظر مشترک داریم و در کنار هم هستیم ولی آنها چیزی را به ما تحمیل نمی کنند و ما برای خودمان تصمیم می گیریم.

رویکرد دوگانه اروپا و غرب در خصوص موضوع هسته ای ایران و موارد دیگر مشابه همچون تاسیسات اتمی اسرائیل و در عین حال توافق هسته ای هند و آمریکا از دیگر پرسشهای خبرنگاران حاضر در نشست بود. سولانا درباره این موضوع گفت: من با تمام وجود خواهان خاورمیانه ای عاری از سلاح هسته ای هستم و وقتی می گویم خاورمیانه اسرائیل را هم شامل می شود و در مورد پاکستان و هند هم باید بگویم که این دو کشور به سبب برنامه هسته ای خود زمانهای طولانی تحت تحریم اروپا بوده اند.

حمایت اتحادیه اروپا از صدام حسین و لطماتی که از این منظر بر ایران وارد شد و همچنین اتهامات و تهدیدهایی که اتحادیه اروپا علیه ایران دارد از دیگر پرسشهای خبرنگاران بود.

وی در این ارتباط و همچنین اینکه آیا سولانا نیز ممکن است پس از کنار رفتن از قدرت در کتاب خاطراتش به واقعیتهای پشت پرده قدرت اذعان کند یا خیر گفت: من نمی خواهم کتاب خاطرات شخصی خودم را بنویسم اما من کاملاً از رنج و دردهای مردم ایران آگاه هستم. همچنین نیازی نیست که صبر کنم تا خاطراتم را بنویسم، به خوبی می دانم که در زمان جنگ ایران چه اتفاقاتی رخ داد و من در دیدارهایم با آقای لاریجانی و جلیلی این را گفتم.

وی در خصوص پیشنهاد شراکت احمدی نژاد برای برنامه غنی سازی گفت: در ماه ژوئن اسنادی را به مقامهای شما دادم و جواب این سؤال را دادم . اما تضمینها چه خواهد بود. تصور کنید ما برای یک مدت سه ماهه وارد مذاکره شویم و به توافق نرسیم شما چه چیزی را از دست داده اید هیچ چیز. اگر مذاکرات شکست بخورد شما می توانید به کارتان ادامه دهید و هر کسی هر کاری را که می خواهد می تواند انجام دهد. اما اگر مذاکرات سودمند بود ما می توانیم برای سه ماه دیگر مذاکرات را ادامه بدهیم تا به راه حلی برسیم.  

وی در پایان ابراز امیدواری کرد که این سفر برای هیئت رسانه ای ایران که به گفته وی از اهمیت زیادی برای شخص او و اتحادیه برخوردار است مفید بوده باشد.

سولانا همچنین از خبرنگاران حاضر خواست تا با نوشته ها و افکارشان به روابط سازنده بین مردم اروپا و ایران کمک کنند که به گفته وی هدف از این سفر هم جز این نبوده است.

کد خبر 795195

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha