۲۹ آذر ۱۳۸۷، ۱۴:۴۸

گفتگوی مشروح مهر بامظاهری-1

قیمت نفت و نرخ تورم با سخنرانی کنترل نمی شود / نفت 45 دلاری برای بودجه

قیمت نفت و نرخ تورم با سخنرانی کنترل نمی شود / نفت 45 دلاری برای بودجه

رئیس کل سابق بانک مرکزی بدون آنکه احتمال کاندیداتوری خود را برای انتخابات ریاست جمهوری رد کند ؛ دیدگاههایش را در خصوص مسائل کلان کشور بیان کرد و گفت: متاسفانه ما در زمان بالا بودن قیمت نفت با این تصور که قیمت نفت در اختیار ماست و با یک مصاحبه یا سخنرانی می توانیم آن را کنترل کنیم مدیریت تعهدات و تخصیص منابع کشور را انجام دادیم.

با اینکه اخیرا اخباری مبنی بر احتمال حضور دکتر طهماسب مظاهری در عرصه انتخابات ریاست جمهوری دهم به گوش می‌رسد ، وی  که به مدت یکسال از شهریور ١٣٨٦ تا ١٣٨٧ریاست کل بانک مرکزی را بر عهده داشته و همچنین در کارنامه خود سابقه خدمت و فعالیت در برخی بخشهای اقتصادی را از ابتدای انقلاب اسلامی داراست ، پرداختن به این موضوع را زود هنگام می داند.  مظاهری همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا با سیاست های پولی آقای احمدی نژاد موافقید یا مخالف، تنها سکوت اختیار می‌کند.

مظاهری می گوید: اوقات فراغت برای من به معنای بیکاری نیست ؛ اما مسئولیت اجرایی هم بر عهده ندارم.

از او به عنوان کسی که در مقطعی اسکناسهای منتشره با امضای او وارد چرخه پولی کشور می‌شد ، درباره فرمولی برای  پولدار شدن جوانان پرسیدیم که به سه نکته جالب در این باب مبنی بر "صداقت، پشتکار و نوآوری" برای به دست آوردن پول صحیح و سالم و شرعی اشاره کرد و گفت : زندگی که با پول ناسالم و بدون صداقت پایه گذاری شود در این دنیای فانی هم آخر و عاقبت ندارد چه رسد به دنیای باقی!

وی به نقل گفته جالبی از ادیسون پرداخت و افزود: هنگامی که "ادیسون" به کشف مهم خود رسید از وی رمز این پیروزی و موفقیت را پرسیدند که او پاسخ داد "ما در محل کارمان بر روی دیوار ساعت نداریم!" به این معنا که وقت و بی وقت مشغول کار و فعالیت هستیم.  لذا سختکوشی و تنبلی نکردن بسیار مهم است. مخصوصا در این برهه که ابزار تنبلی کردن بسیار فراهم است!  

رئیس کل سابق بانک مرکزی به رئیس کل جدید بانک مرکزی جلوگیری از تزریق نقدینگی توسط این بانک به نظام بانکی را توصیه کرد و گزارش مثبت اخیر مجمع عمومی بانک مرکزی را حاصل تلاشهای بانک مرکزی در دوران ریاست خود دانست و البته از "آشکار کردن پشت پرده اختلافات دولت و تعیین نرخ سود بانکی سال جاری" امتناع کرد.

وی می گوید به این امید به بانک مرکزی رفت که بتواند برنامه ها و سیاستهای پولی خود را که مورد تائید رئیس جمهوری نیز قرار گرفته بود عملیاتی کند. اما...

متن کامل گفتگوی خبرنگاران مهر با طهماسب مظاهری رئیس کل سابق بانک مرکزی در پی می‌آید.

* خبرگزاری مهر- گروه سیاسی: با توجه به برخی اخبار مبنی بر حضور شما در انتخابات ریاست جمهوری دهم آیا در انتخابات ریاست جمهوری آینده شرکت می کنید یا خیر؟

- طهماسب مظاهری : به نظر می رسد اعلام این موضوع به طور قطعی هنوز زود است و به همین دلیل افرادی که بالقوه نامزد انتخابات هستند و یا درباره حضور آنان مطالبی مطرح می شود هیچیک به جز آقای کروبی حضور خود را به طور قطعی اعلام نکرده اند. قاعدتا در مدت زمانی که برای ثبت نام نامزدهای انتخابات تعیین شده است کاندیداهای نهایی  مشخص خواهند شد.

البته تمامی گزینه ها و مباحثی که تا کنون برای حضور در انتخابات آتی مطرح می شوند، کوششهای عده ای افراد دلسوز و علاقمند به کشور است که درصدد خدمت هستند. این کوششهای فکری درصدد پاسخ به این سئوال هستند که "برای اداره بهتر کشور چه باید کرد و بهتر است کشور را چگونه اداره کنیم تا مردم در شرایط مساعد رونق اقتصادی، رفاه و توسعه سیاسی و اجتماعی زندگی کنند؟ ". لذا هنگامیکه به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری نزدیک تر می شویم، این سئوال گاهی در قالب اینکه "چه کسانی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری می شوند؟" نیز مطرح می شود.  

هم اکنون در چنین دوره ای قرار داریم و همه از زاویه دید خود در حال بررسی این موضوع هستند که "چه باید کرد تا شرایط بهتری را برای دولت و اداره کشور در چهار سال بعدی داشته باشیم".

البته حاصل تلاش و کوششهای فکری این خواهد شد که در زمانی که ثبت نامها انجام می شود نامزدها فرصتی برای ارائه برنامه های خود به منظور اداره بهتر کشور را در معرض اطلاع و تصمیمگیری مردم قرار داده و به توضیح برنامه های خود بپردازند . در مقابل مردم هم با ملاحظه ی عملکرد، سابقه کاری، زندگی و برنامه هایی که از سوی کاندیداهای انتخاباتی مطرح می شود و احتمالا تیمی که همفکران و همکاران نامزدهای انتخابات را در دولت بعدی تشکیل می دهند ، تصمیم لازم را درباره آنان خواهند گرفت.

نکته قابل توجه این است که در بسیاری از کشورها تلاش فکری به طور کامل در قالب فعالیتهای حزبی شکل می گیرد، اما در کشور ما این فعالیتها هم به صورت فردی و هم حزبی است.  پیشنهاد می کنم تا زمانیکه  ثبت نام انتخابات انجام و وارد عرصه رسمی انتخابات کشور شویمٰ به جای اینکه به این موضوع که چه کسی کاندیدا است بپردازیم به محتوی بحثها توجه بیشتری کنیم و اطلاع رسانی را از این زاویه که "چه باید کرد؟ مردم چه انتظارات و مطالباتی دارند ؟ ارزیابی ما از توان بالقوه و بالفعل امروز کشور چگونه است و در چه مواردی می توان سیاستهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بهتری را اعمال کرد؟" ادامه دهیم.

*  اگرنه به عنوان یک کاندیدا ، به عنوان یک کارشناس به نظر شما در چه شرایطی می توان سیاستهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بهتری را اعمال کرد؟

امروز یکی از اولویت دارترین موضوعات دولت و بلکه اولین موضوعی که دولت بعدی باید به آن توجه کند بحث سیاستهای اقتصادی است تا بتوان ظرفیت و بنیه بالقوه اقتصادی کشور را به فعل رساند به گونه ای که در عین رونق کسب و کار و سرمایه گذاری ، مردم را تا حد امکان از اثرات و تبعات تورمی آن مصون داشت.  تصدی گری دولت در انجام فعالیتهای اقتصادی در قالب قوانین کشور و اصولی که در نظام ما هست از جمله نکاتی که در تبیین اصل 44 قانون اساسی مطرح شده تا حد امکان تعدیل شود.

مهمتر از آن تعمیق و گسترش وظایفی است که برای نظارت، مدیریت و استاندارد کردن فعالیتهای بخش خصوصی در صحنه اقتصاد نیاز است تا حاصل چنین روندی این باشد که مردم بتوانند امکانات و توان مالی خود را در بخشهای اقتصادی به کار بگیرند. 

یکی از مهمترین دلایل و توجیهات برای توسعه بخش خصوصی این است که به طور قطع و یقین مردم همیشه در حل مسائل اقتصادی بنگاههای تولیدی و خدماتی راه حلهای خیلی بهتری از تصمیمات دولتها ارائه می کنند.  این یک حرف اثبات شده و تجربه شده است.

راه حل بهره برداری از این ظرفیت و استعداد بالقوه مردم در حل مسائل اقتصادی درگیرکردن، دخالت دادن و استفاده صحیح از علم اقتصاد برای ایجاد انگیزه در مردم برای فعالیتهای اقتصادی است. این سیاست حکم می کند که مردم متناسب با توان و ظرفیتهایی که دارند در بخشهای مختلف تولیدی و خدماتی حضور پیدا کنند و کار را پیش ببرند و دولت هم به جای اینکه خود متصدی کارهای اقتصادی باشد نظارت کننده، استاندارد کننده و مراقبت کننده از سلامت این فعالیتها باشد.

در سیاستهای اقتصادی شرط لازم ایجاد ثروت است و شرط کافی عدالت اجتماعی با استفاده از سه ابزار "مالیات، تامین اجتماعی و یارانه" است.

این چارچوب، متناسب با اصول قانون اساسی کشورمان و با علم اقتصاد نیز منطبق است و جواب می دهد و مردم هم مشتاق ایجاد چنین شرایطی هستند. تجربه نشان داده است  که هر زمان دولت چنین سیاستی را پیش گرفته و این شرایط ایجاد شده مردم از آن استقبال کرده اند ودر فعالیتها مشارکت کرده اند.

در سیاستهای اقتصادی مجموعه شرایطی که برای ایجاد ثروت و افزایش تولید کشور لازم است به عنوان یک شرط لازم برای توسعه اقتصادی کشور در نظر گرفته شود. پس  شرط لازم ایجاد ثروت است. شرط کافی عدالت اجتماعی با استفاده از سه ابزار "مالیات، تامین اجتماعی و یارانه" است. این ابزارها در اختیار دولت قرار دارد و با استفاده مناسب از آنها، ثروت تولیدی در جامعه و شیرینی آن به همه آحاد جامعه می رسد و در جهت رفاه عمومی مردم بهره برداری تنظیم و هدایت می شود. استفاده صحیح از این ابزارها موجب کاهش انگیزه سرمایه گزاران نمی شود در عین حال عامل توزیع عادلانه ثروت می شود.

* با توجه به اینکه شما در چند دولت متفاوت حضور داشته اید اگر رئیس جمهور شوید می توانید با طیفهای مختلف فکری کار کنید ؟

- این سئوال را به اسفندماه و پس از ثبت نام نامزدهای انتخابات موکول کنید و آن را از نامزدهای نهایی بپرسید.  این یک سئوال بسیار اساسی است که همه نامزدهای انتخابات آتی باید بتوانند به آن پاسخ دهند .

* با توجه به کاهش قیمت نفت در سطح جهان فکر می کنید دولت بعدی با چه چالشهایی در این خصوص مواجه شود؟

باید درزمان بالا بودن قیمت نفت تدابیر مربوط به هنگام پائین آمدن قیمت نفت را مشخص می کردیم. متاسفانه ما با این تصور که قیمت نفت در اختیار ماست و با یک مصاحبه یا سخنرانی می توانیم آن را بالا ببریم مدیریت تعهدات و تخصیص منابع را انجام دادیم.

- مدیریت درآمدهای کشور و مدیریت نحوه بهره برداری مطلوب از همه استعدادهای کشور از جمله درآمد نفت برای رشد اقتصادی کشور یکی از موضوعات همیشگی و جدی همه دولتهاست.اهمیت مدیریت درآمد نفت فقط مربوط به زمانیکه قمیت نفت کاهش پیدا می کند نیست بلکه در دوران گرانی نفت و قیمت های بالای هر بشکه 100 دلار هم این سوال کم اهمیت و یا کم رنگ تلقی نمی شود.  در زمان افزایش قیمت نفت باید بدانیم از هر دلار و سنت این درآمد چگونه باید بهره برداری کرد و از هدر رفتن آن جلوگیری کنیم. یکی از تدابیری که درزمان بالا بودن قیمت نفت باید اتخاذ گردد این است که فعالیتهای مربوط به هنگام پائین آمدن قیمت نفت را مشخص کرده باشیم و آمادگی مقابله با آن شرایط را داشته باشیم. متاسفانه ما در آن زمان با این تصور که قیمت نفت در اختیار ماست و با یک مصاحبه یا سخنرانی می توانیم آن را بالا ببریم مدیریت تعهدات و تخصیص منابع را انجام دادیم. امروز هم فقط شعار می دهیم که اصلا نگران نیستیم. اگراعلام عدم نگرانی یک حیله برای ممانعت از بهره برداری دشمنان باشد اشکالی ندارد. لیکن اگر واقعا دولت از این وضعیت نگران نباشد و برای مقابله با آن تدبیری نیاندیشد خسارات سنگینی به اقتصاد و مردم وارد می شود.  

* با توجه به اینکه مباحثی درباره نفت 45 دلار در بودجه سال آینده مطرح می شود شما چه پیشنهادی برای قیمت نفت در بودجه سال آینده دارید ؟

- مهمترین نکته این است که باید بپذیریم که هر عددی را به عنوان عدد پایه برای برآورد درآمد حاصل از صادرات نفت خام در بودجه تعیین می کنیم، فقط یک پیش فرض و برآورد است. ساز و کارهایی که در بودجه سال آینده در نظر می گیریم باید انعطاف پذیری را به دولت و کشور بدهد تا بتواند با تفاوتهایی که بین رقم پیش بینی شده در بودجه و ارقام واقعی عملکردی به وجود می آید، نیازهای کشور را تنظیم کند.مهمتر از عدد این نکته است که ساز و کار تطبیق واقعیتها با پیش بینی ها وجود داشته باشد. اگر این سازو کار را قائل شدیم واقع بینانه ترین عددی که می شود در نظر گرفت و باید برآورد شود، حول و حوش همین عددی است که در حال حاضر بر روی آن بحث است.

ادامه دارد...

کد خبر 800499

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha