۱ خرداد ۱۳۸۳، ۱۰:۵۵

گفت و گو با پروفسور مجيد سميعي

امكانات و دانش جراحي قوي ؛ خدمات پزشكي پس از جراحي ضعيف

امكانات و دانش جراحي قوي ؛ خدمات پزشكي پس از جراحي ضعيف

پروفسور مجيد سميعي رييس بيمارستان فوق تخصصي و بين المللي علوم عصبي هانور آلمان يكي از ميهمانان برجسته اولين كنگره بين المللي نورو اديولوژي و جراحي قاعده جمجمه بود كه در حاشيه اين كنگره "مهر "با او گفتگو كرد .

به گزارش خبرنگار دانشگاهي مهر اولين كنگره بين المللي نورو اديولوژي و جراحي قاعده جمجمه از 25 الي 28 ارديبهشت با حضور متخصصان ، استادان و دانشجويان ايراني و از 18 كشور خارجي در محل مركز همايش هاي رازي دانشگاه علوم پزشكي تهران برگزار شد. هدف از برپايي كنگره ، برقراري همكاري ميان رشته اي بين جراحان و متخصصان مغز و اعصاب از يكسو و جراحان گوش و حلق و بيني از سوي ديگر و اوديو لوژيستها بود در اين كنگره بيش از 106 مقاله تخصصي  و نوين در حيطه جراحيهاي گوش ، حلق ، بيني و سرو گردن توسط انديشمندان و صاحبنظران اين رشته مطرح شد.در اين كنگره مقالات بسيار ارزشمندي مطرح شد و دستاوردهاي جراحان هم در قالب كارگاه هاي آموزشي ارائه شد.
يكي از مهيمانان برجسته اين كنگره پروفسور مجيد سميعي رييس بيمارستان فوق تخصصي و بين المللي علوم عصبي هانور آلمان بودند كه درحاشيه كنگره با او گفتگو كرديم كه مشروح اين گزارش را مي خوانيد .
* لطفا بفرماييد شايع ترين علل سرگيجه چيست؟
- سرگيجه علل مختلفي دارد يكي از آنها مشكلي است كه در يكي از بخش هاي عصبي كه بنام عصب 8 معروف است معمولا ايجاد ميشود. اين عصب را ويستي بولار مي گويند. اين عصب  درون جمجمه است و چنانچه به اين عصب فشار بيايد يا ضايعه اي در اين قسمت رخ دهد ايجاد سرگيجه مي كند . اين عصب از ساقه مغز منشعب مي شود. در سال هاي اخير با مطالعاتي كه انجام شد نتيجه گرفتند كه  علاوه بر ضايعاتي كه در داخل گوش مياني ديده مي شود، چنانچه برخي عروق روي عصب 8 فشار آورد باعث سرگيجه نيز مي شود.
يكي از دلايل ديگري كه مي توان نام برد مربوط به ستون فقرات است بدين ترتيب كه با تنگ شدن كانال هايي كه اعصاب گردن از ستون فقرات خارج مي شود ممكن است  سردرد يا سرگيجه ايجاد كند كه با ميگرن هاي سردردي  اشتباه گرفته مي شوند.
توصيه مي شود حتما افرادي كه به سرگيجه متبلا هستند از نظر استخوان هاي گردن و مهره هاي گردن نيز عسكبرداري شوند و از نظر باليني  مورد  معانيات دقيق  پزشكي قرار گيرند تا علل اصلي بيماري مشخص شود.
*  راه هاي پيشگيري بيماري سرگيجه چيست؟
- مسلما بايد براي پيشگيري توجه كرد كه به هيچ وجه فعاليت هايي كه روي عصب فشار مي آورد انجام نگيرد ، بسياري از افراد نوع كار و فعاليتي كه انجام مي دهند بشكلي است كه مستقيما سيستم عصبي خود را ضعيف  و آن را از كار مي اندازند. با پيشگيري از فشار بر موضع عصبي مي توان بخش عمده سرگيجه را در بسياري از بيماران بهبود و يا كاهش داد.
* آيا علت وزوز و سرگيجه مي تواند در خارج از قسمت هاي سه گانه گوش (بيروني - مياني - داخلي ) باشد ؟
- بله
* با توجه به اينكه عفونت هاي گوش و تومورهاي گوش و مغز باعث ايجاد سرگيجه مي شود آيا رفع عفونت و بهبود آن باعث بر طرف شدن سرگيجه مي شود؟
- اولا در چنين مواردي بايد حتما عمل از بين بردن عفونت انجام شود و اگر پس از پاك شدن محل از چرك باز سرگيجه وجود داشته باشد . آنوفت بايد مطالعات دقيق تري صورت گيرد تا علت اصلي سرگيجه مشخص شود. گاهي با رفع عفونت سرگيجه نيز بتدريج كاهش و قطع مي شود. ولي گاهي اينطور نيست، لذا حتما بايد از نظر باليني بيمار كنترل شود. در نهايت موضع عفوني در صورت لزوم توسط  جراحي برداشته شود.
* آيا شدت و ضعف سه مشكل (سرگيجه - وزوز و كم شنوايي ) هميشه با هم و در يك زمان دچار شدت و ضعف مي شوند يا خير؟
- زمانيكه وزوز بوجود مي آيد مي تواند روي شنوايي تاثير گذارد ولي سرگيجه مي تواند هم با ناراحتي شنوايي و هم بدون آن بوجود بيايد.
* جاگولاربالب ( J.B )  در اثر چه عوامل و تغييراتي بر روي زوج عصب (شنوايي - تعادلي ) تاثير مي گذارد؟
- جاگولاربالب موقعي روي عصب اثر مي گذرد كه در صورت تغيير وضع خود را به گوش داخلي نزديك كند وعامل مشكل شود.
* نقش پوليپ بيني و عفونت سينوسي بر آن چيست ؟
- اگر سينوس ها عفوني شده باشند فاصله گوش مياني و شيپور استاش و حلق بسته مي شود از اين نظر تبادل هوا بوسيله گوش مياني و داخلي وتوازن آن بهم مي خورد و باعث كاهش شنوايي مي شود.
* با توجه به اينكه بيماري سه گانه (وزوز - سرگيجه و كم شنوايي ) يك بيماري ناتوان كننده براي بدن است آيا داروهاي موثر و جديدي جهت تخفيف اين بيماري وجود دارد؟
- بله و اين داروها گاهي بي نهايت اثر مثبت به جاي مي گذارد و بهبودي بيمار را بدنبال دارد. در اين زمينه بيماران بايد با پزشكان  متخصص مشورت كرد.
* چه روشهاي جديدي جهت تشخيص علت اصلي ناهنجاريها موجود است روش ABR ( تشخيص وضعيت عصب زوج 8 ) و يا روش  Evoked  Potentoal  در كدام گروه قرار دارد گروه جديد يا قديم؟
- واقعيت اين است كه استفاده از روش  Evoked  Potentoal  نيازمند آن است كه اولا بايد امكانات و تغييرات اين دستگاه موجود باشد و ثانيا استفاده از روش نيازمند پرسنل آموزش ديده مي باشد كه بايد قبل از عمل و بعد از عمل مراقبت هاي ويژه را بعمل آورند و اين ها همه مخارج اينگونه اعمال را براي بيمار بالا مي برد. كلا روش هاي نوين به علت آنكه نيازمند مخارج زياد است كمتر اشخاصي قادر به پرداخت اين هزينه ها هستند و لذا امكان بهره گيري آن در ايران براي همگان وجود ندارد.
* بنظر شما امكانات موجود در ايران و جراحي هايي كه در سطح عمومي و تخصصي انجام مي شود چقدر با جراحي هاي ديگر كشورها  هماهنگي دارد و پذيرفته شده است ؟
- بايد بگويم امكانات جراحي و قدرت دانش جراحي در ايران نسبتا درحد استاندارد بين المللي است ، فقط گرفتاري جراحان مااين است كه پرسنل حرفه اي و آموزش ديده ديگر كمتر وجود دارد و بايد برنامه هاي  پرورشي و باز آموزي هاي حرفه اي براي اين گروه تدارك ديده شود تا بتوانند همگام با جراحان و در كنار آنها خدمات ارزنده تري ارايه كنند. همينطور هم نياز زيادي به ورود دستگاههاي تشخيصي و يا لوازم مخصوص جراحي است كه سطح امكانات همكاران جراح ما را در ايران بطور تضميني بالا خواهد برد.
* اين كنگره را از نظر علمي چگونه ارزيابي مي كنيد؟
- خوشحالم كه چنين كنگره اي برپا شده است. حدود 10 سال پيش  من باني اين كار بودم و اين برنامه را در سراسر دنيا نيز بارها اجرا كرده ام و خوشبختانه ايران نيز قبول كرد كه چنين كنگره اي را بين متخصصان و جراحان برپا نمايد تا از اين طريق رشته هاي مختلف و مرتبط با جراحي اعصاب و گوش و حلق و بيني و ساير رشته ها بتوانند در كنار هم تبادل تجربيات خود را ارائه كنند.

کد خبر 80077

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha