به گزارش خبرنگار مهر، خاتمی درپایان سخنان امروز خود درجمع دانشجویان در دانشگاه تهران، به پرسشهای آنها پاسخ داد.
وی درپاسخ به دانشجویی درباره حضور خود درصحنه انتخابات گفت: افرادی نظیر من از نسلی هستیم که از کودکی شاهد نهضت مقاومت و استقرار حکومت ملی و سپس کودتای آمریکایی و ضد ملی در 28 مرداد بودیم و در نوجوانی نیز نهضتی عمیق به رهبری امام خمینی را شاهد بودیم که شاید بهترین لحظات زندگی مان با تلخ و شیرین های آن عجین بوده و دستی هم در مبارزات داشتیم؛ البته نه به اندازه بزرگان مبارز.
وی گفت: با پیروزی انقلاب شاهد رویکردهای مختلفی بودیم که یکی از آنها رویکرد انفعالی از طرف سنت پرستان بود که تنها به ظواهر دین توجه داشتند و مسئله مقاومت کامل در برابر غرب را مطرح می کردند که این مقاومت ثمره اش استقرار سکولاریسم در کشورهای مسلمان بود و نمونه اش در همسایگی ما وجود داشت.
وی ادامه داد: عده ای تنها در شعار به تغییر علاقهمند بودند؛ اما امام خمینی(ره) با درایت خود مسئله جمهوری اسلامی را مطرح کردند که نویدبخش و امیددهنده برای مردم بود.
خاتمی تاکید کرد که تلاش های گسترده ای برای موضوع جمهوری اسلامی صورت گرفت و الان هم هر کاری بتوانیم برای تحقق خواست امام، ملت و قانون اساسی انجام می دهیم.
رئیس جمهور سابق کشورمان با تاکید بر اینکه با طی روند فعلی در کشور، پیشرفت دور از دسترس خواهد بود، تهدیدها علیه ما افزایش یافته و فقر و فساد و تبعیض بیشتر شده و حتی ممکن است تحریفاتی هم در اسلام صورت بگیرد،خاطرنشان کرد معتقدم کشور ظرفیت های فراوانی دارد و می توان از مشکلات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی پیش رو رهایی یافت.
وی با بیان اینکه هنوز هم با کارشناسان در امور کشور در ارتباط هستم و اعتقاد دارم برنامه ای جامع برای رفع مشکلات کشور می تواند چاره ساز باشد، پرسید: اما آیا برنامه کافی است؟ اگر با پشتوانه ارکان نظام و مفاهمه ملی، شخصی روی کار نیاید، ممکن است امکانات موجود را هم هدر دهد.
وی با بیان اینکه در صورتی می توان برنامه ای جامع و کامل را برای کشوراجرا کرد که تمامی دستگاههای نظام پشتیبان آن باشند و یا حداقل در پیشبرد امور کارشکنی نکنند، اظهار داشت: اگر کسی به این دلایل از حضور در انتخابات خودداری می کند، این به معنای عافیت طلبی نیست.
خاتمی افزود: برای اعتلای کشور باید تلاش کرد و نباید متوجه فرد بود. اگر فردی احساس کند کارشکنی انجام می شود، ما باید به سمت کسی برویم که توانایی ساخت کشور را داشته باشد ، فرد متعادلی باشد و کارشکنی کمتری در مقابل او انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: باید همه ما در انتخابات ریاست جمهوری دهم حضور داشته باشیم و بتوانیم از کسی حمایت کنیم که برنامه داشته و با اعتدال بتواند مشکلات کشور را حل کند.
وی در پاسخ به سئوالی دیگر مبنی بر اینکه در شرایط فعلی مسائلی که مد نظر شماست و برتصمیم گیری شما برای آمدن و یا نیامدن در انتخابات اثر خواهد گذاشت، چیست؟ گفت: ما هم آزادی می خواهیم، هم پیشرفت و هم عدالت. باید واقع بین بود. بنده معتقدم در ایران زمینه های مساعدی برای پیشرفت وجود دارد و مردم ما شایسته داشتن استقلال و آزادی هستند. برای اداره یک حکومت این چنینی که بتواند تامین کننده این نظرات باشد، باید یک برنامه جامع داشت.
وی با بیان اینکه اصلاحات سابقه ارائه دو برنامه و اجرای کامل برنامه سوم توسعه کشور را دارد، خاطرنشان کرد: انجام تحول اصولی و پیشرفت برای رفاه مردم و کاهش تهدیدات کاملا میسر است. مهم این است که چه کسانی وچگونه می خواهند آن را اجرا کنند. اگر برنامه داشته، ولی با توقع مردم و کارشکنی و تخریب مواجه باشیم، باز هم نمی توان به اهداف یاد شده دست یافت.
خاتمی تصریح کرد: در زمان بنده مشکلات زیاد بود و از همه جا از جمله رسانه ملی تبلیغ می شد؛ ولی خوشبختانه امروز در کشور همه جا گل و بلبل است. اگر شرایط طوری باشد که واقع بینی مد نظر قرار گرفته و برنامه ها اجرا شده و همچنین حداقل انتظار ما یعنی عدم کارشکنی در برابر برنامه تعریف شود، می توان کشور را از شرایط فعلی نجات داد؛ درغیر این صورت نمی توان به مردم قول داد، ولی عمل نکرد.
وی افزود: باید کسانی بیایند که بتوانند کار کنند. من نمی گویم نمی آیم؛ هم اکنون در حال بررسی شرایط هستم؛ اما باید بدنبال کسانی برویم که هم برنامه دارند ، هم تحول خواه هستند و هم حساسیت روی آنها نسبت به ما کمتر است. این موضوع هم به نفع مردم و هم به نفع انقلاب است.
در این لحظه با بالا بردن پلاکارد از سوی یکی از دانشجویان حاضر در مراسم، بعضی از دانشجویان شعارهایی علیه وی دادند که خاتمی در این باره اظهار داشت: معتقدم باید بتوانیم بهتر همدیگر را تحمل کنیم.
خاتمی در پاسخ به این سئوال که امروز اردوگاه اصلاح طلبان و اصولگرایان در تدارک حضور در انتخابات ریاست جمهوری دهم هستند، با اوصاف موجود و فضای کشور، بهترین استراتژی برای حضور گروههای سیاسی و بخصوص دانشجویان در انتخابات چیست ؟ یادآور شد: از نظر من آنچه که برای انتخابات لازم است وجود آزادی، فضای لازم، اطمینان از ادای حرمت به رای مردم و زمینه سازی برای رقابت سالم گروههای سیاسی است. البته این اطمینان هم باید باشد که نمایندگان واقعی جریانات می توانند در انتخابات حضور یابند و گروهها هم بدون تخریب یکدیگر در این عرصه حضور پیدا می کنند.
خاتمی با تاکید بر اینکه اصولگرایی به معنای مورد نظر راه حل مشکلات و نجات کشور است، گفت: هر نتیجه ای که برخاسته از رای مردم در انتخابات باشد، مورد اعتماد و پذیرش همه سلیقه ها و افراد است؛ اما باید این اطمینان ایجاد شود که رای مردم مورد حفاظت قرار می گیرد.
وی ادامه داد: اگر این شائبه باشد که از آرا صیانت نخواهد شد، مردم علاقه ای به حضور در انتخابات نخواهند داشت و اولین ضرر این موضوع متوجه نظام خواهد بود . بنابراین دستگاههای مجری بیش از همه باید این امید را ایجاد کنند که رای مردم مخدوش نخواهد شد. اگر مردم با تکیه بر این اعتماد در انتخابات حضور یابند، مطمئنم نتیجه انتخابات ریاست جمهوری دهم در راه استقلال ، آزادی و عدالت در کشور خواهد بود.
وی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه برای نامزدهای احتمالی اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری دهم یا خود جنابعالی استراتژیای برای مقابله با کارشکنی ها تعیین شده یا خیر، اظهار داشت: یقینا باید این کار انجام شود. در انتخابات مجلس متاسفانه شاهد بودیم که نیروهای با سابقه انقلاب به دلیل عدم پسند عده ای از جریانات انتخابات، حذف شدند و از 290 کرسی، اصلاح طلبان تنها در 104 کرسی امکان رقابت داشتند که باز هم حدود 60 نفر از آنان به مجلس راه یافتند. بنابراین اگر در 290 کرسی اجازه رقابت داشتند آیا باز هم بالای 50 درصد مجلس هشتم در اختیار اصلاح طلبان نبود؟
مطمئنا اگر این مشکلات نبود، خیلی افراد توانمندی بودند که می توانستند در انتخابات شرکت کنند و رای مردم را کسب کنند.
خاتمی با تاکید بر اینکه باید کسانی در جامعه مسئولیت داشته باشند که میزان را رای مردم بدانند، این را یک راهبرد برای کشور اعلام کرد و افزود: اگر کسانی باشند که این موضوع را پذیرفته باشند، حتی اجازه نخواهند داد که یک رای جابجا شود. البته انتخابات باید با نظارت جدی از سوی مردم و نمایندگان حاضر انجام شود و تلاش کنیم که این نظارت در انتخابات به بهترین شکل ممکن صورت گیرد.
رئیس جمهور سابق کشورمان در پاسخ به سئوال دانشجوی منتقدی که پرسید آیا برای رسیدن به اهداف انقلاب 8 سال کافی نیست؟ گفت: برای رسیدن به اهداف انقلاب نه تنها 8 سال بلکه 28 سال هم کافی نیست. من معتقد نیستم که دولت اصلاحات مشکلی نداشت. ما برخی فرصت ها را از دست دادیم. حتی اگر وقتی برخی کارشکنی ها در برابر ما انجام شد، با قاطعیت بیشتر عمل کرده بودیم، امروز وضع بهتری داشتیم.
خاتمی با بیان اینکه اگر برخی کارشکنی ها نبود، قطعا دولت اصلاحات دستاوردهای بهتری داشت افزود: اعتراف می کنم که ضعف ها و نقص هایی در دولت اصلاحات وجود داشت و کارشکنی هایی هم انجام می شد.
وی با اشاره به موضوع تلاش دولت برای مذاکره با آمریکا اظهار داشت: امروز دولت ما با شجاعت بدنبال مذاکره با آمریکاست که این امر قابل ستایش است؛ ولی متاسفانه آمریکاییها به صحنه نمی آیند. در عین حال در دولت اصلاحات ما حتی تقاضای مذاکره با آمریکا را هم نداشتیم؛ اما تبلیغات بسیاری بر علیه ما صورت میگرفت.
رئیس موسسه گفتگوی تمدنها با اشاره به سخنرانی خود در دفاع از اصول و ارزش های انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: در آن زمان دولت آمریکا برای اولین و آخرین بار از ملت ایران عذرخواهی کرد؛ اما به جای این که زمینه ها برای رفع مشکلات فراهم شود، حجم فراوانی از تبلیغات علیه آن انجام شد که عذرخواهی آن روز، تبدیل به این شده که ما را محور شرارت معرفی می کنند.
خاتمی تاکید کرد که اصلاحات برنامه های زیادی برای دفاع از حقوق ملت داشت؛ در عرصه اقتصادی تحولات زیادی صورت گرفت که امروز هم نان آن روز را می خوریم.
وی تصریح کرد: اصلاحات 8 سال با نفت 9 دلاری و با خشکسالی وحشتناک کشور را اداره کرد؛ تورم 11.5 درصد بود و با تک نرخی کردن ارز ، تورم به بیش از 15 درصد رسید که دولت را با تورمی حدود 15 درصد به دولت نهم واگذار کردیم. امروز با نفت 90 دلاری می توانید بپرسید تورم چقدر است؟
وی در پایان گفت: اصلاحات اگر بار دیگر بیاید هم تجربه 8 سال حاکمیت خود را دارد و هم تجربه 4 سال فعلی که مطمئنا شرایط را بهتر از حال حاضر خواهد نمود.
نظر شما