۵ دی ۱۳۸۷، ۱۱:۱۹

پورمحمدی در گفتگوی مشروح با مهر : یارانه دهکی ضد عدالت است/ مدل اقتصادی من "کارت اعتباری یارانه" است

پورمحمدی در گفتگوی مشروح با مهر : یارانه دهکی ضد عدالت است/ مدل اقتصادی من "کارت اعتباری یارانه" است

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با تاکید بر اینکه اختصاصی طبقاتی یا دهکی یارانه ها باعث شکاف اجتماعی و بی عدالتی است ، گفت: مدل مورد نظر من که تجربه بسیاری از کشورها هم هست ، توزیع "کارت اعتباری یارانه" برای هدفمند کردن مصارف آن است.

حجت الاسلام مصطفی پورمحمدی رئیس سازمان بازرسی کل کشور در ادامه گفتگوی مشروح خود با خبرنگار مهر، در پاسخ به سئوالی درباره بحث بنگاه های زودبازده و اینکه آیا گزارشی دقیق از میزان انحرافات این طرح ارائه شده یا خیر ، اظهار داشت: گزارشی از همه استانها در این خصوص رسیده؛ اما هنوز جمع بندی نشده است.

وی ابراز امیدواری کرد که هرچه سریعتر این جمع بندی آماده شود؛ چرا که این موضوع مورد توجه سازمان بازرسی است و در اولویت کار قرار دارد.

پورمحمدی در پاسخ به این سئوال که آیا گزارش 40 درصدی بانک مرکزی و یا گزارش 4 درصدی وزارت کار را در خصوص میزان انحراف بنگاه های زودبازده تائید می کنید، گفت: تلقی ما این است که میزان انحراف بیش از آن چیزی است که وزارت کار می گوید.

حضورم در انتخابات به ارتقاء اصولگرایی و مدیریت اجرایی منوط است

رئیس سازمان بازرسی کل کشور همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا در انتخابات ریاست جمهوری دهم کاندیدا می شوید یا خیر، تصریح کرد: احتمالش هست اما به دو موضوع بستگی دارد.

تعدادی از اصولگرایان و گروههای اصولگرا به من پیشنهاد حضور در انتخابات آتی را داده اند و اکنون به شکل بالقوه در این حوزه حضور پیدا کرده و فعال هستم.

وی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه آیا ناطق نوری به شما پیشنهاد شرکت در انتخابات ریاست جمهوری دهم را داده و در غیر اینصورت کدامیک از تشکل ها از شما برای حضور در انتخابات دعوت کرده است، افزود: زمان این سخن گذشته است. به هر حال تعدادی از اصولگرایان و گروههای اصولگرا به من پیشنهاد حضور در انتخابات آتی را داده اند و اکنون به شکل بالقوه در این حوزه حضور پیدا کرده و فعال هستم.

پورمحمدی با بیان اینکه برای حضور در انتخابات آتی هنوز تصمیم قطعی نگرفته ام ، خاطرنشان کرد: چنانچه حضورم در انتخابات به ارتقاء اصولگرایی در کشور بینجامد و همچنین به ارتقاء مدیریت اجرایی منجر شود ، می توانم درباره این موضوع تصمیم قطعی اتخاذ کنم.

وزیر سابق کشور در پاسخ به این سئوال که آیا این دو مورد، شعار شما در انتخابات آتی محسوب می شود، گفت: این موارد شعارهای انتخاباتی من نیستند؛ بلکه تنها به عنوان یکی از اهداف اصلی من از حضور در انتخابات ریاست جمهوری دهم است.

به مکانیزم فرآیند جمعی معتقدم

وی در ادامه در پاسخ به سئوالی دیگر مبنی بر اینکه آیا برای حضور در انتخابات به تصمیم جمعی یا فردی قائل هستید، افزود: به مکانیزم فرآیند جمعی اعتقاد دارم و چنانچه این اتفاق نیفتد، ناچار می شوم به نظر شخصی برای حضور در انتخابات تکیه کنم. 

پورمحمدی همچنین در پاسخ به سئوالی درباره طرح وحدت ملی، گفت: طرح وحدت ملی به حرکت جمعی ارتباطی ندارد و بنده قبلا هم گفته ام که اجرای این طرح به دلیل اینکه تجمیع گرایش های سیاسی برای حمایت از نامزدهای انتخاباتی انجام نمی گیرد، عملی نیست.

وزیر سابق کشور خاطرنشان کرد: این مدل چندان زمینه و بستر اجرایی ندارد و بنده نیز از نظر سیاسی مدل متکامل و متعالی را نمی شناسم.

طرح دولت ائتلافی یک قدم به جلو است

رئیس سازمان بازرسی کل کشور همچنین در پاسخ به سئوالی درباره طرح دولت ائتلافی که از سوی محسن رضایی مطرح شده، افزود: این پیشنهاد درون جناحی است و هر ایده ای که به سمت ساماندهی فعالیتهای سیاسی به خصوص در جناح ها باشد را مثبت می دانم؛ البته شاید این ایده کامل و نهایی نباشد؛ اما یک قدم به جلو است و ارزیابی من از این پیشنهاد مثبت است. 

وی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه آیا می توانید مصداقی برای اعتلای اصولگرایی ارائه کنید، ادامه داد: حرکتی که بتواند اهداف و آرمانهای اصولگرایی را در جامعه عملی تر و تثبیت کند موجب اعتلای اصولگرایی خواهد شد.

پورمحمدی همچنین تصریح کرد: اگر بتوان مبتنی بر خرد جمعی و هماهنگی در مجموعه اصولگرایان به نظر مشترکی رسید طبعا یک گام به جلو برداشته ایم.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا کسی از شما برای حضور در انتخابات آتی حمایت کرده یا خیر،‌ گفت: صحبتهایی شده است اما نه آنان و نه بنده هنوز به تصمیم نهایی نرسیده ایم به دلیل اینکه همه درگیر و دار مطالعه و ارزیابی هستند.

وی در ادامه در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه حضور خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری دهم تا چه اندازه در تصمیم شما موثر است، افزود: شاید دیدگاه بنده در این جهت با دیدگاه خیلی از دوستانم در جناح همگرا نباشد ؛ اما حضور خاتمی در دیدگاه جناح اصولگرایان خیلی تاثیرگذار است. 

اگر ایده هایم توسط دیگران عملی شود اصراری به حضور ندارم

وزیر سابق کشور همچنین در پاسخ به این سئوال که شما در چه شرایطی در انتخابات آتی حضور نمی یابید، ادامه داد: اگر مطالباتی که تصور می کنم به مصلحت کشور است،توسط دیگران محقق شود، اصراری به حضور در انتخابات ریاست جمهوری ندارم ، البته به برخی پیشنهاد داده ام که اگر حضوری فعال داشته باشند،‌ بنده به آنان کمک خواهم کرد.

پورمحمدی در پاسخ به این سئوال که آیا در انتخابات آتی از چهره های بارز حمایت می کنید، گفت: بحث چهره های بارز مطرح نیست؛ بلکه به دوستانی که بتوانند ایده های مرا عملی کنند، کمک می کنم.

وی در ادامه گفتگو با مهر، در پاسخ به این سئوال که دولت نهم در عملکردهای خود چگونه بوده است، گفت: دولت نهم در بخش هایی موفق و در بخش هایی دیگر ناموفق بوده است.

رقابت با رئیس جمهور مستقر شانس توفیق را کم می کند

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه با حضور احمدی ن‍ژاد در انتخابات آتی، آیا شانسی برای خودتان می بینید، افزود: به هر حال با حضور یک رئیس جمهور مستقر که همه ابزار در اختیار او قرار دارد ، شانس توفیق در انتخابات برای هر کسی پائین است.

با حضور یک رئیس جمهور مستقر که همه ابزار در اختیار او قرار دارد ، شانس توفیق در انتخابات برای هر کسی پائین است.

وی ادامه داد: دوربین، تریبون، رسانه و ابزار مالی بالا جزو امکانات موجود برای رئیس جمهور مستقر است؛ به گونه ای که اعضای دولت می توانند روند اجرایی پروژه ها را تسریع کرده و افتتاح طرح ها را از لحاظ زمانی تا قبل از انتخابات جلو بیندازند. 

پورمحمدی همچنین گفت: این موارد صرفا تبلیغاتی نبوده، بلکه ابزار خدمتی است که طبعا در اختیار یک رئیس جمهور مستقر بیشتر از دیگران قرار دارد.

وزیر اسبق کشور به روند متداول موجود در دنیا مبنی بر حضور یک رئیس جمهور در دو دوره 4 ساله اشاره کرد و اظهار داشت: تا کنون در کشور ما دو دوره 4 ساله ریاست جمهوری از آن یک رئیس جمهور بوده است و لذا طبیعی است که دور دوم در اختیار کسی باشد که در دور اول رئیس جمهور بوده است و لذا هر نامزدی که می خواهد در این عرصه وارد شود باید به این نکته توجه کند.

وی در پاسخ به این سئوال که در این صورت حضور شما چه وجهی دارد،‌ افزود: به هر حال در این صحنه می توان محاسبات دیگری را نیز درنظر گرفت و زمانیکه تصمیم بنده برای حضور در انتخابات آتی قطعی شد، این محاسبات را تشریح می کنم.

پورمحمدی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه آیا خود را منتقد دولت می دانید ، گفت: بنده معتقدم که روند کشور رو به جلو است و باید رو به جلو هم باشد چراکه ظرفیت های کشور بسیار زیاد است و اگر بتوانیم در هر مرحله چند گام به جلو برداریم ، ‌این یک نیاز برای کشور است و نباید از آن ابا کنیم و البته معنای این سخن انتقاد نیست بلکه ارتقاء است.

اگر اصلاح طلبان به یک نامزد واحد برسند ، اصولگرایان هم به یک نامزد خواهند رسید اما این موضوع در اصلاح طلبان شکسته شده و آنان چند قطبی شده اند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور همچنین در پاسخ به این سئوال که آیا خروج شما از دولت برای ارتقاء بوده یا خیر، خاطرنشان کرد: من از دولت خارج نشدم بلکه از دولت کنار گذاشته شدم و این موضوع را بارها و بارها گفته ام.

وی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه آیا مدل انتخابات آتی را شامل دو قطب کلی متشکل از اصولگرایان و اصلاح طلبان می دانید یا خیر، تصریح کرد: اگر اصلاح طلبان به یک نامزد واحد برسند ، اصولگرایان هم به یک نامزد خواهند رسید اما این موضوع در اصلاح طلبان شکسته شده و آنان چند قطبی شده اند.

مدلهای جمعی سامان یافته را ترجیح می دهم

پورمحمدی همچنین در پاسخ به این سئوال که در صورت وجود کاندیداهای متعدد شما نیز یکی از گزینه ها خواهید بود یا خیر، گفت: بنده به حرکت جمعی پایبندم و معتقدم باید به سمت مدلهای جمعی سامان یافته سیاسی حرکت کنیم و از حرکتهای انفرادی فاصله بگیریم.

وزیر سابق کشور ادامه داد: تلقی هر کسی که در صحنه انتخابات آتی حضور می یابد این است که می تواند بهتر از دیگران کار کند و اگر غیر از این باشد ظاهرا منطقی برای حضورش نیست. 

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در ادامه در پاسخ به این سئوال که اگر سه کاندیدا از اصولگرایان و سه کاندیدا از اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری دهم حضور یابند ، احتمال دارد شما نیز یکی از آن سه کاندیدا باشید، گفت: احتمالش هست اما بستگی دارد فضای انتخابات چگونه به پیش برود.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری در مورد دولت و ضرورت استمرار رویکرد برنامه ها ، گفت: رهبر معظم انقلاب همیشه از دولتها حمایت و نسبت به مردم سالاری دینی کاملا وفادارانه عمل کرده اند و به انتخابات و آراء مردم بیش از دیگران احترام گذاشته اند و بر مشارکت بیشتر تاکید داشته اند . هنگامیکه ایشان به مشارکت بیشتر مردم در صحنه انتخابات دعوت می کنند، به این معناست که احتمال همه چیز وجود دارد و طبعا جامعه ما بر اساس انتخابات آزاد شکل گرفته است.

انتخابات رایانه ای بیش از 99 درصد مورد اطمینان است

پورمحمدی همچنین در پاسخ به سئوالی درباره برگزاری انتخابات رایانه ای ، تصریح کرد: اگر سیستم اخذ رایانه ای آرا که ما در گذشته آن را به طور آزمایشی انجام داده ایم، عملی شود، بنده بیش از 99 درصد اطمینان به صحت عملکرد آن دارم.

طرح تحول اقتصادی سیاسی نبوده و نیاز کشور است

وی در بخش دیگری از گفتگوی مشروح خود با خبرنگار مهر، در پاسخ به سئوالی درباره طرح تحول اقتصادی و اجرای آن در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دهم ، خاطرنشان کرد: این طرح سیاسی نیست و به هر حال نیاز کشور است و اکنون بحث درباره چگونگی پرداخت یارانه هاست.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور چگونگی پرداخت یارانه ها به طور نقدی یا غیر نقدی به مردم را موضوعی فنی دانست و افزود: ظاهرا زمان اجرای این طرح گذشته است و اجرای آن قبل از انتخابات آتی عملی نیست و این طرح نمی تواند به عنوان یک ابزار انتخاباتی هم تلقی شود.

پورمحمدی همچنین در پاسخ به این سئوال که در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری دهم آیا طرح تحول اقتصادی را با این شیوه ادامه می دهید و در غیر اینصورت مدل جایگزین شما چه خواهد بود، ادامه داد: بحث یارانه ها یکی از معضلات و مشکلات اقتصاد ایران است و مادامی که اتکای سیستم اقتصادی کشور به یارانه هاست، به طور حتم ما با این مشکلات مواجه هستیم.

وی با بیان اینکه نفس یارانه ها اقتصاد را غیرواقعی و غیر شفاف می کند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر رقم ها و محاسبات رقابتی نیست؛ به دلیل اینکه ما در حال استفاده از ظرفیت یارانه ها هستیم.

یارانه ها گاهی بستر بی عدالتی می شوند

وزیر سابق کشور همچنین گفت: نظام یارانه ها عملا گاهی بستر بی عدالتی تلقی می شود به دلیل اینکه توزیع آن بسیار سخت است و گاه چاله چوله هایی پیدا می شود که بخش بیشتری را به خود جذب می کند.  

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با تاکید بر اینکه اگر بخواهیم سیستم اقتصادی را اصلاح کنیم ، حذف یارانه ها یکی از موضوعات مهم محسوب می شود، افزود: بیشترین یارانه پرداختی دولت اکنون در بخش سوخت و انرژی است و اگر بخواهیم یارانه ها را حذف کنیم، قیمت سوخت به شدت بالا می رود.

طرح تحول اقتصادی بر اساس حذف یارانه هاست نه کمک به شهروندان

وجوهی که اکنون قرار است در قالب طرح تحول اقتصادی به شهروندان پرداخت شود ، بر اساس حذف یارانه هاست نه کمک به شهروندان و ما باید این موضوع را به طور شفاف و صادقانه با مردم در میان بگذاریم.

وی با بیان اینکه همین موضوع موجب فشار بسیاری به هزینه خانوارها می شود، ادامه داد: هر دولتی ناچار است برای اینکه یارانه را از سیستم اقتصادی و درآمدی شهروندان خارج کرده و در عین حال فشار کمتری به شهروندان وارد شود، آن را به نحوی جبران کند؛ لذا وجوهی که اکنون قرار است در قالب طرح تحول اقتصادی به شهروندان پرداخت شود ، بر اساس حذف یارانه هاست نه کمک به شهروندان و ما باید این موضوع را به طور شفاف و صادقانه با مردم در میان بگذاریم.

پورمحمدی همچنین گفت : پرداخت یارانه بر مبنای کمک به شهروندان برای گستردگی امور رفاهی آنان نیست؛ بلکه اصل موضوع از این قرار است که به دلیل حذف یارانه از انرژی و مصارف دیگر ، هزینه ها به شدت افزایش می یابد و مبلغ پرداختی در قالب طرح تحول اقتصادی در راستای کمک به مردم برای جلوگیری از مختل شدن زندگی آنان است.

اختصاص یارانه ها به مردم می تواند به صورت پرداخت پول ، کارت اعتباری یا مواردی مشابه باشد به گونه ای که این وجوه فقط برای مصارفی خاص مثلا در خصوص انرژی قابل برداشت باشد. به عبارتی من طرفدار مدل توزیع یارانه با کارت اعتباری هوشمند و هدفمند هستم.

وزیر سابق کشور در پاسخ به این سئوال که آیا مدل مد نظر شما هم پرداخت پول است یا خیر، افزود: اختصاص یارانه ها به مردم می تواند به صورت پرداخت پول ، کارت اعتباری یا مواردی مشابه باشد به گونه ای که این وجوه فقط برای مصارفی خاص مثلا در خصوص انرژی قابل برداشت باشد. به عبارتی من طرفدار مدل توزیع یارانه با کارت اعتباری هوشمند و هدفمند هستم. وی با بیان اینکه تعریف فوق، ذهنیت شهروندان را بسیار شفاف خواهد کرد، گفت: تلقی مردم نباید این باشد که فکر کنند می توانند با این پول کمبودهای خود را خریداری کنند چراکه چنین امری درکار نیست.

پورمحمدی تاکید کرد: واقعیت این است که میزان مصرف ما به خصوص در انرژی بسیار بالاتر از نرم های متعارف بوده و عملا باید در کاهش آنها بکوشیم و لذا افرادی که مصرف خود را کاهش ندهند با هزینه بسیاری مواجه می شوند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: کاهش آگاهانه مصرف انرژی توسط شهروندان برای جبران میزان مصرف به دولت کمک می کند.

وی در ادامه در پاسخ به این سئوال که شاید مصرف انرژی کاهش یابد اما هزینه های سربار و یا هزینه های حمل و نقل بازهم فشارهایی را بر شهروندان وارد می کند، در این خصوص راهکار چیست؟ گفت: احتمال این امر هم وجود دارد؛ لذا از این زاویه به محاسبات بسیار دقیقی نیاز داریم و اقتصاد دانان باید با انجام محاسبات دقیق میزان واقعی کمک به خانوارها را مشخص کنند.

گردش پول اساسا درست نیست  و باید خریدها و کارهایمان را با کارت انجام دهیم به دلیل اینکه با کارتهای هوشمند می توانیم مصارف مردم را هدایت کنیم و حتی روی آنها عملیات انجام دهیم تا مردم از این پول در مصارف خاص برداشت کنند. 

پورمحمدی در پاسخ به این سئوال که آیا شکل پرداخت نقدی یارانه مثلا ماهی 50 هزار تومان به هر عضوی از خانوارها را می پسندید یا خیر، افزود: به نظر من اگر تورم دقیق محاسبه شود و میزان کمک نیز متناسب با میزان تورم باشد ، مدل آن خیلی فرقی نمی کند ، چه بسا اگر ماهیانه مبلغ 50 هزار تومان به هر عضو یک خانواده 4 نفره ارائه شود شاید آن خانواده بتوانند با صرفه جویی علاوه بر پرداخت مصارف انرژی خود مانند آب ، گاز و برق ، حتی مازادی را نیز پس انداز کرده و یا مصارف مورد نیاز خود را خریداری کنند. 

وی اضافه کرد: اگر بتوانیم محاسبه تورم را دقیق انجام دهیم و جبران آن هم دقیق باشد ، نوع پرداخت یارانه ها فرقی نمی کند اما سخن من این است که گردش پول اساسا درست نیست  و باید خریدها و کارهایمان را با کارت انجام دهیم به دلیل اینکه با کارتهای هوشمند می توانیم مصارف مردم را هدایت کنیم و حتی روی آنها عملیات انجام دهیم تا مردم از این پول در مصارف خاص برداشت کنند. 

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه استفاده از کارت های اعتباری به ما قابلیتهای زیای می بخشد، خاطرنشان کرد: با این روش می توانید هدایت شده عمل کنید؛ چرا که منطق کارت های اعتباری تفاوت در مکانیزم را به همراه دارد.

پرداخت یارانه طبقاتی در اجرا مشکل و به بی عدالتی منجر می شود

پورمحمدی در ادامه گفتگو با مهر، مدل یارانه شهروندی به صورت همسان را در مباحث یارانه هدفدار بسیار مهم ارزیابی کرد و افزود: پرداخت یارانه طبقاتی یا دهکی در اجرا بسیار مشکل و عملا به بی عدالتی منجر می شود به گونه ای که عوارض بسیاری برجای می گذارد.

وی موضوع بی عدالتی در پرداخت یارانه ها را مربوط به اختصاص نیافتن یارانه ها به سه دهک جامعه دانست و ادامه داد: به عنوان نمونه شاید مرز بین دو دهک بسیار ظریف بوده و زندگی ها خیلی به هم شبیه باشند و افرادی که یارانه به آنان تعلق نمی گیرد، در برخی امور تولید فساد کنند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور همچنین تصریح کرد: با محروم کردن یکسری از طبقات از دریافت یارانه ، برای آنان آزردگی روانی ایجاد می شود و حرفشان هم این است که وقتی کسی به حقوق ما احترام نمی گذارد، چرا ما باید حریم جامعه را حفظ کنیم.

با محروم کردن یکسری از طبقات از دریافت یارانه ، برای آنان آزردگی روانی ایجاد می شود و حرفشان هم این است که وقتی کسی به حقوق ما احترام نمی گذارد، چرا ما باید حریم جامعه را حفظ کنیم.

وزیر سابق کشور خاطرنشان کرد: این مسائل مانند استنشاق هواست لذا مگر می شود به افرادی که برای زندگی طبیعی خود نیازمند اکسیژن هستند ، گفت، فقط یک عده می توانند از هوا استفاده کنند! بنابراین ما می توانیم مثلا بگوئیم ، سهم یک فرد روزی یک لیتر است و دو لیتر مابقی را به دلیل مصرف زیاد باید از جیب خود خریداری کند و کسی هم که روزی نیم لیتر مصرف می کند، می تواند نیم لیتر هم سود ببرد.

"یارانه همسان شهروندی" آثار اجتماعی بهتری دارد

پورمحمدی در ادامه این مدل را مدل تعریف شده ای در بسیاری از کشورها ارزیابی کرد و گفت: در حال حاضر جدیدترین مدل پرداخت یارانه ها در چند کشور ، "مدل یارانه همسان شهروندی" است.

وی با تاکید بر اینکه این مدل هیچ طبقه ای از جامعه را از دریافت یارانه محروم نکرده، بلکه یارانه متناسب با طبقه اجتماعی به آنان تعلق می گیرد، گفت: مدل "یارانه شهروندی" اجرایی تر بوده و آثار اجتماعی بهتری را دربردارد؛ چراکه هم به انصاف و عدالت نزدیکتر است و هم اشکالات و تعارضات طبقاتی تولید نمی کند و استدلال های قوی در این خصوص وجود دارد. 

رئیس سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: به هنگام بررسی طرح تحول اقتصادی در مجلس شورای اسلامی مدلی که به اجرا نزدیکتر است را تشریح کرده و این سخن را با مجلسی ها در میان خواهیم گذاشت.

کد خبر 806063

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha