به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی امروز یک فوریت لایحه حمایت از شرکت های دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات را بررسی و با 91 رای موافق، 79 رای مخالف و 8 رای ممتنع از مجموع 202 نماینده حاضر با فوریت آن مخالفت کردند.
دولت در توجیه ضرورت ارائه این لایحه با قید یک فوریت تاکید کرده بود با توجه به نقش شرکت های دانش بنیان در تحقق اقتصاد دانش محور و به منظور بستر سازی مناسب برای تقویت و تحکیم رقابت پذیری و کمک به هدایت مخترعان، نوآوران و سرمایه های انسانی متخصصی و نیز برای حمایت از شرکت های دانش بنیان، لایحه مذکور تقدیم مجلس می شود.
صادق واعظ زاده معاون علمی و فناوری رئیس جمهور به عنوان نماینده دولت برای دفاع از فوریت این لایحه به مجلس آمده بود.
بر اساس یک ماده این طرح شرکت دانش بنیان شرکتی خصوصی یا تعاونی است که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصاید شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه شامل طراحی و تولید کالا و خدمات در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط تشکیل می شود.
بر اساس یک ماده دیگر این لایحه شرکت های دانش بنیان از تاریخ دریافت مجوز به مدت 15 سال از پرداخت مالیات، حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض صادراتی معاف هستند و دولت مجاز است نسبت به برخورداری از جوایز صادراتی، پوشش بیمه ای مناسب، تشکیل بورس ویژه و انجمن صنفی خاصی را برای این نوع شرکت ها اقدام کند.
حمید رضا کاتوزیان نماینده تهران و رئیس کمیسیون انرژی مجلس در مخالفت با فوریت این لایحه اظهار داشت: در سند چشم انداز نیز تاکید شده که اقتصاد کشور باید اقتصاد دانش محور باشد و لازمه آن این است همه ارکان کشور ما در حقیقت دانش محور باشد ، باید مجموعه حاکمیت و بخش خصوصی که در کشور تولید کننده ارزش افزوده است و می تواند در اقتصاد کشور ما مفید باشد باید به طور کلی دانش محور باشد.
وی افزود: نمی توانیم بگوییم که می خواهیم مجموعه های خاصی را می خواهیم به نام شرکت های دانش محور بوجود آوریم و اینها متولی تولید دانش و صنعتی کردن و تبدیل به محصول کردن این دانش هستند.کاتوزیان گفت: ویژگی خاص قائل شدن برای برخی از شرکت ها به عنوان دانش محور فاقد منطق کافی است.
نماینده تهران با تاکید بر اینکه همه شرکت ها باید دانش محور باشند، گفت: مگر قرار است باقی شرکت ها دانش محور نباشند و بر مبنای علوم و تکنولوژی روز کار نکنند. شما باید مکانیزمی بگذارید که مجموعه های موجود را دانش محور کنید اینکه بخواهیم از اساس مجموعه های جدید را احداث کنیم فاقد توجیه منطقی است و یک فوریتی بودن آن مفید نیست.
وی افزود: چرا موسسات پژوهشی و علمی موجود را تقویت نمی کنیم.
غلامعلی حداد عادل نماینده تهران و رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در موافقت با فوریت این لایحه اظهار داشت: این لایحه امروز می تواند به تولید انبوه اختراعات کمک کند.
وی افزود: اینکه شرکت های دانش بنیان بوجود آید به معنای این نیست که باقی آموزشگاه ها دانش بنیان نباشند ما می خواهیم به فضای تازه ای که در کشور ایجاد شده کمک کنیم و این به معنای قطع کمک به دانشگاه ها نیست.
نماینده تهران گفت: ممکن است برخی در این لایحه نیازمند تغییر و اصلاح باشند اما بحث امروز آن فوریت آن است اگر این فوریت این لایحه به تصویب برسد ما پاسخی به یک نیاز جامعه علمی کشور داده ایم.
حداد عادل تاکید کرد: فراکسیون حمایت از نوآوران و مخترعان ونخبگان در تماس با نمایندگان نوآوران ومخترعان چنین نیازی را احساس کرده است.وی تصریح کرد: از همکاران خواهش می کنم با رای یک فوریت به علم و نوآوری در کشور کمک کنند.
پس از استماع سخنان موافق و مخالف ، نمایندگان با فوریت این لایحه موافقت نکردند.
نظر شما