به گزارش خبرگزاری مهر، کاوشگر "مسنجر" که سال گذشته به نزدیکی سیاره عطارد رسید، امید سیاره شناسان در شناسایی جزئیات این سیاره نزدیک به زمین و کشف نقاط تاریک و تاکنون ناشناخته این سیاره بدون قمر به حساب می آید.
مأموریت ماجراجویانه این کاوشگربه افزایش دانش دانشمندان علوم فضایی درخصوص عطارد و حل معماهای آن کمک زیادی خواهد کرد.
کاوشگر مسنجر (پیام رسان) مخفف عبارت "سطح، فضا، محیط، ژئوشیمی و مسافت یابی عطارد" است که در آگوست 2004 پرتاب شد پس از طی مسافت 8/7 میلیارد کیلومتری در سال 2008 به نزدیکی این سیاره رسید.
تصویری از عطارد که به وسیله کاوشگر "مسنجر ثبت شده است
چندی پیش این کاوشگر با ثبت تصاویری از نزدیک ترین فاصله ای که تا به حال توسط فضاپیماها طی شده بود، اطلاعات جدیدی را از سطح سیاره عطارد در اختیار دانشمندان قرار داد.
تصاویر جدیدی که از سیاره عطارد توسط مسنجر به ثبت رسیده است دریچه ای جدید از شرایط و خصوصیات سیاره عطارد را به دانشمندان ارائه خواهد کرد.
اما در همین سال (2008) فضاپیمای "کاسینی" تصاویر بسیار نزدیکی از قمر "انسلادوس" یکی از قمرهای سیاره زحل به دست آورده است که در نوع خود به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای علمی - فضایی دانشمندان در سال گذشته میلادی به حساب می آید.
فضاپینای کاسینی در پی پروازی در 50 کیلومتری سطح این قمر توانست این تصاویر جالب را از زمینه یخ زده آن به دست بیاورد.
این تصاویر که منطقه قطب جنوب در انسلادوس را مشخص می کند، جزئیات و شکافهایی از سطح یخ زده به شکل پوست پلنگ را نشان می دهد که تاکنون دیده نشده بود. شکافها بر روی منطقه داغ واقع شده اند که این موضوع باعث پرتاب توده های یخ به داخل فضا می شود.
دانشمندان در جستجوی علت این فعالیتها هستند و معتقدند شاید نظریه وجود آب در لایه زیرین این قمر در بروز این حوادث کافی باشد. قطر این قمر 500 کیلومتر است که یک هفتم قطر قمر زمین است.
در سال 2008 رویداد تاریخی دیگری نیز به ثبت رسید و آن مشاهده زنده انفجار یک ابرنواختر بود. گروهی از ستاره شناسان آمریکایی با کمک تلسکوپ فضایی سوئیفت موفق شدند انفجار یک ابرنواختر را به صورت مستقیم و به مدت 30 روز رصد کنند.
محققان دانشگاه پرینستون و دانشگاه ایالت پن با کمک تلسکوپ فضایی سوئیفت ناسا موفق شدند انفجار دیدنی یک ابرنواختر را که تاکنون مشاهده نشده بود در تمام طیفهای پرتوهای ایکس و گاما به صورت مستقیم رصد کنند.
تلسکوپ فضایی سوئیفت که به طرف کهکشان مارپیچ NGC 2770 تنظیم شده بود توانست یک نور بسیار درخشان را در طیف پرتوهای ایکس به صورت مستقیم مشاهده کند. این نور کمی پس از مرگ ستاره با کمک 8 تلسکوپ زمینی رصد شد.
همچنین فرود تاریخی مریخ نشین فنیکس بر سطح مریخ را باید اوج جاه طلبیهای بشری در عرصه علوم فضایی در سال 2008 عنوان کرد.
به گزارش مهر، این مریخ نشین در بهار سال گذشته و در میان تبلیغات گسترده رسانه ای با موفقیت بر خاک مریخ نشست و بلافاصله نیز اولین علائم خود را به زمین ارسال کرد. فنیکس با هزینه 420 میلیون دلار ساخته شد و آگوست دو سال پیش از پایگاه کیپ کارناوال فلوردیدا به سمت مریخ پرتاب شد.
امید دانشمندان از همان ابتدا یافتن نشانه هایی از وجود یخ آب در سیاره مریخ بوده است.
استقرار بازوی روباتیکی، برقراری ارتباط مریخ نشین با زمین، نخستین بررسیها از خاک مریخ و در نهایت کشف یخ در سیاره سرخ، روزشمار جذابی از حضور پر سر و صدای فنیکس در مریخ به شمار می آید.
این کاوشگر که در روز 25 می 2008 میلادی و در اواسط تابستان مریخی به این سیاره رسید و به مدت 5 ماه به تحقیق، نمونه برداری و بررسی خاک مریخ پرداخت، بر اساس برنامه زمانبندی شده نیز برای همیشه خاموش شد.
به گزارش مهر، نتیجه این مطالعات دستیابی به اطلاعاتی مهم از ساختار خاک مریخ است که به گفته محققان دارای ذراتی رس مانند نمک و ماده شیمیایی سمی است که با کمک نوعی خاص از میکروبها می توان آن را به عنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار داد.
کاهش میزان تابش نور خورشید، افت دمای هوا و طولانی شدن شبهای مریخی باعث کاهش انرژی مورد نیاز این کاوشگر و خاموشی تدریجی آن شد. البته مهندسان ناسا قصد دارند با پایان زمستان مریخی در صورت امکان این کاوشگر را مجددا فعال ساخته و آن را مورد استفاده قرار دهند.
نظر شما