به گزارش خبرگزاری مهر، دربخش اول جلسه امروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، به طرح و لوایح ارجاعی پرداخته شد. همچنین هیئتی که از طرف کمیسیون به استان سیستان و بلوچستان جهت بازدید از مرز و چگونگی پیشرفت پروژه های امنیت مرزی اعزام شده بود، گزارش خود را ارائه کرد.
در بخش دوم جلسه کمیسیون موضوع دزدی دریایی در آبهای خلیج عدن و سومالی با حضور مسئولان کشتیرانی مورد بررسی قرار گرفت. در این جلسه مطرح شد: حدود 12 میلیون بشکه نفت خام از تنگه باب المندب و سواحل کشور سومالی به طرف قاره اروپا و آمریکا در حرکت هستند. تردد بیش از 40 درصد صادرات گاز مایع قاره آسیا از این مسیر انجام می گیرد
سالیانه بیش از 65 هزار کشتی که عمدتا حامل کالای صادراتی و وارداتی هستند، از تنگه راهبردی باب المندب عبور می نمایند.
دزدان دریایی درآبهای جنوب کشور یمن، درغرب تنگه باب المندب وجنوب دریای سرخ وهمچنین در منطقه شاخ آفریقا تا مناطق ساحل شرقی کشور سومالی و کنیا تا حوزه دریایی شمال جزیره ماداگاسکار فعال می باشند.
دزدان دریایی دارای سلاح سبک اتوماتیک و نیمه اتوماتیک ، شناورهای مدرن و قایق های تندرو، شناورهای مادر تدارکاتی و تجهیزات ارتباطی مدرن همانند دستگاههای رادار ، بیسیم و ماهواره هستند.
دزدان دریایی تاکنون بیش از 100 حمله به کشتی های تجاری داشته اند که در 42 مورد موفق به ربودن کشتی شده اند. تعداد 14 فروند انواع کشتی از ملیت های مختلف هنوز در گروگان دارند و 268 نفر از ملیت های مختلف گروگان آنها هستند.آنها تاکنون به 6 فروند نفتکش های عبوری ایران حمله داشته اند که هم اکنون دو کشتی در گروگان آنان هستند.
شورای امنیت طی قطعنامه های شماره 1814، 1816، 1838 و 1851 تمهیداتی را در مبارزه با این گروگان گیران اندیشیده است. در این قطعنامه ها تاکید شده که بر اساس قوانین بین المللی باید از هر وسیله ای برای مقابله با دزدی دریایی استفاده کرده و اضافه بر آن به اوضاع نابسامان سومالی نیز که به تشدید دزدی دریایی دامن زده، توجه شود.
همچنین با هماهنگی حکومت موقت سومالی وهمکاری کشورهای منطقه وبا بهره گیری از نیروهای نظامی، ناوها وهواپیماهای جنگی وارد آبهای سومالی شده و با دزدی دریایی به صورت قاطعانه برخورد کنند.دراین قطعنامه ها تاکید شده که براساس قوانین بین المللی باید از هر وسیله ای برای مقابله با دزدی دریایی استفاده شود.
شایان ذکر است که در سومالی حکومت مرکزی وجود ندارد و این کشور توسط شبه نظامیان محلی اداره می شود و این سبب شده نتوان در چارچوب حقوق قوانین بین المللی با فعالیت دزدان دریایی مقابله نمود.
اتحادیه اروپا اعلام کرده: یگانهای نیروی دریایی نظامی وابسته به این اتحادیه ، کشتی های عبوری از خلیج عدن را به منظور حمایت ومراقبت از آنها همراهی می کنند.همچنین عملیات آتلانتا توسط نیروهای اتحادیه اروپا برای مقابله با دزدی دریایی طراحی و آغاز گردیده است.
در این جلسه درباره اقدامات انجام شده توسط جمهوری اسلامی جهت صیانت از کشتی ها و نفتکش ها توضیحاتی ارائه شد. البته طی روزهای گذشته نیز کشتی هایی از برخی کشورها دزدیده شده و نیاز است اراده دسته جمعی بر سر مبارزه جدی در عرصه جهانی بوجود آید.
نظر شما